Matigavåfflor

 
Matigavåfflor (ca 8 stycken)
4 st. ägg
3-4 dl mjöl
2 dl havregrädde
1 msk rapsolja
 
Stekt kycling kryddat med paprikapulver, peppar och salt.
Sallad
Crème fraiche
Gräslök
 
  • Vispa ihop äggen.
  • Rör ner mjöl, havregrädde och rapsolja.
  • Låt dra någon minut.
  • Grädda i ett våffeljärn, smörj eventuellt järnet med lite extra rapsolja innan första gräddningen.
  • Servera med kyckling, sallad, crème fraiche och gräslök.
 
 

 
 


 

Limelax med limedressing

 
 
 
Limelax med limedressing (2 personer)

2 st. portionsbitar lax
1 st. lime
100 gram crème fraiche 
1 msk vatten
1 msk rapsolja
salt
peppar

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Lägg laxbitarna i en ugnsfastform med vatten och olja i.
  • Salta och peppra.
  • Tvätta limen noggrant.
  • Riv limen och strö hälften av skalet över laxen.
  • Blanda resten av limeskalet med crème fraiche, ställ svalt till servering.
  • Tillaga i ugnen i ca 12 minuter, eller tills laxen är färdig.

 

Limelax med ugnsrostade rotsaker och limedressing

 

Quesadillas

 

Quesadillas

Tortillabröd
Skinka eller kalkon i skivor
Färsk bladspenat
Purjolök
Riven ost

  • Lägg ett tortillabröd som botten.
  • Strö över riven ost, hack purjolök och bladspenat.
  • Lägg på 2-3 st. skivor skinka eller kalkon.
  • Lägg ett till tortilla bröd över.
  • Stek dem i en torr, het stekpannan några minuter på var sida.
  • Skär upp i bitar och servera med guacamole, salsa och sallad.


 

Hallonkyss


Hallonkyss (2 personer)
 
250 gram kvarg
2 dl hallon
½-1 tsk mald vanilj
honung
  • Blanda kvarg, hallon och vanilj. Spara några hallon till garneringen.
  • Ringla i lite honung.
  • Toppa med några hallon.
  • Njut av din Hallonkyss.
 
 

Midsommarsmulis som är gluten-, laktos- och mjölkfri

Midsommarsmulis
 
2 dl havregryn (rent)
1½ dl kokosmjöl
1 dl socker
1 dl rostade mandelflan
125 gram smör/margarin (laktos- och eller mjölkfritt)
 
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blanda havregryn, kokosmjöl och socker i en bunke.
  • Smula ner smöret/margarinet.
  • Arbeta ihop allt tills du fått en smulig deg.
  • Fördela smulet i en pajform.
  • Strö mandelflanen över.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 5-7 minuter eller tills pajen fått lite fin färg.
  • Servera med jordgubbssylt och grädde.
 
 
 

Veggspett på grillen

Grilla vegetariskt? Japp, funkar skitbra och är supergott. testa nästa gång.
 
 
Veggspett (2 personer)
 
12-14 st. falaflar
1 st. paket chilihalloumi
1 st. paprika
1 st. rödlök
1 st. äpple
  • Har du grillspett av trä? Lägg dem i blöt ett tag innan.
  • Skala löken.
  • Skär halloumi, löken, paprikan och äpplet i mindre bitar.
  • Trä allt på spetten, var för sig eller blanda.
  • Grilla när kolet har brunnit ut och det är en varm och härlig glöd.
     
    Servera med couscous och en salsa gjord på finhackat äpple, paprika, rödlök och crème fraiche med smaka av soltorkade tomater och fetaost

 

 

 

Glöm inte maten efter träningen

Efter träningen är det viktigt att man äter något. Träningen har tömt energilagren och dessa behöver fyllas på så kroppen har möjlighet att återhämta sig och du får ut effekt av din träning i form av att du blir starkare. Efter träningsmålet bör innehålla både kolhydrater och protein, sedan kan man välja själv vilken typ av mat och dryck man väljer att äta. Det viktiga är att du intar något snabbt efter avslutat träningspass, helst redan innan du lämnar gymmet, träningshallen eller friidrottsarenan. 
 
Mjölk är en fantastisk återhämtningsdryck. En bra återhämtningsdryck ska innehålla kolhydrater, grenade aminosyror, elektrolyter och vatten. I mjölk hittar vi kolhydrater i form av laktos, grenade aminosyror är proteiner, mjölk innehåller naturligt 18 av 22 av de näringsämnen som vi dagligen behöver bl.a. natrium, kalcium och kalium som även är elektrolyter. Mjölk är även ett livsmedel som vi ofta har hemma. Det är gott, billigt, finns i olika fetthalter, med eller utan laktos. Väljer du laktosfri mjölk- ta någon frukt, russin eller dylikt till då kolhydratsinnhållet är något lägre. Vill du inte dricka mjölk fungerar det lika bra med andra mjölkprodukter såsom fil, yoghurt mm.
 
Mjölk, ostsmörgås och avokado; perfekt efter en löprunda i regnet.
 

Jordgubbssylt

Jordgubbssylt

500 gram jordgubbar
500 gram socker
1 tsk mald vaniljstång

  • Skölj jordgubbarna noga eller tina dem i god tid innan.
  • Varva jordgubbar, socker och vanilj i en kastrull.
  • Hetta upp långsamt, koka på svag värme i ca 10 minuter.
  • Skaka lite då och då på kastrullen men rör inte för mycket i sylten.
  • Ta katrullen från plattan, låt svalna en stund, skumma av sylten.
  • Ös upp i varma glasburkar.
  • Förvara svalt.
 
Vill du ha i mindre socker? Funkar jättebra men tänk på att hållbarheten minskar.
 
 
 

Chorizokyckling

 
Chorizokyckling (2 personer)
 
1 st. kycklingfilé
2 st. kryddstarka korvar ex chorizo
250 gram crème fraiche
2 msk tomatpure
1 msk rapsolja
salt
peppar
färska örtkryddor ex gräslök och timjan
  • Skär kycklingen och korvarna i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Tillsätt kycklingen och korvarna, stek i några minuter under omrörning.
  • Rör ner crème fraiche och tomatpure, låt koka upp och koka tills kycklingen är färdig.
  • Smaka av, salt och peppra efter smak och tycke.
  • Strö över hackade färska örtkryddor.
  • Servera med ris och grönsaker.

Miniplättar för alla; glutenfritt, mjölkfritt och laktosfritt


Miniplättar med kiwikräm och grädde 
6 dl sojadryck
3 st. ägg
3 dl kokosmjöl
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
ev. mer rapsolja till stekningen
  • Blanda sojadryck, ägg, kokosmjöl, olja och bakpulver väl i en bunke.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Dela och gröp ur några kiwin. Mixa dem till en slät sås.
  • Servera med kiwikräm och soja- eller havregrädde.



Chiliomelett eller raggarplätt?

Chiliomelett eller raggarplätt? Supergott och enkelt att ta med sig. Raggare eller inte så gillar många den.

Chiliomelett 
(2 personer)
6 ägg
2 dl mjölk
1 chilifrukt
1 msk rapsolja
  • Knäck äggen i en skål, vispa ihop ägg och mjölk.
  • Finhacka chilin. Blanda ner i smeten.
  • Hetta upp en stekpanna med olja in.
  • Stek två omeletter.
  • Servera omeletten med tomatklyftor.

Att slänga ihop en lunch på en kvart?

 
Japp, snabbt ska det gå idag. Vi försöker ständigt skapa mer tid. Hur många gånger önskar man sig inte liiite fler minuter eller timmar under dagen. Även om du känner att tiden inte räcker till, hoppa inte över lunchen. Fyller du inte på med energi kommer du inte att få något gjort även om timmarna på dygnet skulle öka.
 
En enkel, snabb och god lunch är en sallad. En sallad behöver absolut inte bara vara blad, gurka och majs. Kika in i kylen, använd resterna och swich så har du kirrat lunchen på några minuter.
 
 
Min lunch sallad bestod av gårdagens tacorester, pasta, skinka, bönor och crème fraiche med soltorkade tomater och fetaost. Enkelt, snabbt och gott.
 
Maggans snabba lunchsallad
 
1 dl kokt pasta
1 dl blandade grönsaker; paprika, majs, purjolök, morot
½ dl bönor; kidney och gröna
½ dl skinka
en klick crème fraiche med smak av soltorkade tomater och fetaost
 
  • Blanda crème fraiche och pasta.
  • Tillsätt grönsaker, skinka och bönor.
  • Ät och njut!
 

Förmiddagsfika på jobbet

Hur ser det ut på din arbetsplats när det är fikastund? Kaffe, kaka, smörgås, frukt eller inget? Satsa på något bättre än en kaka. En smörgås och en frukt håller dig nöjd, glad och fokuserad till lunch.
 
Grovt bröd, smör, pålägg, frukt och kaffe. Fylld med ny energi klarar du dig lätt till lunch.

Summerkiss

 

Sommarsmoothie
(2 personer)

250 gram kvarg 1%
2 dl mjölk, soya-, havre- eller risdryck
1 st. mogen mango
1 st. mogen banan
  • Tärna mangon och skala bananen. Sätt frukterna i en tillbringare.
  • Tillsätt kesella och mjölk.
  • Mixa smoothien slät med en stavmixer.
  • Toppa med lite finhackad mango innan serveringen.

Helt underbar, precis som en sommarkyss!

RSS 2.0