Glad Valborg

 

Äppelmuffins med en hint av kanel

Äppelmuffins med en hint av kanel
3 dl vetemjöl
2 st ägg
1 st. äpple
50 gram flytande margarin
½ msk kanel, mer om du vill har mer än en hint av kanelen
1½ tsk bakpulver
ev. lite honung
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Skölj och tärna äpplet.
  • Smält margarinet i en kastrull, tillsätt äpple och kanel, låt små koka någon minut.
  • Ta kastrullen åt sida, låt svalna.
  • Vispa äggen poröst.
  • Tillsätt äppelblandningen.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
  • Tillsätt ev. lite honung för sötman om du vill.
  • Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem.

Slät thaisoppa

Slät thaisoppa (2 personer)

5 dl vatten
1 st. grön/gul paprika
1 dl sojabönor
1 dl crème fraiche
ca 10 cm purjolök
1 st. lime
en bit ingefära
½ st. färsk chili
1 tsk rapsolja
salt
peppar

 

  • Skölj och strimla purjolöken.
  • Kärna ur och strimla paprikan.
  • Finhacka chili och ingefära.
  • Hetta upp en kastrull med olja i.
  • Tillsätt alla ingredienser, utom lime i några minuter.
  • Koka upp vattnet och häll det i kastrullen. Låt soppan koka i 5 minuter.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer.
  • Rör i crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
  • Pressa i lite limejuice innan servering.
  • Servera soppan med ett gott bröd.
 
 

Kebabgryta med matvete

Kebabgryta med matvete (2 personer)
 
200 gram kebabkött
200 gram frysta wokgrönsaker
2 dl matlagningsgrädde
½ st. gul lök
1 msk paprikapulver
1 msk chilisås
1 msk rapsolja
 salt
peppar
 
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Tillsätt kebabköttet och stek det i några minuter.
  • Tillsätt wokgrönsakerna samt löken, stek under omrörning.
  • Krydda med paprikapulver, chilisås, salt och peppar.
  • Tillsätt matlagningsgrädde och låt koka ihop.
  • Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Servera med matvete.
 
 
 

Kycklinggryta med färska grönsaker

Kycklinggryta med färska grönsaker (2 personer)

1 st. burk kokosmjölk 
1-2 st. kycklingfiléer
1 dl sojabönor
en näve sockerärtor/salladsärtor
en näve babyspenat
1 st. tomat
½ st. gul lök
½ st. färsk gul chili
1 msk rapsolja
salt
peppar

2 st. portioner nudlar

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
  • Skala och hacka löken.
  • Skölj och skär sockerärtor/salladsärtor samt tomat i mindre bitar.
  • Tillsätt grönsakerna i stekpannan och stek dem med kycklingen.
  • Finhacka chilin
  • Tillsätt sojabönor, babyspenat och chili. Rör om.
  • Häll ner kokosmjölken och salta och peppra. Låt koka i några minuter.
  • Smaka av, krydda ev. mer.
  • Servera kycklinggrytan med nykokta nudlar.
 
 

Pasta med bacon och sojabönor

Pasta med bacon och sojabönor (2 personer)
2 st. portioner pasta
1½ dl matlagningsgrädde
1 paket bacon
1 dl sojabönor 
ca 10 cm purjolök
1 msk paprikapulver
1 tsk rapsolja 
salt
peppar
 
  • Koka pastan eller använd resterna från gårdagen.
  • Skölj och hacka purjolöken.
  • Skiva baconet.
  • Hetta upp en stekpanna och stek baconet knaprigt.
  • Ta baconet ut pannan och låt det rinna av på hushållspapper.
  • Häll oljan i stekpannan, stek purjolöken.
  • Tillsätt bacon och sojabönor.
  • Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
  • Häll i matlagningsgrädden, rör om och låt koka upp.
  • Servera med pasta och en grönsallad.
 
 

Majssoppa

Majssoppa(2 personer)
 
4 dl vatten
1 st. stor majsburk
1 st. potatis
1 st. gul lök
1-2 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
chilipulver
salt
peppar
 
  • Skala och skär små bitar av potatisen.
  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Hetta upp en kastrull med olja i och fräs potatis, lök och vitlök snabbt.
  • Koka upp vattnet och låt det koka i några minuter, tills potatisen börjar mjukna.
  • Öppna majsburken och häll ur vätskan.
  • Tillsätt majs och kryddor, låt koka upp.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer. Späd ev. med lite vatten om soppan blir för tjock.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Servera med ett gott bröd.
 

Varm kaneldryck

Varm kaneldryck (1 person)
 
2½ dl mjölk, kan bytas mot sojadryck eller dylikt
1 tsk kanel
en gnutta råsocker
  • Värm kanelmjölken i en kastrull.
  • Vispa så du får ett härligt skum.
  • Pudra lite kanel över.
  • Vill du lyxa till det, ha i en skvätt grädde.

Chiagröt med raw blåbärssylt

Chiagröt med raw blåbärssylt (2 personer)

4 dl äppeljuice
½ dl riven kokos  
3 msk chiafrön

  • Blanda chiafrön, kokos och äppeljuice.
  • Ställ i kylen över natten.
  • Ta fram, rör runt och fördela i två skålar.
  • Toppa med raw blåbärssylt.
 
 
 

Lins - och tomatpanna

Lins - och tomatpanna (2 personer)
 
1 st. förpackning röda linser
250 gram crème fraiche med smaka av mexikansk chili
3-4 st. tomater
1 st. gul lök
en klick smör
salt
  • Öppna förpackningen med röda linser, häll allt i ett durksalg och skölj under riktigt med rinnande vatten.
  • Skölj och skiva tomaterna.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna med smör i.
  • Fräs löken.
  • Tillsätt tomat och linser, rör om.
  • Vänd ner crème fraichen och låt allt koka upp.
  • Smaka av och salta.
  • Servera med pasta och en liten knippe färsk basilika.
 
 

Snabb korvsoppa

Snabb korvsoppa (2 personer)
 
5 dl kokande vatten
200 gram falukorv
200 gram blandade frysta grönsaker
2 dl kall kokt pasta
½ gul lök
1 st. buljongtärning
  • Skär korven i mindre bitar.
  • Skala och hacka löken.
  • Koka upp vattnet.
  • Tillsätt korv, grönsaker, pasta, lök och buljongtärning.
  • Koka i ca 3-5 minuter.
  • Smaka av, krydda ev. mer.
  • Servera med en ostsmörgås och ett glas mjölk. 
 
 
 
 
 

Raw blåbärssylt

Raw blåbärssylt
 
3 dl blåbär, tinade
2 msk chiafrön
1 msk honung
ev. en skvätt vatten
  • Blanda det tinade blåbären med chiafrön och honung.
  • Tillsätt en skvätt vatten om det känns torrt.
  • Ställ svalt i kylen i minst 10 minuter. 
  • Sylten håller sig ungefär en vecka i kylen, gör därför mindre mängder. 
 
 
 
 

Glad Påsk

Glad Påsk önskar Margareta och En kvart i köket dig och din familj
 

RSS 2.0