Bacon- och fläskfilégryta

 


Bacon- och fläskfilégryta
(2 personer)

250 gram fläskfilé
1 st. paket bacon
2 dl matlagningsgrädde
½-1 st. gul lök 
paprikapulver
soya
salt
peppar

  • Putsa och strimla fläskfilén.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Dela baconet och stek det några minuter.
  • Tillsätt lök och fräs kort.
  • Rör ner fläskfilén.
  • Bryn köttet runt om.
  • Krydda med paprikapulver, soya, salt och peppar.
  • Häll i matlagningsgrädde och låt koka upp och koka i ca 5-7 minuter på svagare värmer.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Servera med kokt ris och grönsaker.
 
 

Fyra goda och mättande mellanmål

Både stor och liten mår bra av mellanmål. Här får du tips på fyra mellanmål som håller dig mätt och glad tills nästa måltid.
 
Go nuts- smoothie med banan, mjölk och jordnötssmör.
 
Avokado; mosa och bred som pålägg på en hård macka
 
Plättar med björnbär och grädde
 
Yoghurt med frukt, bär och musli
 

After Work Out-smoothie

After Work Out-smoothie (2 personer)
  
2½ dl kvarg 1%
1 dl mjölk, soja- eller havredryck
1 dl röda vinbär eller ½ dl vinbärssaft
lite honung
en nypa malt vaniljstång
.
  • Häll upp kvarg, mjölk, soja- eller havredryck, bär/saft, honung och mald vanilj i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
 

Banan-vaniljplättar

Banan-vaniljplättar
 
6 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
3 st. ägg
3 dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1 dl kvarg
1 st. mogen banan
1 msk rapsolja
1 tsk mald vanilj
1 tsk bakpulver
ev. mer rapsolja till stekningen
  • Mosa bananen i en skål.
  • Bland mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, kvarg, olja, vanilj och bakpulver i en bunke/skål.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Tillsätt bananmoset.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med en fruktsallad gjord med vindruvor och banan.
 
 

Veggryta

 

 

Veggryta(2 personer)

1 st. burk blandade bönor
1 st. burk thaigrytbas
2 dl kokt matvete
1 st. liten burk strimlade bambuskott
1 st. morot
1 st. gul lök
2 msk rapsolja
salt
peppar

  • Öppna burkarna med blandade bönor och bambuskott, häll dem i ett durkslag och skölj noggrant under rinnande vatten.
  • Skölj, skala och skär plantar av moroten.
  • Skala och hacka löken. 
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs löken.
  • Tillsätt morot, bönor och bambuskott.
  • Häll i thaigrytbasen. Låt koka upp och koka någon minut.
  • Tillsätt matvetet.
  • Smaka av och krydda ev. mer med salt och peppar.
  • Servera med ett gott bröd.
 
 
 

Sockerstekta lussekatter

”Nu är glada julen slut, slut, slut…” men vad hittade jag i frysen? Jo några stackars lussekatter som hade gömt sig. Men ärligt och uppriktigt så är jag less på allt som har med julen att göra men det att slänga lussekatterna det går inte så jag gjorde så här.

 

Sockerstekta lussekatter

2 st. lussekatter
½ dl socker

  • Skär lussekatterna i mindre bitar.
  • Hetta upp en torr stekpanna.
  • Häll i sockret.
  • Vänd runt lussebitarna i sockret.
  • Servera med glass.
 
 
 

Exotiskamuffins

 
 
Exotiskamuffins
4 dl vetemjöl
3 st. ägg
50 gram flytande margarin
3 st. mogna sharonfrukter
1 st. mogen banan
½ dl socker
½ dl kvarg
1½ tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Mosa bananen
  • Gröp ur sharonfrukterna och mixa köttet till en pure.
  • Smält margarinet.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Blanda ihop bananmoset och sharonpuren med margarinet, kvargen och äggen.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
  • Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem.
 
 

Matig kräftsallad

 
 
Matig kräftsallad (2 personer)
  
300 gram kräftstjärtar 
1 st. förpackning salladsmix
1½ dl kokt matvete
10 st. körsbärstomater
½ st. gurka
1 st. salladslök
 
 
  • Koka matvetet eller använd gårdagens rester.
  • Låt kräftstjärtarna rinna av om de legat i lag.
  • Skölj salladen, torka den.
  • Skölj och gör mindre bitar av tomaterna, gurkan och salladslöken.
  • Blanda allt i en skål eller servera kräftstjärtarna vid sidan om.
  • Gör en dressing på crème fraiche, vitlök, salt och peppar.
  • Servera salladen med vitlöksdressingen och ev. bröd.
 
 

Uppladdning eller belöning?

Uppladdning inför ett träningspass eller belöningen efteråt? Det här ger din all den energi du behöver innan ett pass eller om du väljer att belöna dig efteråt, får du i dig det du behöver för att bygga upp och återhämta dig efteråt.
 
Proteiner hittar du främst i mjölk, ägg och kvarg.
Kolhydrater i mjölk, mjöl och frukt.
Smoothien och fruktsalladen är fullproppad med vitaminer och mineraler. Även mjölk är en fantastisk källa till vitaminer och mineraler; 18 av 22 hittar du i mjölk. Väljer du bort komjölk se till att du väljer de drycker som är berikade.
 
 
 
Äkta vaniljplättar
6 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
3 st. ägg
3 dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1 dl kvarg 1%
1 msk rapsolja
1 tsk mald vanilj
1 tsk bakpulver
ev. mer rapsolja till stekningen
  • Bland mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, kvarg, olja, vanilj och bakpulver väl i en bunke.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med en fruktsallad och smoothie.
 
 
 
 
 

Tväråbäcks- tacokrydda

Du behöver inte köpa färdig tacokrydda från affären, kika in i kryddskåpet och se vad du hittar. Egentligen kan man ha i lite vad som helst men här kommer ett tips om hur man kan göra. Förvara i en lufttät burk så håller sig smak och styrka. Jag brukar ungefär använda 2 msk till 400 gram köttfärs.
 

 

Tväråbäcks- tacokrydda

2 msk chilipeppar
2 msk paprikapulver
1 msk lökpulver
1 msk vitlökspulver
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
1 tsk salt
½-1 tsk svartpeppar

  • Blanda allt i en burk, skaka om.
 
 

Krämig pasta med köttbullar

 
 
Krämig pasta med köttbullar (2 personer)
 
2 st. portioner kokt pasta
12-16 st. köttbullar
2 dl matlagningsgrädde
1 dl gröna ärtor
1 st. gul lök
1 klick smör
soja
peppar
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Skala och skär löken i ringar.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Klicka i smöret i panna.
  • Färs löken.
  • Tillsätt köttbullarna. Stek dem några minuter under omrörning.
  • Tillsätt i ärtorna.
  • Häll i matlagningsgrädden.
  • Tillsätt soja och peppar.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Låt koka ihop en stund.
  • Häll av vattnet från pastan.
  • Rör ner pastan i stekpannan och låt det gotta ihop sig en minut.

Helgmys

 
 
Perfekta små tilltugg när du får gäster.
 
Crostini med skinkröra
 
2 dl crème fraiche
150 gram rökt skinka i skivor
½-1 st. rödlök
salt
peppar
  • Skala och finhacka löken.
  • Skär skinkan i mindre bitar.
  • Blanda crème fraiche, skinka och lök.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Ställ svalt till servering.
  • Lägg crostinis på ett fat och klicka skinkröran på dem.
 
Crostini är små hårda italienska lantbrödbitar, urgoda!
 
 

Äppelsmoothie

 
 
Äppelsmoothie (2 personer)
1 st. äpple
2 dl yoghurt blåbär/hallon 2%
1 dl mjölk, soja- eller havredryck
½ dl pumpakärnor
.
  • Lägg äpple, yoghurt, mjölk, soja- eller havredryck och pumpakärnor i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
 
 

RSS 2.0