Broccolisoppa

Broccolisoppa (2 personer)

500 gram broccoli
½ st. gul lök
ca ½ liter vatten
1-2 tsk red curry paste
1 tsk rapsolja
½ tsk salt

  • Skölj och dela broccolin i mindre bitar.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en kastrull med olja i.
  • Fräs löken någon minut.
  • Koka upp vattnet, häll det i kastrullen.
  • Tillsätt salt, red curry paste och broccoli.
  • Koka i ca 5 min tills broccolin är mjuk.
  • Mixa med en stavmixer tills soppan är slät.
 
 
 

Frukost

En bra start på dagen ser olika ut för oss. Så här startar gärna jag; kaffe, äggmackor med kaviar och en frukt. 
 
Hur vill du ha det? 
 
 

Bärssmoothie

Just nu smakar bären allra bäst. Passa på att frossa i olika bärrätter och boosta kroppen med massor av nyttigheter.
 
Bärssmoothie (2 personer)
 
4 dl mjölk (kan bytas ut mot ex sojadryck) 
1-2 st. bananer  
1 st. ägg
1 dl blåbär
1 dl jordgubbar
ev. någon isbit
  • Lägg alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa smoothien slät med en stavmixer. Drick och njut!

M Peanut-Ice cream

Glass tar ju inte en kvart att göra men jag måste dela med mig av det här receptet. Det är den godaste glassen jag ätit. Den kondenserade mjölken ger en härlig kolasmak men ta det lite lugnt med mängden då den är väldigt söt. En halv burk tyckte jag räckte men smaken är olika, testa dig fram.
 
M Peanut-Ice Cream
 
3 dl grädde
½-1 st. burk kondenserad mjölk
½ st. M Peanut godisar, eller annat chokladnöt godis
 
  • Krossa godiset.
  • Vispa grädden i några minuter, inte för hårt.
  • Öppna burken med kondenserad mjölk.
  • Blanda försiktigt i kondenserad mjölk och godiskrosset.
  • Ställ i frysen i minst fyra timmar.
  • Servera i strutar.
 
 

Vildmarksgryta

Vildmarksgryta (2 personer)
 
300 gram viltkött, ex ren, älg, hjort
1 st morot
1 st röd lök
1½-2 dl crème fraiche
1 msk rapsolja
torkade enbär eller annan viltkrydda
hackad persilja
salt och peppar efter smak
 
 
  • Skölj och skala moroten, hacka fint eller kör i matberedaren som jag gjorde.
  • Skala löken och finhacka den.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs morötterna och löken snabbt.
  • Lägg i köttet och stek det i några minuter.
  • Tillsätt crème fraiche, rör om och låt koka ihop.
  • Krydda med krossade enbär eller annan viltkrydda efter smak.
  • Strö över hackad persilja just innan servering.
 
 Till grytan är det jättegott med råstekt potatis.

Nutella-muffins

Nutella-muffins (4-5 st.)
 
2-2½ dl mjöl
1 dl kvarg 
1 st. ägg
½ dl mjölk
½ dl socker
2 msk kakao
1 msk rapsolja
4-5 tsk nutella
1 tsk bakpulver
 
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Knäck ägget och vispa det poröst med sockret.
  • Tillsätt resterande (ej nutellan) ingredienser och blanda väl.
  • Klicka ut smeten i små muffinsformar, fyll formarna med lite smet i botten, en klick nutella och sedan lite mer smet på.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills muffinsen är färdiga.
 
 

Kokos- och passions-smoothie

Kokos- och passions-smoothie (2 personer)
 
4 dl kokosdryck
1-2 st. bananer
1 st. ägg
2 st. passionsfrukter
 
  • Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare, spara en passionsfrukt.
  • Mixa slätt med en stavmixer.
  • Häll upp i två glas.
  • Dela den sista passionsfrukten och gröp ur en halva i varje glas.
  • Drick och njut! 
 

Quesadillas med tomatsalsa

Quesadillas med tomatsalsa (2 personer)

6-8 st. tortillabröd
12-16 st. skivor kalkon
6-8 st. skivor ost
peppar

Tomatsalsa
2 st. tomater
1 st. liten burk majs
½ st. rödlök
½ st. chili
en skvätt balsamicovinäger

  • Skölj och dela tomaterna.
  • Skala och finhacka löken.
  • Finhacka chilin.
  • Öppna majsburken och häll ur vattnet.
  • Blanda tomat, majs, lök och chili.
  • Häll över en skvätt balsamicovinäger, rör om och låt stå en stund.
  • Lägg ett tortillabröd som botten.
  • Lägg på 4 st. skivor skinka och 2 st. skivor ost..
  • Lägg ett till tortilla bröd över.
  • Stek dem i en torr, het stekpannan några minuter på var sida.
  • Skär upp i bitar och servera med tomatsalsa och mosad avokado..
 
 

Tomatpasta med cashewnötter

Tomatpasta med cashewnötter (2 personer)
 
2 st. portioner pasta
4 st. tomater
3 st. nävar färsk spenat
½ st. röd lök
½-1 st. chili
1 dl cashewnötter
1 msk rapsolja
salt
peppar
 
 
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skölj alla grönsaker.
  • Dela tomaterna i mindre bitar.
  • Hacka löken.
  • Finhacka chilin.
  • Grov hacka cashewnötterna.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Tillsätt grönsaker och fräs dem under omrörning i några minuter.
  • Strö nötterna över, salt och peppra efter smak.
  • Precis innan servering, tillsätt pastan och rör om.
  • Servera gärna med lite smakrik riven ost på toppen.
 

Första gången jag provade bönpasta. Ok i smak och konsistens men för dyrt, blir vanlig pasta i fortsättningen. Har Du testat?
 
 

Lasagne med färska lasagneplattor

Lasagne är bland de bästa maträtterna då man vill ta tillvara på rester.

 

Lasagne med färska lasagneplattor

1 st. förpackning med färska lasagneplattor 
5 dl (överbliven) köttfärssås
1 st. burk grillad paprika 
1-2 st tomater
1 dl riven ost
½ st. purjolök
peppar

Kokande vatten i en skål.

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skölj och hacka purjolöken.
  • Dela de grillade paprikorna i mindre bitar. 
  • Koka upp vatten med vattenkokaren, häll vattnet i en skål och lägg lasagneplattorna i vattnet.
  • Häll lite köttfärsås i botten på en ugnsfast form. Varva lasagneplattor med lök, grillad paprika och köttfärsås.
  • Skölj och skiva tomaterna, lägg dem på lasagnen.
  • Toppa med riven ost och peppar.
  • Tillaga i ugnen i 10-12 minuter, eller tills lasagnen fått fin färg.
  • Servera med en grönsallad.
 
 

Frukost, mellanmål eller dessert; du väljer

Visst är det fantastiskt när man kan äta samma sak till frukost, mellanmål och dessert. Den här frukost-mellanmåls-desserten är både nyttig och god, dessutom kan du variera den med olika bär så den behöver inte smaka likadant varje gång.
 
Sommarbärsdröm (2 personer)
 
3 dl kvarg med vaniljsmak
2 dl färska bär ex jordgubbar och smultron
1 dl havregryn
1 msk krossade chiafrön
½ tsk honung
  • Hetta upp en torr stekpanna.
  • Rosta havregrynen någon minut.
  • Ringla över honung, tillsätt chiafrön, rör om och låt svalna.
  • Skölj och dela bären.
  • Fördela kvarg i två skålar, tillsätt bär och strö över havregrynstoppingen.
Passa på att göra en större sats av havregrynstoppingen när du ändå är på G, förvara i en glasburk.
 

 

 

 

 
 

Örtburgare

Igår flyttade En kvart i köket ut i skogen, lika bra gick det och saftiga Örtburgare serverades i grillstugan.
 
Örtburgare (2 personer)
250 gram färs
1 st. ägg
½ st. gul lök
blandade örtkryddor ex oregano och gräslök
salt
peppar


  • Knäck ägget i en skål.
    Finhacka löken.
    Grov hacka örtkryddorna.
    Blanda färs, ägg och lök.
    Salta och peppra efter smak.
    Forma biffar. 
    Grilla biffarna tills de är färdiga.
    Servera med olika tillbehör och bröd.
     
     
     

 


RSS 2.0