Räksoppa med smak av kokos och curry

Räksoppa med smak av kokos och curry (2 personer)

1 st. burk kokosmjölk
3 dl räkor, tinade
2 dl sojabönor
½ st. paprika
2 st. salladslökar
1 msk rapsolja
2 tsk curry
1 st. nypa salt

  • Skölj och hacka lök och paprika smått.
  • Häll oljan i en kastrull.
  • När oljan är varm, tillsätt curry och rör om.
  • Tillsätt lök och paprika. Fräs en kort stund.
  • Öppna kokosmjölksburken och häll i.
  • Tillsätt sojabönorna.
  • Krydda med salt. Smaka av, krydda ev. mer.
  • Låt koka upp.
  • Precis innan servering, tillsätt räkorna.
  • Servera med ett gott bröd.
 
 

Fetaostsallad med melonkärnor

Fetaostsallad med melonkärnor
 
1 st. förpackning salladsmix
½ st. gurka
1 st. förpackning körsbärstomater
100 gram fetaost
1 dl melonkärnor
 
  • Skölj och skör gurkan och tomaterna i mindre bitar.
  • Blanda salladsmix men gurka och tomat.
  • Smula fetaosten över och toppa med melonkärnor.

Supergott till kött, fisk eller fågel.

 
 
 

 


Fisk- och skaldjurssoppa

Fisk- och skaldjurssoppa (2 personer)
 
1 liter vatten
200 gram lax eller annan fisk
2 dl räkor
3 st. potatisar
200 gram blandade frysta grönsaker
1 st. grönsaksbuljongtärning
ev salt och peppar
 
  • Skala och skölj potatisen, tärna den smått.
  • Koka upp vattnet med buljongtärningen i.
  • Lägg i potatisen, låt koka tills de börjar mjukna.
  • Tillsätt de frysta grönsakerna.
  • Skär laxen i mindre bitar.
  • Lägg i laxen och låt koka en kort stund.
  • Precis innan servering tillsätt räkorna.
  • Smaka av, salta och peppra om du tycker det behövs.
  • Servera gärna med något gott bröd och ost.
     
     
     
     

Tortellinigratäng med smaka av chili

Tortellinigratäng (2 personer)

1 st. förpackning fyllda tortellinis
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
3 msk chilisås
5 cm purjolök
salt
peppar

  • Värm ugnen till 200 grader. '
  • Koka upp vatten i en vattenkokare.
  • Lägg tortellinis i en skål.  
  • Häll på kokande vatten, låt dra i ca 3 minuter.
  • Hacka purjolöken.
  • Häll tortellinis i ett durkslag, låt rinna av.
  • Blanda tortellinis och purjolök i en ugnsfast form.
  • Blanda grädde och chilisås.
  • Häll på chiligrädden och toppa med riven ost.
  • Salt och peppra.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills gratängen fått fin färg.
  • Servera med goda grönsaker.
 
 

Tacochili

Tacochili (2 personer)

200 gram köttfärs
200 gram sojabönor
1 st. liten burk majs
½ st. gul lök
1½ dl vatten
2-3 msk Tväråbäcks tacokrydda
1 msk rapsolja

  • Häll sojabönorna i ett durkslag, skölj väl under rinnande vatten.
  • Öppna majsburken och häll bort vattnet.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs löken snabbt.
  • Tillsätt köttfärsen och bryn den.
  • Krydda med tacokrydda.
  • Tillsätt majsen och sojabönorna. Rör om.
  • Tillsätt vatten och låt koka ihop några minuter.

Servera med sallad och bröd eller matvete och en dressing.

 

Laxpaket med grönsaker

 
 
Laxpaket med grönsaker(2 personer)

2 st. portionsbitar lax, tinad 
1 st. citron
2 st. nävar frysta grönsaker
2 st. klickar smör
citronpeppar

  • Värm ugnen till 220 grader.
  • Lägg laxbitarna på varsitt dubbelvikt foliepapper.
  • Lägg grönsakerna runt laxbitarna.
  • Krydda med citronpeppar.
  • Tvätta citronen noggrant och skär halva den i skivor.
  • Lägg citronskivorna på laxen och en smörklick på toppen.
  • Pressa lite citron från den överblivna halvan över bitarna.
  • Tillaga i ugnen i ca 12 minuter, eller tills laxen är färdig.
     
    Servera med kokt potatis och crème fraichedressing.
     
     
     
     

Kesoplättar med banan och kokos

 
 
Kesoplättar med banan och kokos
 
6 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
3 st. ägg
3 dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1½ dl keso
1 st.  banan
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
ev. mer rapsolja till stekningen
riven kokos
  • Bland mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, olja och bakpulver i en skål.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Tillsätte keso, rör om.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med skivad banan och riven kokos.
 

Tacogratäng

Tacogratäng (2 personer)

250 gram köttfärs
1 st. liten burk majs
½ st. gul lök
1 dl vatten
1 msk Tväråbäcks tacokrydda
1 msk rapsolja

riven ost

  • Värm ugnen till 220 grader.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Skala och hacka löken.
  • Bryn köttfärs och lök.
  • Häll bort vattnet från majsen.
  • Tillsätt majs, vatten och tacokrydda.
  • Rör ihop.
  • Häll över allt i en ugnsfast form, toppa med ost.
  • Ställ in i ugnen tills osten smält och fått färg.
  • Servera med nachochips, grönsaker och vitlöksdressing gjord på crème fraiche, vitlök, salt och peppar
 
Go green? Välj quornfärs.
 
 

 


Lyxiga varma smörgåsar

Helglyx på hög nivå; mys i soffan med varma smörgåsar och choklad. Det finns så många fördelar med att mor och dotter får egen tid tillsammans.

 

Lyxiga varma smörgåsar

Skivor av valfritt bröd
Rödlök
Paprika
Tomat
Mozzarella
Färsk basilika
Svart peppar

  • Värm ugnen till 200 grader, sätt på grillen.
  • Skiva brödet.
  • Skala och fin hacka löken.
  • Skölj och skiva paprika och tomat.
  • Lägg lök, paprika och tomat på brödskivorna.
  • Riv mozzarellan över.
  • Grädda i mitten av ugnen i några minuter till osten smält och fått fin färg.
  • Dra några drag med pepparkvarn över och toppa med färsk basilika.
 
 
 
 
 

Vegetarisklasagne

 
 
Vegetarisklasagne (2 personer)

1 st. burk sojabönor
1 st. förpackning färska lasagneplattor
1 st. förpackning krossade tomater
1 st. morot
1 st. gul lök
1 st. tomat
4 st. kuber fryst hackad spenat
2 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
balsamvinäger
salt
peppar
färsk basilika
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skala och dela moroten, löken och vitlöken.
  • Lägg dem i en matberedare eller hacka fint.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Töm innehållet i matberedaren i stekpannan och fräs det under omrörning någon minut.
  • Tillsätt den frysta spenaten och de krossade tomaterna.
  • Låt koka upp och krydda med balsamvinäger, salt och peppar.
  • Häll sojabönorna i ett durkslag, skölj under rikligt med rinnande vatten.
  • Tillsätt dem i stekpannan.
  • Öppna förpackningen med färska lasagneplattor.
  • Skär dem i lämpliga storlekar för din form.
  • Tappa upp varmt vatten i en bunke, lägg lasagneplattorna i dem. OBS! Endast en kort stund.
  • Varva såsen med plattor i en ugnsfast form tills allt är slut.
  • Garnera med tomatskivor och basilika.
  • Grädda i ugnen i 5-7 minuter.
  • Servera som den är eller med tillbehör såsom dressing, bröd och sallad.
 

Vill du kan du ha i mozzarellaost, supergott!
 

Härligt helgmys

Lördagar är vår mys-helgdag, vi startar dagen med brunch och idag såg det ut så här; äggsmörgåsar, banan- och vaniljplättar, frukt, juice och kaffe. Vilken bra start på dagen! Ha en trevlig lördag alla.

 
 
 
 

RSS 2.0