Den fredagsmysigaste pajen

Tacopaj
 
400 gram tacokryddad köttfärs
200 gram Philadelphia ost
2 dl riven ost
1 st. liten burk majs
1 st. paprika
1 st. rödlök
10 st. körsbärstomater
oregano
 
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skölj och hacka paprika och lök.
  • Låt majsen rinna av i ett durkslag.
  • Bred ut köttfärsen i botten på en ugnsfast form.
  • Strö grönsakerna över.
  • Bred på Philadelphia ost.
  • Toppa med riven ost och oregano.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills osten fått färg.
Tacopaj med nachochips och salsa.

Lätt som en plätt med omelett

Omelett (2 personer)
 
4 st. ägg  
1 dl kokt kallt matvete eller dylikt
½ st. rödlök
½ st. färsk chili
salt
peppar
en skvätt mjölk/sojadryck eller dylikt
olja till stekning
 
  • Knäck äggen i en skål.
  • Blanda ägg med mjölk/sojadryck.
  • Finhacka lök och chili.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs lök, chili och matvete som snabbast. 
  • Ta ur hälften.
  • Häll lite av äggsmeten i stekpannan.
  • Stek omeletten tills den börjat stelna.
  • Vill du ha den vändstekt, ta hjälp av en tallrik eller ett lock för att vända på omeletten.
  • Stjälp försiktigt omeletten över på en tallrik.
  • Strö på lite riven ost om du vill och servera med en sallad.
  • Gör likadant med resten.
Ibland är man så hungrig så man glömmer att fota tallriken. Idag var en sådan dag.

Grönahissen-smoothie

Grönahissen-smoothie (2 personer)
 
2 st mogna bananer
2 st. gröna kiwi
250 gram kvarg
1-2 dl mjölk
1 dl havregryn
 
  • Lägg banan, kiwi, kvarg, mjölk och havregryn i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
  • Servera smoothien med pumpafrön.

Mustig linssoppa

Mustig linssoppa(2 personer)
 
500 gram krossade tomater 
1 st. förpackning ekologiska röda linser 
1 st. gul lök
ev. ½-1 dl vatten
1-2 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 st. grönsaksbuljongtärning
 
  • Skölj, skala och hacka lök och vitlök.
  • Hetta upp en kastrull med olja i botten.
  • Fräs lök och vitlök som snabbast.
  • Skölj linserna under rikligt med vatten.
  • Tillsätt de krossade tomaterna, linserna och buljongtärningen.
  • Rör om och låt små koka i ca 5 minuter.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med lite mer vatten om den blir för tjock.
  • Servera en tomat-getostbaguette till soppan.
Tomat-getostbaguette gör du enkelt. Dela en baguette och varva tomat och getost, grädda mitt i ugnen i några minuter i 200 grader.
 
 

Blodpudding med apelsinsallad

Blodpudding med apelsinsallad (2 personer)
 
Stekt blodpudding

Apelsinsallad
1 st. apelsin
1 st. stor morot
en gnutta färsk riven ingefära
  • Skala och dela apelsinen i mindre bitar.
  • Skala och riv moroten grovt på ett rivjärn.
  • Blanda ihop allt tillsammans med en gnutta riven ingefära.
 

Räksoppa

Räksoppa (2 personer)
1 liter vatten
4 dl räkor
3 st. potatisar
1-2 st morötter
en bit färsk blomkål
5 cm purjolök
1 st. grönsaksbuljongtärning
ev salt och peppar
 
  • Skala och skölj potatisarna och moroten, tärna de smått.
  • Skölj och dela blomkålen.
  • Skölj och hacka purjolöken.
  • Koka upp vattnet med buljongtärningen i.
  • Lägg i potatisen och moroten, låt koka tills de börjar mjukna.
  • Lägg i blomkål och purjolök, låt koka en kort stund.
  • Precis innan servering tillsätt räkorna.
  • Smaka av, salta och peppra om du tycker det behövs.
  • Servera gärna med ett gott bröd.
     
     
     

Falafel med stekt potatis och jalapeñotzatziki

Falafel med stekt potatis och jalapeñotzatziki(2 personer)
 
1 st. burk kikärtor  
½ st. gul lök
en näve bladspenat
1-2 st. vitlöksklyftor
2 msk majsstärkelse
1 msk paprikapulver
1  + 1 msk rapsolja
salt
peppar
  • Har du en matberedare plocka fram den och låt den göra jobbet. Har du inte en, ta fram din bästa kniv och hacka lös.
  • Skölj kikärtorna noggrant under rinnande vatten, låt de rinna av i ett durkslag.
  • Skölj spenaten.
  • Skala och dela lök och vitlök.
  • Sätt allt i matberedaren.
  • Tillsätt majsstärkelse och 1 msk rapsolja.
  • Kör tills du fått en klibbig massa.
  • Blöt händerna och forma bollar.
  • Stek falaflarna i en het stekpanna med 1 msk rapsolja i några minuter på varje sida.
 
Jalapeñotzatziki
2 dl crème fraiche
en gurkbit
2-3 st. jalapeños
1-2 st. vitlöksklyftor
salt
peppar
 
  • Skölj och riv gurkan grovt på ett rivjärn. 
  • Pressa ur vattnet med handen. 
  • Grovhacka jalapeños.
  • Skala och finhacka vitlöken. 
  • Blanda gurka, jalapeños och vitlök med crème fraiche, krydda med lite salt och peppar.
  • Låt stå och gotta ihop sig i kylen tills servering.
 

Servera falafeln med stekt potatis, jalapeñotzatziki och bladspenat

 

Avokadosmör

Avokadosmör(1 person)
1 st. avokado
1 tsk kallpressad olivolja
1 nypa flingsalt

  • Dela och gröp ur avokadon.
  • Lägg avokado, olivolja och flingsalt i en skål.
  • Rör om ordentligt med en gaffel.
  • Stryk på smörgåsen och toppa med krasse.
 

Kycklinggryta med cashewnötter

Kycklinggryta med cashewnötter (2 personer)

1 st. burk kokosmjölk 
1-2 st. kycklingfiléer
1 dl gröna ärtor 
en näve babyspenat
1 st. tomat
10 cm prujolök
½ st. färsk chili
cashewnötter
1 msk rapsolja
salt
peppar


2 st. portioner nudlar

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
  • Skala och hacka purjolöken.
  • Skölj och skär tomaten i mindre bitar.
  • Tillsätt grönsakerna i stekpannan och stek dem med kycklingen.
  • Finhacka chilin
  • Tillsätt ärtor, babyspenat och chili. Rör om.
  • Häll ner kokosmjölken, salta och peppra. Låt koka i några minuter.
  • Smaka av, krydda ev. mer.
  • Toppa med rostade cashewnötter.
  • Servera kycklinggrytan med nykokta nudlar.
 
 

Lax- och räksoppa

Lax- och räksoppa (2 personer)
 
1 liter vatten
200 gram lax
2 dl räkor
2 st. potatisar
1 st morot 
några små blomkålsbuketter
5 cm purjolök
1 st. grönsaksbuljongtärning
ev salt och peppar
 
  • Skala och skölj potatisarna och moroten, tärna de smått.
  • Skölj blomkålen.
  • Skölj och hacka purjolöken.
  • Koka upp vattnet med buljongtärningen i.
  • Lägg i potatisen och moroten, låt koka tills de börjar mjukna.
  • Skär laxen i mindre bitar.
  • Lägg i lax, blomkål och purjolök, låt koka en kort stund.
  • Precis innan servering tillsätt räkorna.
  • Smaka av, salta och peppra om du tycker det behövs.
  • Servera gärna med ett gott bröd.
     
     
     
     

Grillad korv med tillbehör

Vår, sol, ledighet kan bara betyda en sak; massa utetimmar. Grillad korv med olika tillbehör är både smidigt och gott att ha med sig. 
 
Tzatziki
2 dl creme fraiche
en gurkbit
1-2 st. vitlöksklyftor
salt
peppar
 
  • Skölj och riv gurkan grovt på ett rivjärn. 
  • Pressa ur vattnet med handen. 
  • Skala och finhacka vitlöken. 
  • Blanda gurka och vitlök med creme fraiche, krydda med lite salt och peppar.
  • Låt stå och gotta ihop sig i kylen tills servering. 
 
 
 
Gurksallad
2 dl bostongurka
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1-2 tsk curry
citronjuice
salt
peppar
 
  • Blanda ihop bostongurka, majonäs och creme fraiche.
  • Krydda med curry, salt och peppar.
  • Tillsätt en skvätt citronjuice.
  • Låt stå svalt tills servering, gör gärna den dagen innan. 
 
 
 
 
 

RSS 2.0