Hummus

Hummus (2 personer)
 
2 dl kikärtor
1-2 st. vitlöksklyftor
2 msk rapsolja 
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
 
2 st. morötter
1 st. stor broccolibukett
1 st. Mozzarellakula
 
2 st. grova bullar eller skivor bröd
 
  • Skölj kikärtorna under rinnande vatten.
  • Låt de rinna av.
  • Skala vitlöken.
  • Mixa kikärtor och vitlök, smaka av.
  • Krydda med paprika- och chilipulver, smaka av.
  • Rör ned rapsolja.
  • Ställ svalt medan du gör resten.
  • Skölj och skala morötterna.
  • Skölj broccolin och skär den i mindre bitar.
  • Välj om du vill ha grönsakerna varma eller kalla. Vill du ha dem varma stek dem snabbt i en het stekpanna med 1 msk rapsolja. Vill du ha dem kalla, lägg upp dem på en tallrik. Smula mozzarella över grönsakerna.
  • Ta fram hummusen och bred ett tjockt lager på smörgåsarna. Servera med grönsakerna.
 

 


Linssoppa med grönkål

Jag fick en mycket trevlig present av grannen Kristina; ett stort varmt, nybakt bröd. 
Nybakt bröd och soppa är nog bland det bästa man kan äta, speciellt om man varit ute i kylan innan. 
 
Linssoppa med grönkål (2 personer)
 
500 gram krossade tomater 
1st. förpackning röda linser
1/2 st. gullök 
5 st. kuber hackad grönkål, fryst
1-2 st. vitlöksklyftor
1 tsk rapsolja
salt
peppar
  • Skala och hacka lök och vitlök. 
  • Hetta upp en kastrull med olja i. 
  • Fräs lök och vitlök. 
  • Häll i krossade tomater. 
  • Skölj linserna noggrant under rinnande vatten. 
  • Tillsätt linser och grönkål. 
  • Koka soppan i några minuter. 
  • Mixa soppan slät med en stavmixer. 
  • Salta och peppra. 
  • Servera soppan med nybakt bröd. 
 
 

Blåbärsmellanmål

Blåbärsmellanmål (2 personer)
 
2½ dl kvarg elelr skyr, naturell
1 dl blåbässylt eller blåbär
1 dl havregryn
 ½-1 msk honung

  • Hetta upp en torr stekpanna och rosta havregrynen. 
  • Ta bort stepannan från plattan, ringla över honung och rör om. Låt svalna. 
  • Varva kvarg/skyr och blåbärsylt/blåbär i ett glas.
  • Toppa med rostade havregryn.

Piroger med parmaskinka och keso

Piroger med parmaskinka och keso (2 personer)
 
1 st. rulle med smördeg
1 st. förpackning parmaskinka
250 gram keso
1 st. ägg
2 msk hackade soltorkade tomater
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Rulla ut smördegen och dela den i sex bitar.
  • Fördela parmaskinka, keso och soltorkade tomater över degen.
  • Vik ihop och tryck till kaneterna med en gaffel.
  • Vispa upp ägget och pensla pirogerna.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills progerna fått fäg.
  • Servera gärna priogen med grönsaker.
 
 
 
 

Ägglatte

Ägglatte (1 person)
 
2 dl kokt kaffe
1 st. ägg
1/2 tsk kokosolja
en nypa mald/mortlad kardemumma 
 
  • Knäck ägget. 
  • Tillsätt kokosolja och kardemumma. 
  • Mixa en kort stund. 
  • Tillsätt kaffe, helst inte kokhett. 
  • Mixa några sekunder. 
  • Häll upp i en kopp och njut! 
-27 ute, då sitter en kopp fin fint. 
 
 
 
 

Kokosmjölkssoppa med bönpasta och broccoli

Kokosmjölkssoppa med bönpasta och broccoli (2 personer)
 
1 st. burk kokosmjölk
1 st. färsk stor brocclibukett
2 st. nävar bönpasta
1 st. gul lök
1 tsk red curry paste
1 tsk rapsolja
salt
  • Skala och hacka löken. 
  • Skölj och dela broccolin i mindre bitar. 
  • Hetta upp en kastrull med olja i. 
  • Fräs löken. 
  • Tillsätt broccoli och häll i kokosmjölken. 
  • Låt koka upp och tillsätt bönpasta. 
  • Tillsätt red curry paste och lite salt. 
  • Koka i några minuter. 
  • Smaka av och krydda ev. mer. 
 
 

RSS 2.0