Gröna hissen

Gröna hissen (2 personer)

4 dl havtornsjuice
1 st avokado
1 st rivet äpple

  • Sätt alla ingredienser i en skål, mixa med stavmixer tills smoothien är slät.
  • Toppa med en nypa rivet äpple.

 

 

 

 

 

 


Kikärtsbiffar



Kikärtsbiffar
(2 personer)

1 förpackning kikärtor ex Zetas ekologiska
1 större morot
1 st ägg
½ chilifrukt
1-2 st vitlökskylftor
1 msk rapsolja
ev salt och peppar

Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem under rínnande vatten.
Skölj, skala och riv morötterna.
Sätt kikärtorna, de rivna morötterna och ägget i en bunke, mixa med stavmixer.
Hacka vitlök och chili fint.
Tillsätt vitlök och chili i bunken och blanda ordentligt.
Smaka, salta och peppra vid behov. 
Hetta upp en stekpanna med olja i.
Forma biffar och stek dem i några minuter på var sida så biffarna får fin färg.
Servera biffarna med ett gott bröd och en god tzatsiki gjord på morot, gurka, vitlök och crème fraiche.


Fisk på ett snabbt och enkelt sätt

Fisk är ett fantastiskt livsmedel som vi bör äta 2-3 gånger varje vecka. Det kan kännas mycket men tänk på att vi varje vecka äter sju frukostar, sju luncher och sju middagar; tillsammans blir det 21 måltider och då är inte mellanmålen inräknade. Fisk behöver inte ätas till lunch eller middag utan du kan lika gärna har makrill på smörgåsen.

Variera mellan olika fisksorter och välj fisk som är MSC- eller KRAV märkt för att säkra fiskebestånden ute i våra vatten.

Vi är alla olika; vissa älskar fisk medan andra gärna äter fisk om någon annan tillagar den eftersom de själva inte lyckas få till det och så finns det dem som av olika anledningar inte äter fisk. Tillhör du dem som gärna äter fisk om någon annan tillagar den eftersom de själva inte lyckas få till det eller vill du testa något nytt så finns det idag ett stort utbud utav enkla "tillsätt bara fisk-rätter" ute i butikerna. Det är superenkelt att använda dessa produkter, de smakar gott och du kommer att lyckas med fisken. Var inte rädd för att prova någon av dessa produkter. Det är inte det billigaste alternativet, allt blir billigare om du gör det själv från grunden men det tar mer tid och intresse för matlagning. Välj sedan vad du vill ha till; potatis, pasta, ris och grönsaker.




Titta runt i frysdisken och jag lovar att du kommer att hitta produkter som passar dig. Fisktärningar som du snabbt och enkelt plockar fram från frysen och på några minuter har du gjort en fantastiskt god fisksoppa.



Fisksoppan som du fixar på några minuter (2 personer)
 
En förpackning frysta fisktärningar, ca 500 gram
4 potatisar
2 morötter
10 cm purjolök
1 buljongtärning
1 liter vatten
  • Häll vattnet i en kastrull, tillsätt buljongtärningen och låt det koka upp.
  • Skala och skär potatisarna och morötterna i mindre bitar.
  • Skölj purjolöken och strimla den.
  • Tillsätt potatisarna och morötterna i vattnet. Låt koka några minuter.
  • Tillsätt fisken och purjolöken, låt koka tills det är färdigt.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
 
Smaklig måltid!

Te

Idag är te, förutom vatten, den dryck vi dricker mest av. I urminnestider har man druckit te för dess hälsoeffekter och det sägs bota allt från hjärt-och kärlsjukdomar till cancer till trötthet till minskad sexlust. Hur väl det fungerar ska jag låta vara osagt men en sak är säkert; en kopp gott te tackar jag inte nej till. 

Beroende på vilken tesort du väljer varierar koffein mängden. Svart te innehåller mer koffein än grönt te.
Är du gravid och samtidigt en stordrickare av svart te kan du tänka på att inte dricka mer än 6 koppar (2dl/kopp) te/dag. Gravida bör inte få i sig mer än 300mg koffein/dag.

Alla tesorter innehåller antioxidanter. Vitt te innehåller mest, sedan grönt och sist svart. Mängden antioxidanter i en kopp te kan motsvara det som finns i två äpplen.

Har du provat på att göra eget te? Inte, gör det.

Citronte (1 kopp)

2 dl varmt vatten
6 st citronmelissblad
1 ekologisk citronskiva

Mortla citronmelissen, smakerna frigörs och du får ett godare te.
Häll varmt vatten i en kopp, tillsätt citronmelissen och citronskivan.
Låt dra i 2-3 minuter innan du dricker det.

 

God torsdagsmorgon


Kicka igång en ruskig och mörk höstdag med den här färgglada frukosten och du får massor med energi.
 
Fil eller yoghurt med mango och rostade mandelflan. Till det en varm kopp kaffe och en god gurksmörgås.
 


Ostgratinerad tomat och zucchini

Ostgratinerad tomat och zucchini
4 tomater
1 zucchini
½ röd chili
150 g mozzarella
1 tsk peppar
  • Skölj tomaterna och zucchinin, skär dem i ½ cm tjocka skivor.
  • Kärna ur chilin och finhacka den.
  • Varva tomater och zucchini i en ugnsfastform, strö över chili, mozzarella och peppar.
  • Ställ in i ugnen i 200 grader i 10-12 minuter eller tills mozzarellan fått lite färg.


Ljummen kräftstjärtssallad

 

Ljummen kräftstjärtssallad

Kokt pasta
Kräftstjärtar i lag
Majs
Keso
Purjolök
  • Låt kräftstjärtarna och majsen rinna av i ett durkslag.
  • Skölj och skär purjolöken i mindre bitar.
  • Värm pastan så den blir lite varm.
  • Blanda pasta, kräftstjärtar, majs, keso och purjolök.
  • Ät och njut!
 

Stekpannebröd

Efter gårdagens inlägg plingade det i min mejlbox och ni ville veta vad det var för bröd som låg på tallrikskanten. Det är ett supergott och busenkelt stekpannebröd som passar perfekt till mandelpotatis- och löksoppan.

Stekpannebröd
  • Blanda vetekli och vatten, låt stå och dra medan du plockar fram de andra sakerna.
  • Knäck i ägget, rör om.
  • Tillsätt vetemjöl och bakpulver. Arbeta ihop degen.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Platta ut bröden och stek den några minuter på var sida.
  • OBS! Stekpannan ska vara torr.
  • Servera bröden till en smarrig soppa eller ät dem till kvällsfikat.
 

Mandelpotatis- och löksoppa

 
Mandelpotatis- och löksoppa (2 personer)
 
7 dl vatten
8 mandelpotatisar
1 gul lök
1 msk rapsolja
1-2 buljongtärning
En skvätt grädde
 
  • Skala och skär potatisen och löken i mindre bitar.
  • Hetta upp en kastrull med olja.
  • Fräs potatisen och löken.
  • Tillsätt kokande vatten och låt det koka.
  • Sätt ner buljongtärningen.
  • Koka tills potatisen är mjuk.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer.
  • Häll i en skvätt grädde.
  • Smaka av och krydda ev mer.

Värmande kaneldryck

Kalla ruskiga höstdagar kräver värmande drycker. Ta en kopp efter en utedag med barnen eller när du kommer in från dagens löprunda.
 
 
Varm kaneldryck (1 person)
 
2 dl mjölk
1-2 tsk kanel
  • Värm kanelmjölken i en kastrull.
  • Vispa så du får ett härligt skumm.
  • Pudra lite kanel över.
  • Vill du lyxa till det, ha i en skvätt grädde.

 
 
 

Fiskbiffar med dillpotatis

 

Fiskbiffar med dillpotatis (2 personer)

400 gram torsk eller annan vit fisk
2 dl gräslök
1 msk chilipeppar
1 msk rapsolja
1 tsk salt

6-8 potatisar

1½ dl crème fraiche
lite salt och peppar

  • Tina fisken.
  • Ta fram matberedaren och lägg fisken, gräslöken, salt och chilipeppar i den. Kör tills du fått en fin färs.
  • Forma biffar av färsen.
  • Hetta upp en stekpanna med rapsolja i och stek fiskbiffarna några minuter på varje sida på medelhög värme.
  •  Koka potatis och lägg ner några dillkvistar.
  • Blanda crème fraiche, salt och peppar.
 

Avokado

Den lite udda formade mörkgröna frukten avokado är en riktig superfrukt även om många säkert tror att den är en grönsak. Förr kallades den för Avokadopäron eller Krokodilpäron. Den är fullproppad med viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och nyttiga fettsyror.

En omogen avokado ska få mogna i rumstemperatur. Ställer man in en omogen avokado i kylen kommer den att få en tråkig gråbrun missfärgning eftersom fettsyrorna är känsliga för kyla. En mogen avokado kan man däremot förvara i kylen. Något som gör att avokadon skiljer sig från många andra frukter är att den inte mognar innan man plockar den. 

För att kontrollera om avokadon är mogen eller inte, kan man försiktigt trycka med ett finger på skaftfästet och känna om den ger efter, gör den det är den mogen.
Vill man påskynda mogningen kan man förvara avokadon med ett äpple i en papperspåse, äpplet kommer att avge etylengas som påskyndar mognaden.

Avokadon missfärgas snabbt efter att man skärt upp den, det beror på oxidering som sker när fruktköttet utsätts för syre. För att förhindra det kan man tillsätta några droppar citron på bitarna eller i guacamolen, men kan även låta kärnan ligga kvar i röran så håller den färgen bättre.

Vad kan man göra med en avokado?
-klassikern guacamole, aldrig fel till dip, tacos eller grillat
-ha den i sallader
-salsa som passar till fågel, fisk och kött
-avokadosoppa
-avokadosmoothie
-avokadoglass

Avokado- och morotssmoothie


Ett mättande mellanmål med mosad avokado på hårt bröd


Dessert med avokado, plommon och smultron




Kycklingmacka delux

Kycklingmacka delux

Grovt bröd
Grillad kyckling
Sallad
Crème fraiche
Rödlök
Curry

ev koriander

Skala och hacka rödlöken.
Blanda lök, crème fraiche och curry, smaka av.
Skär några skivor bröd.
Skölj och torka några salladsblad.
Lägg skivad kyckling på och toppa med curryröran.
Gillar du koriander, hacka några blad och strö över.

 

Mango- och plommonsmoothie

 

Mango- och plommonsmoothie (1 person)
1 st mango
4 st plommon
  • Skala mangon.
  • Dela plommonen och ta ur kärnan.
  • Mixa smoothien slät med en stavmixer.


 

After work out- plättar

 
Vad passar inte bättre efter ett svettigt träningspass än smarriga plätta? De här after work out plättarna är fullproppade med precis det du behöver; kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler.
 
 
After work out- plättar
6 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 ägg
250 gram kesella
1 dl blåbär
1 msk rapsolja

ev mer rapsolja till stekning
  • Blanda mjölk, vetemjöl, ägg, kesella och olja väl i en bunke.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Tillsätt blåbär, blanda försiktigt.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du, kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med grädde.

Pasta med hallomi och pesto

 
Pasta med halloumi och pesto (2 personer)
 
2 portioner pasta
200 gram halloumi
10 st  körsbärstomater
1 zucchini
½-1 gul lök
2-3 msk pesto
1 msk rapsolja
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skölj och skär zucchinin i stavar.
  • Hacka löken.
  • Skölj tomaterna.
  • Skär halloumin i skivor.
  • Hetta upp en stekpanna med rapsoljan i.
  • Stek halloumin i någon minut på varje sida, tills den fått lite färg. Lyft den färdigstekta osten åt sidan.
  • Tillsätt zucchinistavarna, den hackade löken och tomaterna i stekpannan. Stek i några minuter.
  • Blanda pastan med peston.
  • Servera pestopastan med halloumi och stekta grönsaker.
 

 

 
 
 

Grymmaste potatissalladen

Godare potatissallad får man leta länge efter. Passar perfekt till fågel, fisk och mitt emellan. Testa!
 


Grymmaste potatissalladen (2 personer)

6-8 st kalla kokta potatisar
1 liten gul lök
1 burk creme fraishe med fetaost och soltorkade tomater
1 knippe gräslök
svartpeppar
  • Skär potatisarna i mindre bitar.
  • Hacka löken.
  • Blanda potatis och lök med creme fraishen.
  • Peppra, rör om.
  • Klipp gräslöken över.
  • Låt gärna stå i någon minut innan servering.
 
 

RSS 2.0