Råkostsallad

Råkostsallad (8 st. portioner)

½ st. vitkålshuvud
4 st. morötter
1 st. röd paprika
½ st. purjolök

Dressing
1½ msk rapsolja
1½ msk äppelcidervinäger
1½ msk socker
½ tsk salladskrydda
vitpeppar

  • Skölj och strimla vitkål, morötter, paprika och purjolök.
  • Blanda ihop allt.
  • Rör ihop alla ingredienser till dressingen i en kastrull och värm försiktigt på svag värme i någon minut tills sockret löst sig.
  • Smaka av med vitpeppar.
  • Häll den varma dressingen över salladen och blanda runt.
  • Supergott till blodpudding.
 

Små kokosmuffins

Små kokosmuffins
3-4 dl vetemjöl
2 st. ägg
1 dl socker
1 dl kokosmjölk
1 dl kokosflingor
50 gram flytande margarin
1½ tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Tillsätt flytande margarin, kokosmjölk och kokosflingor.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
  • Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem.

Våfflor med hjortronsylt

Våfflor med hjortronsylt (ca 8 stycken)

4 dl mjölk
3-4 dl mjöl
3 st. ägg
100 gram smält smör
2 tsk bakpulver
 
 
  • Blanda vetemjöl och bakpulver.
  • Tillsätt mjölk och ägg samt avsvalnat smält smör.
  • Rör tills du får en slät smet.
  • Låt dra någon minut.
  • Grädda i ett våffeljärn, smörj eventuellt järnet med lite extra smör innan första gräddningen.
  • Servera med hjortronsylt.
 

Mellanmål med keso och pumpakärnor

Mellanmål med keso och pumpakärnor (2 personer)
 
3 dl keso
1 st. banan
1 dl pumpakärnor
  • Skala bananen och skär i mindre bitar.
  • Blanda banan och keso.
  • Strö över pumpakärnor.
 
 
 

Fyllda smördegsknyten

 
Fyllda smördegsknyten (4 st små)
 
1 st. tinad smördegsplatta
1 st. ägg
4 msk jordnötssmör
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Kavla ut smördegsplattan och dela den i fyra bitar.
  • Klicka ut en msk jordnötssmör i varje ruta och vik ihop kanterna.
  • Vispa upp ägget och pensla knytena.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills de fått fin färg.
  • De är godast direkt, gärna med en klick grädde.
 
 
 

Varm kycklingsallad

 

Varm kycklingsallad (2 personer)

2 st. kycklingfiléer
200 gram frysta wokgrönsaker
2 st. portioner kokt kall pasta
1 msk rapsolja 
salt
peppar

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
  • Tillsätt wokgrönsakerna och stek dem med kycklingen.
  • Rör ner pastan och stek allt i några minuter tills det blivit varmt.
  • Salta och peppra.
  • Smaka av, krydda ev. mer.
  • Servera med en dressing gjord på crème fraiche, paprikapulver, chili och salt.
 
 

Bra start på dagen-smoothie

Bra start på dagen-smoothie(2 personer)
 
6 dl kokosdryck
2½ dl havregurt, exotisk
2
 msk chiafrön
 
  • Häll alla ingredienser i ett glas, rör om.
  • Ställ svalt i kylen i ca 5 minuter.
  • Chiafröna kommer att svälla i vätskan så rör gärna om innan du dricker.
 
 

Ugnsfalukorv med grönsaker

Ugnsfalukorv med grönsaker (2 personer)

500 gram passerade tomater
250 gram falukorv
200 gram broccoli och blomkål
½ st. gul lök
4-6 st. skivor ost
peppar

 

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skala och skiva löken.
  • Häll de passerade tomaterna i botten på en ugnsfast form.
  • Fördela ut löken jämt i formen.
  • Gör snitt i korven med en kniv och peta in ostskivor i snitten.
  • Lägg korven i formen och strö broccoli och blomkål runt.
  • Peppra.
  • Tillaga i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills osten fått fin färg.
 

Kakao- och vaniljmugcake

Kakao- och vaniljmugcake(2 personer)
 
1-1½ dl vetemjöl
1 st. ägg
1 st. banan
½ dl vaniljkvarg
1½ tsk bakpulver
1 tsk kakao
rapsolja
 
  • Knäck ägget i en skål.
  • Mosa bananen.
  • Rör ihop alla ingredienser, utom kakaon.
  • Smörj två formar med lite rapsolja.
  • Klicka hälften av smeten i en av formarna.
  • Blanda kakaon i den andra hälften av smeten och fyll den sista formen.
  •  Mikra dem en åt gången i 1½ minut på max.
  • Vill du ha en klick kvarg eller grädde till, ta det annars funkar kakan bra som den är.
 

Käftsallad med vitlöksdressing

Käftsallad med vitlöksdressing (2 personer)
300 gram kräftstjärtar 
2 st. stora nävar salladsblad, blanda gärna rucola med bladspenat
1½ dl kokt matvete
10 st. körsbärstomater
½ st. gurka
1 st. salladslök
 
Vitlöksdressing
1 dl crème fraiche
1 st. vitlöksklyfta
salt
peppar
 
 
  • Koka matvetet eller använd gårdagens rester.
  • Låt kräftstjärtarna rinna av om de legat i lag.
  • Skölj salladen, torka den.
  • Skölj och skär mindre bitar av tomaterna, gurkan och salladslöken.
  • Blanda allt i en skål eller servera kräftstjärtarna vid sidan om.
  • Gör en dressing på crème fraiche, vitlök, salt och peppar.
  • Servera salladen med vitlöksdressingen och ev. bröd.
 

Chokladmuffins

Glutenfria muffins efter önskemål från er sida.
 
Chokladmuffins
 
2 dl mandelmjöl (kan bytas ut mot valfri mjölsort)
1 dl kvarg 
1 st. banan, gärna lite brunaktig för sötman
1 st. ägg
2 msk kakao
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
 
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skala bananen och mosa den i en skål.
  • Knäck i ägget och rör om.
  • Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl.
  • Klicka ut smeten i små muffinsformar, fyll formarna till 2/3 ungefär.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills muffinsen är färdiga.
Muffinsen passar riktigt bra efter ett träningspass med en smoothie.
 

Banan- och kakaosmoothie

Banan- och kakaosmoothie(2 personer)
6 dl mjölk, kan bytas ut mot bl.a. soja, havre eller risdryck 
2 st. bananer, gärna frysta men inget måste
1½ dl kvarg
1 st. ägg 
2-3 msk kakao
  • Lägg alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa shaken med en stavmixer.
  • Drick och njut.

Kycklingwok med stora vita bönor

 

Kycklingwok med stora vita bönor (2 personer)

1 st. burk kokosmjölk 
1 st. kycklingfilé
100 gram frysta wokgrönsaker
1 dl stora vita bönor
1 dl sojabönor
1 msk rapsolja
½-1 tsk red curry paste
salt
peppar

2 st. portioner nudlar

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
  • Tillsätt wokgrönsakerna och stek dem med kycklingen.
  • Häll ur vätskan från de vita bönorna och skölj noggrant under rinnande vatten.
  • Tillsätt vita bönor och sojabönor..
  • Häll ner kokosmjölken och tillsätt red curry paste, salt och peppar, rör om väl. Låt koka i några minuter.
  • Smaka av, krydda ev. mer.
  • Servera kycklingwoken med nykokta nudlar.
 
 
 

RSS 2.0