Bacon och stekt potatis



Bacon och stekt potatis (2 personer)

4-6 st kalla kokta potatisar
1 paket bacon
300 gram frysta grönsaker
1 msk rapsolja
ev salt och peppar
  • Klipp baconen i mindre bitar, knaperstek dem i en het stekpanna.
  • Häll bort baconfettet.
  • Stek de frysta grönsakerna i stekpannan med olja i.
  • Skiva potatisen i mindre bitar.
  • Tillsätt dem i stekpannan och stek tills de fått lite färg.
  • Blanda i baconen.
  • Smaka av, salt och peppra om du tycker att det behövs.
  • Ät och njut!

Varför ska man slänga baconfettet?

Fett är en viktig energikälla för oss men det är viktigt att välja rätt sorts fett. Idag finns det många uppfattningar om hur mycket fett och vilken sorts fett man bör äta. Mitt råd är att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket mättat fett kan bl.a. leda till hjärt- och kärlsjukdom. En enkel tumregel är att välja mjukt fett istället för hårt. Man kan säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Byt alltså smöret mot lättmargarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat om du vill äta hälsosamt!
Det finns olika typer av fett: mättat-, enkelomättat- och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna är uppbyggda.
Mättat fett: Är hårt i rumstemperatur. Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Finns bl.a. i :
fet mjölk och fil
smör och Bregott
ost
fett kött och charkprodukter som korv och bacon
grädde, glass och bakverk
Därför ska du slänga baconfettet efter stekning. Du minskar intaget av mättatfett.
Enkelomättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Enkelomättat fett hjälper till att minska halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet vilket kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Finns bl.a. i:
olivolja och oliver
rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
avokado
kyckling
Fleromättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Fleromättat fett innehåller livsnödvändiga essentiella fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka. De viktigaste fleromättade fetterna är omega 3 och omega 6.
Finns bl.a. i:
fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner
rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
sesamfrö och sesamfröolja
linfrö och linfröolja
valnötter
Fett är en viktig energikälla för oss men det är viktigt att välja rätt sorts fett. Idag finns det många uppfattningar om hur mycket fett och vilken sorts fett man bör äta. Mitt råd är att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket mättat fett kan bl.a. leda till hjärt- och kärlsjukdom. En enkel tumregel är att välja mjukt fett istället för hårt. Man kan säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Byt smör mot lättmargarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat om du vill äta hälsosamt!

Det finns olika typer av fett: mättat-, enkelomättat- och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna är uppbyggda.

Mättat fett: Är hårt i rumstemperatur. Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Finns bl.a. i :
  • fet mjölk och fil
  • smör och Bregott
  • ost
  • feta kött- och charkprodukter såsom korv och bacon
  • grädde, glass och bakverk
Därför ska du slänga baconfettet efter stekning. Du minskar intaget av mättat fett.

Enkelomättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Enkelomättat fett hjälper till att minska halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet vilket kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Finns bl.a. i:
  • olivolja och oliver
  • rapsolja
  • mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
  • avokado
  • kyckling
Fleromättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Fleromättat fett innehåller livsnödvändiga (essentiella) fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka. De viktigaste är omega 3 och omega 6.
Finns bl.a. i:
  • fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner
  • rapsolja
  • sesamfrö och sesamfröolja
  • linfrö och linfröolja
  • valnötter

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0