Renskavsgryta med kokt potatis

Renskavsgryta med kokt potatis (2 personer)

200 gram renskav 
1 st. morot 
½ st. gul lök
en liten bit kålrot  
2 dl crème fraiche  
1-2 msk kryddblandningen ”Vilda fantasier” (innehåller bl.a. rosépeppar)  
1-2 tsk soja
en klick smör
färsk persilja
ev. salt

  • Skölj och hacka morot, lök och kålrot.
  • Hetta upp en stekpanna med smöret i.
  • Fräs grön- och rotsakerna en kort stund.
  • Tillsätt renskav.
  • Krydda med Vilda fantasier ,soja och salt.
  • Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop.
  • Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Strö över färsk persilja.
  • Servera med potatis och grönsaker.
 
 

Toast Skagen med en twist

Toast Skagen (2 personer)

3 dl skalade räkor
2 dl crème fraiche med smaka av örter
salt
peppar

  • Blanda räkorna med crème fraiche.
  • Krydda med salt och peppar, smaka av.
  • Ställ svalt.
  • Servera med sallad och rostat bröd.
 

Hamburgare med smörstekt vitkål

Hamburgare med smörstekt vitkål (2 personer)
 
400 gram köttfärs  
½ st. gul lök
1 st. ägg
1-2 st. vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
salt
peppar
 
1 st. bit vitkål
en klick smör
  • Knäck ägget i en skål.
  • Finhacka lök och vitlök.
  • Blanda ihop köttfärs, ägg, lök och vitlök.
  • Salta och peppra efter smak.
  • Forma biffar.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Stek biffarna tills de är färdiga.
  • Lägg biffarna åt sidan.
  • Hacka vitkålen.
  • Lägg en klick smör i stekpannan och tillsätt vitkålen.
  • Stek det som snabbast och servera med biffar och skivad gurka.
 
 
 

Snabbwok som passar till mycket

Snabbwok (2 personer)

1 st. morot
1 st. gul lök
½ st. färsk broccolibukett
2-3 msk sweet chilisås
1 msk rapsolja
  • Skölj och skala moroten.
  • Skär den i tunna slantar.
  • Skölj och skär mindre buketter av broccolin.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Woka allt snabbt på ganska hög värme.
  • Tillsätt sweet chilisåsen, rör runt.
  • Servera som tillbehör till kyckling, fisk eller något vegetariskt.
 
 

Påskfrulle

Vad passar inte bättre en långfredag än en lång-mysig-påskfrulle. Glad påsk alla och njut av ledigheten, ni som är lediga!
 
Smörgåsar med färskost, ost, skinka, paprika och gurka. Till det juice, kaffe, keso med pumpakärnor/solrosfrön och briost.
 
 
 
 

Choco-shake

Choco-shake (2 personer)
 
4 dl sojadryck 
2 st. bananer
1 dl havregryn
4 msk jordnötsmör
2 msk kakao
  • Lägg alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa shaken med en stavmixer.
  • Drick och njut.
Tål du inte nötter? Gör shaken utan jordnötssmör. Välj vanlig mjölk om du vill.
 

Bön- och linsgryta

Bön- och linsgryta(2 personer)

1 st. burk thaigrytbas
2 dl kokt Kvarnsgryn; blandning av havre, vete, korn och råg
1 dl sojabönor
1 dl linser
1 dl majs
1 st. liten burk strimlade bambuskott
1 st. morot
½ st. gul lök
10 st. små broccolibuketter
2 msk rapsolja
salt
peppar

  • Öppna burkarna med bambuskott och majs, häll dem i ett durkslag och låt de rinna av.
  • Skölj, skala och skär plantar av moroten.
  • Skala och hacka löken. 
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs löken.
  • Tillsätt morot, broccoli, bönor, linser, bambuskott och majs.
  • Häll i thaigrytbasen. Låt koka upp och koka någon minut.
  • Krydda med salt och peppar. Smaka av, krydda ev. mer.
  • Servera med kvarngryn och bröd.
 
 
 
 

Currykyckling med ris

Currykyckling med ris (2 personer)

300 gram strimlade kycklinglår
2 dl matlagningsgrädde
10 st. små broccolibuketter
10 st. körsbärstomater 
½ st. gul lök
1-2 msk curry
2 msk rapsolja
salt
peppar

2 st. portioner ris

  • Skölj, skala och hacka lök, broccoli och körsbärstomaterna.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Tillsätt curryn och fräs runt.
  • Tillsätt kycklingen, stek under omrörning i några minuter.
  • Tillsätt grönsakerna, stek ytterligare någon minut.
  • Häll i grädden, låt koka upp och gotta ihop sig.
  • Krydda med salt och peppar. Smaka av, krydda ev. mer.
  • Servera med ris.
 
 

Go Green

 
Go Green (2 personer)
 
3 dl granatäpplejuice
2 st. knippar ärtskott
1 st. bit färsk ingefära, ca 1-2 cm
2-3 st. isbitar
  • Skölj ärtskotten.
  • Skala ingefäran.
  • Lägg allt i en mixer, kör tills den är slät.
  • Drick och njut!
 
 
 

Stekt torsk med ljummen sallad

Stekt torsk med ljummen sallad (2 personer)

2 st. torskfiléer, tinade
200 gram frysta grönsaker
1½ dl kokt kall pärlcouscous, fungerar lika bra med matvete, bulgur mm
10 st. körbärstomater
½ st. röd lök
2 msk rapsolja
1-2 tsk citronpeppar

  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Krydda torskfiléerna med citronpeppar och stek dem några minuter på var sida.
  • Ta upp fisken.
  • Häll i rapsolja, tillsätt grönsakerna, stek dem under omrörning.
  • Skala och hacka löken.
  • Skölj och dela tomaterna.
  • Tillsätt lök, tomater och pärlcouscous i stekpannan.
  • Fräs runt allt i några minuter.
  • Servera med fisken.
 
 
 
 
 
 
 

Äta ute

Jag bara älskar våren. De helgdagar då det är fint väder får vår murrikka jobba hårt. All mat som äts ute tycker jag smakar så mycket godare. My gillar det, så mycket faktiskt att hon tycker att vi alltid ska äta ute. Lite svårt på veckorna men som sagt är det bra väder under helgen så vet ni vart vi finns vid lunchdax.
 
 
Grym wok med kebab (2 personer)
 
300 gram kebabkött
300 gram wok grönsaker
2 st. tortillas
1 dl crème fraiche blandat med gräslök eller andra örter
2 msk rapsolja

 

  • När murrikkan är varm, häll i rapsoljan.
  • Tillsätt kebab och grönsaker.
  • Rör om.
  • Servera woken i ett tortillabröd med en klick crème fraiche.
 
 
 

Eftermiddagsfika

Man skruvar sig lite i stolen, magen kurrar lite smått och blicken går mot klockan. Japp, det är dax för fika. Är det något jag är dålig på så är det att vara hungrig. Jag rent ut sagt hatar det.
 
När man börjar bli lite trött och hängig på eftermiddagen är det lätt hänt att det slinker ner en kaka eller någon annan godbit om det finns. Blodsockret åker upp och man blir pigg men i nästa sekund har det sjunkit igen och man blir åter trött. Vill du slippa att blodsockret åker bergochdalbana, välj något annat än kakan eller något till kakan om du absolut måste ha din "eftermiddags-fika-kaka".
 
En kopp kaffe och en "Norrlands-macka" med rensalami, sallad, ost, paprika, gurka och groddar.
 
Eller varför inte lite kvarg...
 
 
 
 

Chili- och vitlöksbiffar

Chili- och vitlöksbiffar (2 personer)
 
400 gram köttfärs  
½ st. gul lök
1 st. ägg
½ st. chili
1-2 st. vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
salt
peppar
  • Knäck ägget i en skål.
  • Finhacka lök, vitlök och chili.
  • Blanda ihop köttfärs, ägg, lök, vitlök och chili.
  • Salta och peppra efter smak.
  • Forma biffar.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Stek biffarna tills de är färdiga.
  • Servera med potatis och grönsaker.
 
 

RSS 2.0