Sommarsmoothie

Sommarsmoothie (2 personer)
 
4 dl mandarinjuice
1-2 st. bananer
2 msk gojibär
 
  • Skala bananerna. 
  • Lägg alla ingredienser i en tillbringare. 
  • Mixa tills smoothien är slät. 
  • Vill du ha den kallare? Frys in bananerna eller lägg i några isbitar. 
 
 
 
 
 

En bra start på dagen...

.... börjar vid frukostbordet för mig. Är det en måltid jag inte kan skippa så är det frukosten. En rykande het kopp kaffe med mjölk, smörgåsar, en tallrik med fil och müsli; ja en hel del går ner.
 
Hur funkar Du? Äta eller inte äta? Vad är favoriten?
 
Kaffe och smörgås är gott och det bästa av allt är ju att man kan variera dem i det oändliga.
 

Morsdags middag

 

Lax, potatis, gräslökssås och krispig sallad (2 personer)

300 gram färsk lax
1 msk rapsolja
1 tsk citronpeppar

1½ dl mungbönegroddar
½ st. röd paprika
10 st. sockerärtor
5 cm purjolök

1 dl crème fraiche
½ dl hackad gräslök
salt
peppar

Kokt potatis

  • Värm ugnen till 200°.  
  • Lägg laxen i en ugnsfastform, ringla över oljan..
  • Krydda med citronpeppar.
  • Tillaga laxen i ugnen i 13 minuter eller till den fått fin färg och är genomstekt.
  • Blanda crème fraiche, gräslök, salt och peppar. Ställ svalt.
  • Skölj och hacka alla grönsaker.
  • Blanda alla grönsaker i en skål.
  • Servera kokt potatis till laxen, gräslökssåsen och den krispiga salladen till.
 
 

Soft Green

Soft Green (2 personer)
 
4 dl passionsjuice 
en stor knippe ärtskott
2-3 st. isbitar
  • Lägg allt i en mixer, kör tills den är slät.
  • Drick och njut!
Soft Green; len och mjuk i smaken, mmmm...
 

Krispig och fräsch matlåda

Matlådor det är helt enkelt bra grejer ur alla synvinklar; ekonomiskt, tidsmässigt, variationsmässigt och beslutångestmässigt. :)
 
Här är dagens matlåda:
Krispigsallad med parmaskinka (2 personer)
 
1 st. äpple
2 st. nävar mungbönegroddar
15 st. körsbärstomater
10 st. sockerärtskidor
en bit gurka
en bit purjolök
färsk oregano

parmaskinka
crème fraiche
  • Skölj alla grönsaker.
  • Dela dem i mindre bitar.
  • Blanda allt i en matlåda.
  • Servera med parmaskinka och en klick crème fraiche med svartpeppar.
Gillar du inte parmaskinka? Välj tonfisk, kyckling eller något veg alternativ.
 
 
 
 
 

 
 

Pizzabullar

 

Pizzabullar (8-10 st.)

1 st. pizzakit
200 gram skinka
2 dl rivien ost
pureade tomater
soltorkade tomater
oregano

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Rulla ut pizzadegen.
  • Bred på pureade tomater.
  • Lägg sedan på skinka, soltorkade tomater i bitar, ost och oregano.
  • Rulla ihop till en rulle.
  • Skär i lämpliga bitar, ca 8-10 st.
  • Lägg bullarna i muffinsformar och grädda i ugnen i ca 10 minuter.
  • Servera med egengjord pizzasallad.
 Har du lite mer tid än en kvart? Gör pizzadegen själv, antingen med bakpulver eller med jäst.
 
 
 

Tre ingredienser + lite salt= Himmelriket

Vissa maträtter är ok, andra goda och så finns det dem som man drömmer på natten om, äter tills man spräckt varje söm på byxan och vid bara tanken av den vattnas det i munnen.
 
För mig är den rätten wokad vitkål, gärna med färsk broccoli. Jag tycker det är otroligt gott, lite för gott nästan då jag kan bli snudden på argsint när andra familjemedlemmar vill smaka. Viss får de smaka, men bara smaka, det är väldigt noga.
 
Wokad vitkål
 
Vitkål
Broccoli
En klick smör
Lite salt
  • Skölj vitkålen och broccolin.
  • Strimla vitkålen fint.
  • Dela broccolin och skär den mindre.
  • Hetta upp en stekpanna med smöret i.
  • Fräs runt vitkålen och broccolin snabbt.
  • Strö lite, lite salt över.
  • Ät, njut och hör sömmarna knaka i byxorna
Har du någon favoriternas favorit-maträtt?
 
 
 

Paprika- och vitlöksbiffar

 
 
Paprika- och vitlöksbiffar (2 personer)
 
400 gram köttfärs  
½ st. gul lök
1 st. ägg
1-2 st. vitlöksklyftor
2-3 msk paprikapulver
2 msk rapsolja
salt
peppar
  • Knäck ägget i en skål.
  • Finhacka lök och vitlök .
  • Blanda ihop köttfärs, ägg, lök, vitlök och paprikapulver.
  • Salta och peppra efter smak.
  • Forma biffar, platta till biffen lite.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Stek biffarna tills de är färdiga.
  • Servera med rostade grönsaker.
Burgarna går lika bra att grilla på grillen.
 
 
 

Strong Red

Strong Red (2 personer)
 
4 dl granatäpplejuice
1 st. bit färsk ingefära, ca 2-3 cm
2-3 st. isbitar
  • Skala ingefäran.
  • Lägg allt i en mixer, kör tills den är slät.
  • Drick och njut!
 
 
 

Pastagratäng

 

 

Pastagratäng (2 personer)

2 dl kall kokt pasta
2 dl strimlad skinka
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
3 msk chilisås
1 msk rapsolja
5 cm purjolök
en kvist med tomater
salt
peppar

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Hacka purjolöken.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Stek skinkan och purjolöken som snabbast.
  • Blanda pasta, skinka och purjolök i en ugnsfast form.
  • Rör ihop matlagningsgrädde och chilisås.
  • Häll på chiligrädden och toppa med riven ost.
  • Lägg kvisten med tomater på gratängen.
  • Salt och peppra.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills gratängen fått fin färg.
  • Servera med goda grönsaker.
 

Filodegsknyten med fetaost och spenat

Filodegsknyten med fetaost och spenat (8 st.)

Ett paket med filodegsark
150 gram fetaost 
40 gram färsk bladspenat 
2 st. ägg
½ st. purjolök
1 msk rapsolja
salt
svartpeppar

  • Skär purjolöken tunt och stek den mjuk i olja.
  • Tillsätt grovhackad spenat och fräs någon minut.
  • Krydda med salt och svartpeppar.
  • Vispa upp ett ägg och smula ner fetaosten.
  • Blanda ner den stekta purjolöken och spenaten.
  • Dela filodegsarken i bitar som är ca 1x2dm.
  • Lägg en dryg msk fyllning i mitten och vik ihop till ett paket, det blir ca 8 st. filodegspaket.
  • Knäck det sista ägget, vispa upp och pensla ovansidan paketen.
  • Grädda på bakplåtspapper mitt i ugnen i 200 grader i ca 10-13 minuter, eller tills paketen fått fin färg.
  • Servera med parmaskinka och grönsaker.
 
 
 

Färsk pasta med krämig skinksås

Färsk pasta med krämig skinksås (2 personer)
 
2 st. portioner färsk bandpasta
300 gram strimlad rökt skinka 
200 gram frysta sojabönor
2 dl matlagningsgrädde
2 msk chilisås
½ st. gul lök
1 msk rapsolja
salt
peppar
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Skala och hacka löken.
  • Tillsätt löken i stekpannan. Fräs runt det någon minut.
  • Tillsätt sojabönerna och skinkan. Stek några minuter.
  • Häll i matlagningsgrädden och chilisåsen.
  • Salta och peppra..
  • Låt koka upp och koka några minuter.
  • Smaka av, tillsätt eventuellt salt och peppar.
  • Servera med pasta och en sallad.
 
 

RSS 2.0