Fredagsmys med Quesadillas

Fredagsmys när det är som bäst, enligt mig, är när hela familjen är samlad, vi gör mat tillsammans i lugn och ro, skrattar och skojar. Quesadillas är perfekt mysmat, du kan ha de smaker som du gillar och det är lätt att göra.

 

Quesadillas (2 personer)

6-8 st. tortillabröd 
12-16 st. skivor kalkon 
6-8 st. skivor ost 
peppar

Tomatsalsa
2 st. tomater
1 st. liten burk majs
½ st. rödlök
½ st. chili
en skvätt balsamicovinäger

  • Skölj och dela tomaterna.
  • Skala och finhacka löken.
  • Finhacka chilin.
  • Öppna majsburken och häll ur vattnet.
  • Blanda tomat, majs, lök och chili.
  • Häll över en skvätt balsamicovinäger, rör om och låt stå en stund.
  • Lägg ett tortillabröd som botten.
  • Lägg på 4 st. skivor skinka och 2 st. skivor ost..
  • Lägg ett till tortilla bröd över.
  • Stek dem i en torr, het stekpannan några minuter på var sida.
  • Skär upp i bitar och servera med tomatsalsa och mosad avokado.
 
 
 
 

Kycklinggryta med blomkål och purjolök

Kycklinggryta med blomkål och purjolök (2 personer)

1 st. burk kokosmjölk  
2 st. kycklingfiléer 
 ½ st. litet blomkålshuvud
1 st. liten majsburk
10 cm prujolök
1 msk rapsolja 
½ msk curry
½ msk paprikapulver
salt 
peppar


2 st. portioner nudlar

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
  • Skölj och dela blomkålen i mindre bitar.
  • Skölj, skala och hacka purjolöken.
  • Häll ur vätskan från majsen.
  • Tillsätt blomkål, majs och purjolök samt curry och paprikapulver till kycklingen. Stek några minuter.
  • Häll ner kokosmjölken, salta och peppra. Låt koka i några minuter.
  • Smaka av, krydda ev. mer.
  • Servera kycklinggrytan med nykokta nudlar.

 

 
 




Nyttiga chokladbollar

Nyttiga chokladbollar
  
3 dl havregryn
1 st. banan, gärna mogen för sötma
3 msk kvarg 1%
3 msk kakao, raw
2 msk jordnötsmör
riven kokos
  • Blanda alla torra ingredienser , ej kokos,i en bunke.
  • Mosa bananen.
  • Blanda all det torra med mosad banan, kvarg och jordnötssmör.
  • Forma smeten till bollar och rulla dem i rivet kokos.
Några fick pärlsocker på sig men man kan använda krossade nötter, gojibär eller annat om man inte gillar kokos.
 
 

Grillad paprika med linsfyllning

Grillad paprika med linsfyllning (2 personer)

2 st. paprikor
1 st. förpackning röda linser, gärna ekologiska
1-2 st. klyftor vitlök
ost, gärna cheddar
paprikapulver
svartpeppar
salt

  • Grillad paprika kan göras på grillen eller i ugnen. Gör du den i ugn, värm ugnen till 200grader.
  • Skölj, kärna ur och dela paprikorna i halvor.
  • Skölj linserna under rinnande vatten, låt dem droppa av.
  • Finhacka vitlöken.
  • Blanda linser, vitlök och kryddor.
  • Fyll paprikahalvorna med linsröran och lägg lite ost över.
  • Grilla paprikorna på grillen eller i ugnen tills osten smält.
  • Servera med salsa. 
 
 

Chiapudding med dadlar, kokos och vinbär

Chiapudding med dadlar, kokos och vinbär (2 personer) 
 
3 dl kokosdryck
4 msk riven kokos
3 msk chiafrön, krossade
2-3 st torkade dadlar
müsli
vinbär
  • Mixa kokosdryck och dadlar tills drycken är slät. 
  • Tillsätt riven kokos och chiafrön. 
  • Låt svälla i ca 10 minuter eller över natten. Rör om då och då. 
  • Varva chiapudding, müsli och vinbär i en skål. 
  • Ät och njut!  
 
 

Tonfiskgratäng

Tonfiskgratäng (2 personer)
 
2 portioner kokt pasta 
2 st tonfiskburkar
3 dl blandade frysta grönsaker ex broccoli, majs och ärtor
2 dl matlagningsgrädde  
1 dl riven ost 
3 msk chilisås
salt 
peppar
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blamda tonfisk, pasta och frysta grönsaker i en ugnsfast form. 
  • Blanda matlagningsgrädde och chilisås, häll över det i formen. 
  • Salta och peppra efter smak.
  • Toppa med riven ost.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg.
 
 

Kiwi- och spenatsmoothie

Kiwi- och spenatsmoothie (2 personer)
 
4 dl yoghurt, naturell
4  st kiwi
2 st. nävar spenat
1 dl apelsinjuice
ev några isbitar
  • Tillsätt alla ingredienser i en tillbringar eller mixer och mixa tills smoothien är slät.
  • Drick och njut!


RSS 2.0