Rätt käk i Rättvik

V8 muller och bränt gummi; självklart pratar jag om Classic Car Week i Rättvik. Vi finns på plats och njuter till fullo av bilar, stämningen och livet. Vad blir det då för käk på raggen? Korv med bröd eller bullar? Nä med mig bakom ratten (läs: i köket) bjuds det på Rättviks rullar.
 

 
Rättviks-rullar (2 personer)
 
2 st. tunnbröd
200 gram kallrökt lax
100 gram Philadelphia ost med smak av salladslök och svartpeppar
½ st. röd lök
4 st. salladsblad (stora)
  • Lägg tunnbröden på foliepapper-
  • Bre Philadelphia ost på dem.
  • Skala och skär löken i ringar. Lägg på tunnbrödet.
  • Skölj, torka och lägg på salladsbladen.
  • Lägg på laxen och rulla hårt ihop rullen.
  • Ät och njut av livet, bättre än så här blir det inte.
Tyvärr åts rullarna upp i ett glufs så jag får bjuda på en bild på några blåklockor.

Semestermat

Sommar och semester kanske innebär att man lämnar kökets trygga vrå och ger sig ut med husvagn, tågluffar eller hyr en stuga.

Är du smart och planerar maten i förväg behöver det inte bli bråk, skrik och tråkigheter när lunchen eller middagen ska dras igång.

Ett bra tips är att göra en större sats till middagen och sedan använda delar av det till lunchen dagen efter.

Ett annat tips är att försöka räkna ut hur mycket av alla ingredienser du behöver så du slipper slänga mat. Snabba, enkla recept med få ingredienser är en bra tråd att följa under semestern.

 

Förslag på en veckas semestermat (lunch och middag):

 

Dag 1
Lunch: Räksallad
Middag: Köttfärssås med pasta

 

Dag 2
Lunch: Tacopaj
Middag: Fyllda tomater med het kyckling

 

Dag 3
Lunch: Kycklingmacka de lux
Middag: Fetaostfyllda biffar med klyftpotatis och gröna ärtor

 

Dag 4
Lunch: Hamburgare
Middag: Limelax med limedressing

 

Dag 5
Lunch: Pizza med lax och fetaost
Middag: Köttbullar med smak av citron och basilika

 

Dag 6
Lunch: Grillspett med köttbullar och grönsaker (byt ut falaflarna i receptet mot köttbullar om du vill)
Middag: Heta korvpaketet

 

Dag 7
Lunch: Pastasallad
Middag: Grillspett med hemmagjord potatissallad

 

 


Smaken av sommar

Om man kunde ta en tugga av sommaren och smaka på den tror jag den skulle smaka jordgubbs-passion-vanilj. Vad tror du?
 
 
En toppenstar på en sommardag-frulle (2 personer)
 
4 dl vaniljyoghurt
2 dl jordgubbar
2 st. passionsfrukter
1 dl gula russin
  • Skölj och skär jordgubbarna i mindre bitar.
  • Dela och gröp ur passionsfrukterna.
  • Servera med vaniljyoghurt och russin.
 
 
 

Grillat är godast

Sommar = Grillning. Tror inte jag behöver säga mer. Nästa gång du blir sugen på en hamburgare, starta grillen och grilla dina egna burgare. Mixa och matcha ihop din favorit. Godare burgare får man leta länge efter. 
 
Du behöver:
-Hamburgare/Biffar
-Hamburgerbröd
-Ost
-Rödlök
-Paprika
-Gurka
-Dressing

Grillspett med hemmagjord potatissallad

 
 
Grillspett med hemmagjord potatissallad (2 personer)
 
 4-6 st. färdig marinerade grillspett
6 st. färsk potatis
½-1 st. knippe salladslök
1 st. crème fraiche med smak av fetaost och soltorkadetomater
 
  • Tänd grillen i god tid och grilla spetten när du har en fin glöd.
  • Koka upp vatten och skrubba potatisen ren.
  • Skär den i mindre bitar för kortare koktid.
  • När potatisen är färdig, låt den rinna av och svalna.
  • Finhacka löken.
  • Blanda den avsvalnade potatisen med lök och crème fraiche.
  • Servera med grillspett och en sallad gjord på gurka och majs.
Ha lite is i magen och vänta tills du fått goglöden innan du slänger spetten på grillen.
 
 

Chiliräka

 
 
Chiliräka(2 personer)
 
1-2 st. portioner kokt ris
300 gram skalade räkor
10 st. körsbärstomater
2 st. stora salladsblad
2-4 msk sweet chilisås
 
  • Koka riset eller använd gårdagens rester.
  • Låt räkorna rinna av om de legat i lag.
  • Skölj salladen, torka den.
  • Skölj och dela tomaterna.
  • Lägg ett salladsblad som "tallrik", fyll den med ris, tomater och räkor.
  • Toppa med sweet chilisås.
 
 
 

Svalkande iste

 
Svalkande iste
 
1 liter kokande vatten
2 st. påsar av ditt favorit te
ev. lite honung
is till servering
 
  • Häll det kokande vattnet i en tillbringare.
  • Lägg i tepåsarna och låt dem dra en stund.
  • Vill du ha det lite sötare, ringla i lite honung och rör om.
  • Ställ tillbringaren i kylen tills teet svalnat.
  • Servera med isbitar.
 
 
 

Pastasallad

En enkel, snabb och god lunch nu när det är varmt är en sallad. Kika in i kylen, använd rester och swich så har du kirrat lunchen på några minuter.
 
 
Pastasallad (2 personer)
3 dl kall kokt pasta
200 gram strimlad skinka
2 st. tomater
½ st. gurka
10 st. sockerärtor
1 msk rapsolja
Bröd
  • Skölj och grovhacka alla grönsaker.
  • Blanda grönsakerna med pastan.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i och stek skinkan som snabbast.
  • Rör ner det i salladen.
  • Servera ett gott bröd till.

Lax- och fetaostpizza

Pizza på en kvart, klicka här så du vet hur du kan göra.
 
Lax- och fetaostpizza
 
Lax
Fetaost
Oregano
Tomatsås
Pizzabotten
 
Laxpizza med grönsallad och majs
 

Plättar med endast tre ingredienser

Helt plötsligt händer det….mjölet är slut. Jag hade lovat dottern (och gubben för den delen) små plättar till frukost men vi bor en mil från närmsta affär och jag må vara snäll men jag sätter mig inte och kör den milen för att köpa mjöl. Vad gör man då? Jo man gör bananplättar med endast tre ingredienser. Fungerade det? Japp!

Bananplättar utan mjöl

3 st. mogna bananer
3 st. ägg
1 msk flytande margarin/olja

  • Skala och mosa bananerna.
  • Knäck i äggen och rör ihop dem med bananmoset.
  • Blanda ner margarinet/oljan.
  • Hetta upp en stekpanna, tillsätt ev. lite mer margarin/olja i panna så plättarna inte fastna.
  • Stek plättarna några minuter på var sida.
  • Servera som de är eller varför inte med en god fruktsallad till.
Passar även perfekt efter träningen. Ta ett glas mjölk till så har du en bra kombination av kolhydrater och protein.
 
 
 

Heta krovpaket på grillen

 

Heta korvpaket (2 personer)

4 st. kokta kalla potatisar
4 st. kryddiga korvar ex chorizo
1 st. morot
½-1 st. paprika
½-1 st. rödlök

  • Tänd grillen i god tid så du får den perfekta glöden.
  • Skär potatisen och korvarna i mindre bitar.
  • Skölj och skär morötterna i små bitar.
  • Dela paprikan och rödlöken grovt.
  • Riv av folieark, gärna dubbelt för att det inte ska brännas i botten.
  • Fördela allt på foliearken och vik igen paketet.
  • Lägg paketen på grillen i några minuter.
  • Servera med en vitlöksdressing gjord på crème fraiche, vitlök, salt och peppar.

Vill du ha en barnvänligare variant? Byt ut de kryddiga korvarna mot prinskorv. Låt barnen vara med och göra sitt eget paket. Jätte roligt och supergott tyckte My som gärna hjälpte mamma och pappa.

 
 
 

Bra att ha med sig på picknicken-muffins

Picknickmuffins med soltorkade tomater

4 dl vetemjöl special
2 dl vatten
1 dl havrekli
½ dl soltorkade tomater
2 st. ägg 
1 msk rapsolja
1½ tsk bakpulver 
½ tsk salt

 

  • Blanda vatten med havrekli i en skål.
  • Tillsätt rapsolja och knäck försiktigt ner äggen så du inte får skal i skålen, rör om.
  • Tillsätt vetemjöl, bakpulver och salt.
  • Rör om tills du fått en slät smet.
  • Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och blanda in dem i smeten.
  • Fördela smeten i formar och grädda i mitten av ugnen i 225 grader, i ca 10 minuter för små muffins.
  • Ät dem gärna nygräddade med eller utan en klick smör men gärna med en kopp kaffe eller te.


Färgglada gubbar

Det här passar lika bra till frukost, mellanmål, efter träningen eller som dessert. En rätt för fyra tillfällen, toppen eller hur?
 

Sommarmix(2 personer)
 
4 dl vaniljyoghurt
2 dl jordgubbar
1 st. persika
  • Dela persikan och skär den i små bitar.
  • Blanda yoghurt och persika.
  • Häll upp i skålar.
  • Toppa med färska jordgubbar.
 
 
Efter det här melliset målade My färgglada gubbar. Henne (jord)gubbar var blåa och fåren åt dem.
 
 
 
 
 

Lyxig semesterfrukost

Semesterlyx = härlig frukost. Ta dig lite extra tid, stressa av och njut av alla fantastiska smaker, lukter och färger. 
 
Härlig fruktsallad med vaniljkesella (2 personer)
250 gram kvarg/kesella
1 st. mango
10 st. jordgubbar
1 st. vaniljstång
½ dl pinjenötter
 
  • Skär vaniljstången mitt i tu, skrapa ur och blanda med kvarg/kesella.
  • Skölj och skala mangon, skär i mindre bitar.
  • Skölj jordgubarna och skär i mindre bitar. Har du jordgubbar i frysen? Ta fram och tina dem i kylen kvällen innan.
  • Blanda mango och jordgubbar.
  • Varva fruktsallad och vaniljkesella.
  • Toppa med pinjenötter eller andra nötter.


RSS 2.0