En hyve(lns)n god paj

 
 
Blåbär-och nektarinpaj

3 st. nektariner
2 dl blåbär
2 dl havregryn
½ dl socker
100 gram smör/margarin
50 gram hackad vitchoklad
 
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blanda havregryn, socker och hackad vitchoklad i en bunke.
  • Skölj och skär nektarinerna i bitar.
  • Lägg nektariner och blåbär i botten på en ugnsfast form.
  • Strö havregrynsblandningen över.
  • Hyvla över smöret/margarinet med en osthyvel.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter eller tills pajen fått lite fin färg.
  • Servera med grädde eller glass.
 
 
 
 

Kryddstark räka

 
 
Kryddstark räka ( 2 personer)
300 gram tinade skalade räkor
300 gram frysta grönsaker
2 förpackningar nudlar
½ st. färsk chili
1 msk sweet chilisås
1 msk rapsolja
salt
  • Koka upp vattnet i vattenkokaren, häll det i en kastrull och koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Kärna ur chilin och hacka den fint.
  • Hetta upp en stekpanna, tillsätt olja och chili.
  • Tillsätt de frysta grönsakerna och stek dem tills de är knapriga.
  • När nudlarna kokat färdigt, häll dem i ett durkslag och låt dem rinna av.
  • Lägg ner räkorna i stekpannan, rör om och låt dem värmas i någon minut.
  • Smaka av med salt och sweet chilisås.
 

 


Quorngryta

Quorngryta (2 personer)
 
300 gram quornfilé
1 burk kokosmjölk
3 dl gröna ärtor
10 st. körsbärstomater
3 st. bitar fryst hackad spenat
1-2 tsk grön currypaste
½ tsk salt
  • Hetta upp en stekpanna med kokosmjölken i.
  • Blanda i grön currypaste.
  • Tillsätt quorn och spenat. Låt koka upp.
  • Tillsätt gröna ärtor och körsbärstomater.
  • Koka i några minuter tills filéerna är färdiga.
  • Smaka av och krydda med salt och ev. mer currypaste.
  • Servera grytan med ris.
 

Internationella råkostdagen

Hur firar man denna underbara dag? Jo, självklart med lite god råkost.
 
Solmogna tomater med röd lök och svartpeppar samt rivna gyllengula morötter och paprika.
 
 

Grillmix

Grillmix (2 personer)
 
Grillrester från ytterfilé samt kyckling
1 st. röd lök
2 dl gröna ärtor
1 dl haricoverts
1 dl vatten
2-3 msk paprika pulver
1 msk rapsolja
ev. salt
  • Skär grillresterna i  mindre bitar.
  • Skala och skiva löken.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Tillsätt löken. Fräs snabbt.
  • Rör ner grillresterna.
  • Krydda med paprika pulver.
  • Tillsätt gröna ärtor och haricoverts.
  • Häll i vattnet
  • Låt koka ihop och bli varmt.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Servera med en matvete, potatis eller potatisgratäng.
 
 
 
 

Måbra-smoothie

 
 
Måbra-smoothie (2 personer)
 
1 st. avokado
2 dl blåbär
2 dl yoghurt
1 dl mjölk, soja- eller havredryck
.
  • Lägg avokado, blåbär, yoghurt och mjölk, soja- eller havredryck i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
 
 

Måndagsmuffins

 

Måndagsmuffins

3 dl lantbrödsmjöl
2 dl vatten
1 dl vetemjöl
1 dl russin
½ dl vetekli
2 st. ägg
1 msk rapsolja
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt

 

  • Blanda vatten med vetekli i en skål.
  • Tillsätt rapsolja och knäck försiktigt ner äggen så du inte får skal i skålen, rör om.
  • Tillsätt lantbrödsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt.
  • Rör om tills du fått en slät smet.
  • Blanda i russinen i smeten.
  • Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader, i ca 10 minuter för små muffins.
  • Ät dem gärna nygräddade med eller utan en klick smör eller ost men gärna med en kopp kaffe eller te.
 

Mini blåbärspaj

Mini blåbärspaj (4 personer)
1 st. rulle smördeg
250 gram vaniljkvarg
2 dl blåbär
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Rulla ut degen.
  • Lägg formarna på degen och skär runt formen med några cm till godo.
  • Tryck fast degen i formen och grädda i nedredelen av ugnen i ca 10 minuter eller tills den fått fin färg.
  • Låt formarna svalna.
  • Klicka i vaniljkvarg och toppa med blåbär.
 
 
 

Lax med pastasallad

 
 
Lax med pastasallad (2 personer)
 
2 st. bitar lax
1 msk rapsolja
1 tsk vatten
1 tsk citronpeppar
 
2 st. portioner kall kokt pasta
 ½ st. paprika
10 st. haricoverts
1 dl crème fraiche
salt
peppar
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Häll olja och vatten i en ugnsfast form.
  • Lägg i laxen och krydda med citronpeppar.
  • Tillaga i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills fisken är färdig.
  • Skölj och strimla paprikan.
  • Grov hacka haricovertsen.
  • Blanda pasta, paprika och haricoverts med crème fraiche.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Servera den varma laxen med pastasalladen och haricoverts.

 
 

Grillgryta

Ofta när vi grillar blir det över kött eller vad vi nu grillade. Dagen efter brukar jag göra en grillgryta. Gott, enkelt och ett bra sätt att rensa kylen på rester.
 
Grillgryta (2 personer)
 
Grillrester ex filé
1 st. paprika
1 st. gul lök
2 st. portioner kokt ris
2 dl crème fraiche
2-3 msk paprika pulver
1 msk rapsolja
  • Skär grillresterna i  mindre bitar.
  • Skölj och strimla paprikan.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Tillsätt paprika och lök. Fräs ihop snabbt.
  • Rör ner köttet och riset.
  • Krydda med paprika pulver.
  • Tillsätt crème fraiche och rör om.
  • Låt koka upp och bli varmt.
  • Servera med en grönsallad.
 

Pizzabullar

 
Pizzabullar
 
1 st. förpackning färdig pizzadeg
1 st. burk tacosås eller tomatsås
Valfritt innehåll ex skinka, köttfärssås, tonfisk, kyckling (jag valde skinka och ost)
Stora muffinsformar
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Rulla ut pizzadegen.
  • Bred tacosås/tomatsås över degen.
  • Fyll pizzan med det innehållet du vill ha.
  • Rulla ihop till en rulle.
  • Skär rullen i lämpligt stora delar.
  • Lägg bullarna i muffinsformarna.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills bullarna är färdiga. Tjockare bullar tar något längre tid än tunna, smala.
 
 
 

Blåbärsmix

Blåbärsmix (2 personer)
  
1-2 st. banan
2 dl blåbär
2 dl yoghurt
1 dl mjölk, soja- eller havredryck
2-3 st. frysta bitar hackad spenat
 .
  • Lägg banan, blåbär, spenat, yoghurt och mjölk, soja- eller havredryck i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
 
 

Vegetarisk sås

 

Vegetarisk sås (4 personer)

1 st. förpackning krossade tomater (500 gram)
1 st. förpackning röda linser (300 gram)
1 st. förpackning kikärtor (380 gram)
1 st. paprika
1 st. morot
1 st. gul lök
½ st. zucchini
2-4 st. vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
salt
peppar

  • Öppna förpackningarna med röda linser och kikärtor, häll dem i ett durkslag och skölj under riktigt med rinnande vatten.
  • Skölj och skala moroten.
  • Skölj resten av grönsakerna.
  • Hacka alla grönsaker i mindre bitar.
  • Skala och hacka löken samt finhacka vitlöken.  
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs löken och vitlöken snabbt.
  • Tillsätt alla andra grönsaker.
  • Häll i de krossade tomaterna, låt koka upp och kaka i några minuter.
  • Krydda med salt och peppar. Smaka av och krydda ev. mer.
  • Tillsätt sist linserna och kikärtorna, rör ihop allt och låt det koka någon minut så allt hinner bli varmt.
  • Servera med pasta, matvete, couscous eller ris.


Äggröra

 
 
Äggröra (2 personer)
 
4 st. ägg
1 msk smör/margarin/olja
salt
peppar
  • Hetta upp en stekpanna med smör/margarin/olja i.
  • Knäck i äggen.
  • Salta och peppra.
  • Rör om så det blir en röra.
  • Servera med bröd, yoghurt och russin samt nykokt kaffe.
     
    Testat äggröra med finhackad chili i?

 

 
 
 

RSS 2.0