Sommarsallad

Jordgubbar är ett av de populäraste bären som finns. Numera kan man få tag i dem i princip året runt, färska eller frysta. I Sverige odlas det ca 15000 ton jordgubbar varje år, det betyder att vi äter 3-4 liter svenska jordgubbar/ år/ person. Nog gillar vi i Sverige våra gubbar.

Jordgubbarna innehåller många näringsämnen bl.a vitamin-C och B men även kalium, folat, magnesium och koppar. De är även fiberrika och håller därför magen i trim.

Vissa, främst barn kan reagera när de äter jordgubbar. Man brukar kalla detta "jordgubbsallergi", det är det röda i jordgubbarna man ofta reagerar på. Är man känlig kan man testa vita jordgubbar.

Jordgubbsblad har länge använts som naturläkemedel mot bl.a diarre och magsår. Hurvida det fungerar har jag ingen aning om men man kan med fördel använda bladen till att koka eget te på.

Sommarsallad (2 personer)

En knippe salladsblad
En knippe rädisor
3 salladslökar
200 gram jordgubbar
100 gram sockerärtor
70 gram fetaost
salt
peppar

  • Skölj och torka sallatsbladen.
  • Strimla sockerärtorna eller bryt dem i grova bitar.
  • Skär salladslöken i strimlor.
  • Dela rädisorna och jordgubbar.
  • Blanda allt, salta och peppra.
  • Lägg upp i en skål och smula fetaost över.
  • Servera genast.
Passar utmärkt till grillat kött, fisk eller fågel.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0