Sol och sojalatte

"Sommar, sommar och sol...." Äntligen har värmen kommit, det firar vi med en supergod sojalatte.
 
Vanilj-soja-latte
Sojadryck med smak av vanilj
Kaffe
  • Koka kaffe.
  • Häll kaffe och sojadryck i en bägare, mixa med stavmixer tills ett skum bildas.
  • Häll upp och njut av en god kopp.
Lite sommarbär till latten, ja tack!
 

Fredagsmys i matlådan

Något salt, något sött, något krispigt och något fräscht; en kort sammanfattning av dagens matlåda. Fredagsmyset startade alltså redan vid lunch för mig idag. Vad åt du till lunch?
 
Sallad med parmaskinka

Parmaskinka
Sallad
Äpple
Paprika
Gurka
  • Skölj och dela grönsakerna och frukten i lämpliga bitar.
  • Servera salladen med parmaskinka och ett gott bröd.
 
 

Quesadillas med tacosmak

Quesadillas med tacosmak (2 personer)

6-8 st. tortillabröd
12-16 st. skivor skinka
6-8 st. skivor ost
1½ dl kvarg
1½ msk tacokrydda

  • Blanda ihop kvarg och tacokrydda.
  • Lägg ett tortillabröd som botten.
  • Bred tacokrämen på tortillan.
  • Lägg på 4 st. skivor skinka och 2 st. skivor ost..
  • Lägg ett till tortilla bröd över.
  • Stek dem i en torr, het stekpannan några minuter på var sida.
  • Skär upp i bitar och servera med sallad och röd lök.
 

Kebabgryta med mathavre

Kebabgryta med mathavre (2 personer)
 
200 gram kebabkött
250 gram crème fraiche
1 st. mindre röd paprika
1 st. morot
en bit kålrot
½ st. gul lök
1-2 st. vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
en liten skvätt soja
salt
peppar
 
  • Skölj och hacka paprika, morot, kålrot, lök och vitlök.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs grönsakerna en kort stund.
  • Tillsätt kebabköttet, stek några minuter under omrörning.
  • Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
  • Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop.
  • Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Servera med mathavre eller annat gryn.

Midsommar dessert

Smörstekt rabarber och äpple med kokosgrädde(2 personer)
 
2-3 st. rabarberstjälkar
1 st. äpple
2 dl vispad grädde
½ dl riven kokos
en klick smör
två nypor socker
 
  • Rosta kokosen i en torr het stekpanna i någon minut. Ta åt sidan och låt svalna.
  • Skölj och dela rabarberstjälkarna i ca 3 cm långa stavar.
  • Dela stavarna i mitten.
  • Skölj och gör små klyftor av äpplet.
  • Hetta upp stekpannan med smör i.
  • Skrek rabarber och äpple under omrörning i någon minut.
  • Tillsätt två nypor socker, rör om.
  • Blanda den rostade kokosen med vispad grädde.
  • Servera smörstekt rabarber och äpple med kokosgrädden och en kopp kaffe/te.
Trevlig midsommar!
 
 

Varför krångla till det?

En bra start på morgonen för mig är när det inte krånglar, så varför då krångla till det med frukosten? Enkelt, gott och okrångligt ska det vara.

Okrånglig frukost  (1 person)

2 dl soygurt, kan bytas mot fil/yoghurt
ca 1 dl blandade frön och kärnor; melon- och pumpakärnor, solrosfrön, linfrön mm
  • Häll upp soyhurten och strö över frön och kärnor.
  • Ät och njut!
 
 

Torsk med blomkål och stekt potatis

Torsk med blomkål och stekt potatis (2 personer)
 
1 st. (400 gram) paket torsk, tinad
½ st. blomkålshuvud
1 st. crème fraiche med smaka av örter 
1 msk rapsolja
salt
peppar
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skölj och skär blomkålen i mindre bitar.
  • Smörj en ugnsfast form med oljan.
  • Lägg torsken i mitten, blomkålen runt och salta och peppra.
  • Klicka crème fraiche på torsken.
  • Tillaga mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
  • Servera med stekt potatis.
 

Plättar med keso, banan och pumpakärnor

Plättar med keso och banan (2 personer)
 
3 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
3 st. ägg 
1½ dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1 tsk bakpulver
en klick smör
ev. mer smör till stekningen
  • Blanda  mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl och bakpulver i en skål.
  • Smält smöret, häll i det i smeten.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du, kan du ha i lite mer smör innan du steker plättarna så fastnar de inte lika lätt i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med keso, skivad banan och pumpakärnor.
 

Stekt ägg med snabbfrästa grönsaker

Stekt ägg med snabbfrästa grönsaker(2 personer)

4 st. ägg
1 st. paprika
½ st. zucchini
1 st. gul lök
smör
salt
peppar

  • Skölj och strimla grönsakerna.
  • Hetta upp en stekpanna med en klick smör i.
  • Fräs grönsakerna i någon minut, salta och peppra.
  • Lägg grönsakerna på en tallrik.
  • Klicka i en ny smörklick i stekpannan och stek äggen.
  • Servera de stekta äggen med grönsakerna och lite färsk sallad.
 

Tonfisksallad med keso och ägg

Tonfisksallad med keso och ägg (2 personer)
 
1 st. burk tonfisk
2 st kokta ägg
2 dl kokt ris
1 dl keso
lite riven ost
sallad gjord på sallad, gurka, tomat, majs och äpple
  • Öppna tonfiskburken, häll bort vattnet eller oljan.
  • Skala äggen, skär dem i mindre bitar.
  • Blanda tonfisk och ris.
  • Gör salladen, servera allt var för sig eller blanda ihop allt i en stor skål.
  • Servera med en dressing gjord på crème fraiche och chilisås till om du vill.
     
     

Lördagsmys

Kryddiga korvar med fetaost- och couscoussallad (2 personer)
 
4 st. kryddiga korvar, gärna hög kötthalt
1 st. paprika
½ st. zucchini
½ st. gul lök
1 st. tomat
50 gram fetaost
1/2 dl couscous + kokande vatten
1 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
salt
peppar
 
  • Skölj och hacka paprika, zucchini och lök. 
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs grönsakerna i några minuter, krydda med paprikapulver, salt och peppar.
  • Lägg couscous i en skål och häll kokande vatten över, låt couscousen svälla men rör om då och då.
  • Blanda ihop couscous och de stekta grönsakerna.
  • Skölj och dela tomaten i mindre bitar, blanda ner dem i salladen.
  • Snitta korvarna och stek dem på varje sida någon minut.
  • Smula fetaost över salladen precis innan servering.
 

RSS 2.0