Rödbetsbiffar

Rödbetsbiffar (2 personer)

2 st. stora rödbetar eller 4 st. mindre
1 st. morot
½ st. röd lök
2 st. ägg
1 dl korngryn
0.75 dl ströbröd 
rapsolja
salt
svartpeppar

  • Använd med fördel korngryns resterna från middagen dagen innan eller koka enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skölj, skala och riv rödbeta och morot grovt på rivjärn.
  • Hacka löken.
  • Knäck äggen i en skål, rör om.
  • Tillsätt alla ingredienser, rör om väl.
  • Smaka av färsen och krydda ev. mer. 
  • Låt färsen gärna stå en stund, rör om då och då.
  • Forma och stek biffarna i olja några minuter på varje sida.
  • Servera med en grönsallad och en god vitlöksdressing.
 
 
 

Superbärs-smoothie

 
 
Superbärs-smoothie (2 personer)
 
3 dl kvarg
2 dl mjölk
2 st. banan 
2 dl blåbär
 
  • Skala bananerna.
  • Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa slätt med en stavmixer.
  • Drick och njut!
Vi fick sällskap hem av en nyckelpiga.
 

Rostbiff med stekt potatis och broccoli

Rostbiff med stekt potatis och broccoli (2 personer)
 
200 gram skivad rostbiff
5-6 st. kalla kokta potatisar
1 st. färsk broccoli
½ st. gul lök
crème fraiche med smaka av soltorkade tomater
1 msk smör/olja
salt
peppar
  • Skölj och delar broccolin.
  • Dela potatisen i mindre bitar.
  • Skiva löken.
  • Hetta upp en stekpanna med smör/olja i.
  • Stek potatis, broccoli och lök under omrörning i några minuter till de fått fin färg och knaprig yta.
  • Servera med rostbiff och en klick crème fraiche.
 

Krusbärschutney

Supergod, het chutney som passar kanon till kyckling. För het? Minska på mängden chili.
 
Krusbärschutney
7 dl krusbär
1½ dl socker
1 st. chili
1 bit ingefära
2 msk vit balsamvinäger
salt
peppar
  • Skölj och rensa krusbären.
  • Skala och hacka ingefäran.
  • Hacka chilin.
  • Blanda allt i en kastrull och låt det småkoka i 10 minuter eller tills krusbären mosat sig. Rör om då och då.
  • Smaka av och krydda ev. mer med salt och peppar.
 

Supergröten som gör dig stor och stark

Ibland kommer det med några receptet som är så enkla och goda men som egentligen kräver lite mer än en kvart från start tills man kan äta dem. Förberedelserna är minimala och därför får de plats i En kvart i köket ändå.
 
Det här är verkligen en superfrukost. Fullpackad med nyttigheter som håller dig mätt länge. Det bästa är att när du stiger upp på morgonen är den färdig, det enda du behöver göra är att tillsätta frukt och bär.
 
Supergröt (2 personer)

3-4 dl sojadryck eller mjölk 
1 dl kvarg
1 dl havregryn
4 msk chiafrön

  • Blanda sojadryck och kvarg tills kvargen löst sig.
  • Tillsätt havregryn och chiafrön, rör om
  • Ställ i kylen över natten.
  • Servera med frukt och bär.
 
 

Ljuvlig bärpaj

Bärpaj
 
1 st färdig gräddat pajskal
Crème fraiche
Grädde
Bär
Socker
Mald vanilj
 
  • Anpassa mängden crème fraiche och grädde efter storleken på pajskalet. Ungefär hälften hälften tyckte jag var gott.
  • Vispa upp crème fraichen och grädden var för sig i två skålar.
  • Rör försiktigt ihop dem.
  • Tillsätt socker och mald vanilj, smaka av.
  • Fyll pajskalet med fluffet och dekorera med bär.
Vilka bär gillar du? Hallon, björnbär eller varför inte hjortron.
 
 
 

Keso med egengjord müsli och jordgubbar

Vilket underbart sätt att starta helgen. Müslin slänger du ihop snabbt, recept hittar du här.
 
Keso med egengjord müsli och jordgubbar (2 personer)
 
3 dl keso
några msk müsli
jordgubbar
  • Skölj och snoppa jordgubbarna.
  • Lägg keso längst ner i en skål, strö müsli över och toppa med jordgubbar.
  • Ät och ha en trevlig helg!
 
 
 

Fetaostbiffar

Fetaostbiffar (2 personer)
 
1 st. burk kikärtor
1 st förpackning fetaost, ca 150 gram
1 st. gul lök
1 st. ägg (kan uteslutas, ta ev. i lite mer olja för att binda ihop biffarna bättre)
1-3 st vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
salt
peppar
  • Har du en matberedare plocka fram den och låt den göra jobbet. Har du inte en, ta fram din bästa kniv och hacka järnet.
  • Låt kikärtorna rinna av i ett durkslag, skölj dem noggrant under rinnande vatten.
  • Skala och dela löken och vitlöken.
  • Kör allt i matberedaren. (Kikärtor, lök, vitlök och ägg)
  • Kör tills du fått en klibbig massa.
  • Mosa i fetaosten med hjälp av en gaffel, blanda väl.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Blöt händerna och forma biffar.
  • Stek biffarna i en het stekpanna med olja i några minuter på varje sida.
  • Servera med salsa, grönsaker och sallad.
Gör inte biffarna för stora, de faller lättare isär då.
 
 
 
 

Gojibärs milkshake

Gojibärs-milkshake (2 personer)
4 dl mjölk eller soja-, havre- eller risdryck
2 st. ägg
1-2 st. bananer  
½ dl torkade gojibär
2-4 st. isbitar
  • Skala bananerna.
  • Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa slätt med en stavmixer.
  • Smaka av. Sötare? Tillsätt lite honung.
  • Drick och njut!
 
 

Chiliräkor med stekt spagetti

 
Chiliräkor med stekt spagetti (2 personer)
 
2 st. portioner kall kokt spagetti
200 gram frysta grönsaker (jag hade Delhi Style från Findus)
1 st. bruk räkor i lake
½-1 st. chili beroende på storlek och styrka
1 msk rapsolja
 
  • Häll räkorna i ett durkslag, låt dem rinna av.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Stek de frysta grönsakerna tills de börjar mjukna.
  • Finhacka chilin.
  • Tillsätt chilin till grönsakerna.
  • Vänd ner den kalla pastan, rör om.
  • Precis innan servering tillsätter du räkorna, rör om och servera.
 
 

Egen smaksatt kvarg

Jag måste erkänna att förutom mjölk till kaffet så finns det alltid kvarg i vår kyl. Jag är en stor konsument av den varan och jag har den i nästan allt; i smoothies, plättar, när jag bakar eller så gör jag en egen smaksatt variant till frukost, mellanmål eller som efter träningsmål.
 
Det finns ju självklart att köpa färdig smaksatta men jag blir lätt less dem. Att göra egen smaksatt kvarg är absolut inte svårt och det bästa är att du kan variera smaken i det oändliga. Testa dig fram till din favorit; jordgubbar, hallon, vinbär, blåbär, björnbär, mango, passionsfrukt.... listan kan göras lång.
 
Maggans jordgubbskvarg
 
Naturell kvarg
Jordgubbar
Mald vanilj
ev. lite honung
 
  • Mosa jordgubbarna grovt i en skål.
  • Blanda jordgubbarna, kvarg och lite mald vanilj och honung.
  • Smaka av.
  • Använder du frysta bär kan det behövas lite mer honung då de är lite syrliga.
  • Servera med bär och frön.
 
 

Sommarsallad med jordgubbar och fetaost

 
Sommarsallad med jordgubbar och fetaost (2 personer)
 
50 gram fetaost
10 st. jordgubbar, eller fler
en bit gurka
någon näve sallad
  • Skölj jordgubbarna, snoppa dem och skiva dem.
  • Skölj gurkan  och skiva den.
  • Skölj salladen och torka den.
  • Lägg salladen i botten på en skål, lägg på gurka och  jordgubbar, toppa med smulad fetaost.
     
     

 

 

Nachos med räkor, chili och avokado

Nachos med räkor, chili och avokado
Tortillachips
Räkor
Avokado
Chili
Lime
Salsa
Riven ost

  • Fördela tortillachipsen i botten av en ugnsfast form.
  • Häll salsa över chipsen och toppa med riven ost.
  • Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 5 min, eller tills osten fått fin färg.
  • Häll räkorna i ett durkslag och låt dem rinna av.
  • Gröp ur avokadon med en sked och tärna den.
  • Finhacka chilin.
  • Blanda räkor, avokado och chili försiktigt, pressa lite lime över.
  • Strö räkröran över de varma nachosen.


Vinbärssmoothie

Vinbärssmoothie (2 personer)
 
3 dl yoghurt
1 dl kvarg
1-2 st. banan.  
1½ dl röda vinbär
en skvätt mjölk
ev. lite honung
  • Skala bananen.
  • Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa slätt med en stavmixer.
  • Smaka av. Sötare? Tillsätt lite honung.
  • Drick och njut!

RSS 2.0