Vinbärssmoothie

 
Vinbärssmoothie(1 person)
 
2 dl yoghurt
1 banan. Använd gärna de brunfläckiga bananerna, de är söta och blir perfekta i en smoothie 
½-1 dl röda vinbär
  • Skala bananen.
  • Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa slätt med en stavmixer.
  • Servera gärna med en god smörgås.


 
 
 

Godaste wooken

Woken som passar till allt.

 
 
Wok
 
Vitkål
Blomkål
Gul lök
Sweet chilisås
Rapsolja
  • Skölj och strimla vitkålen.
  • Skölj och bryt blomkålen i mindre bitar.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en wok- eller stekpanna med rapsolja i.
  • Woka kålen och löken i några minuter.
  • Tillsätt sweet chilisås efter smak. Woka några minuter till.

Har du kvar köttbullar eller falafel från dagen innan, dela dem och tillsätt de i woken. Servera med ris.


Snabba efterträningsmål

Vad kan man äta efter träningen som är snabbt och enkelt? Jag bjuder på mina tre bästa efter träningsmål.

Kesella/kvarg med müsli

Chokladmjölk med en smörgås


Smoothie med kesella/kvarg, frukt och havregryn


 

Härliga höstdagar

Man får passa på att njuta av de härliga soliga höstdagarna. För lika säkert som att det är sol ena stunden, så regnar det nästa.
 

Vad passar bättre en höstdag än kaffe, en smörgås med banan och ett ägg. Gott, mättande och värmande.
 

Krusbär

Ett gott litet bär i en väldigt taggig buske, det är precis vad krusbäret är. Det finns många olika varianter av bäret, från syrliga till söta. Många har kanske provat krusbärspaj eller kräm men bäret passar otroligt bra till kött. Bäret är innehåller både vitaminer och mineraler, särskilt rik är den på C-vitamin och kalium.


Inlagda krusbär
1 liter krusbär
3/4 liter vinättika
3 dl socker
4 kryddnejlikor

Snoppa krusbären och rulla dem över ett rivjärn så att de blir naggade.
Blanda vinättika, socker och kryddnejlikor, låt det koka upp.
Lägg i krusbären och låt dem sakta koka på svag värme 5-10 min, tills de är mjuka.
Skaka kastrullen då och då.
Ta kastrullen från plattan och skumma av.
Häll upp i varma burkar och förslut genast.
Förvaras svalt.
Passar utmärkt till både fågel och vilt.


Kokosvåfflor



Kokosvåfflor
(8 stycken)

4 ägg
2 dl havregrädde
1½ dl kokosflingor
1½ dl hasselnötter
1 msk rapsolja

  • Mixa kokosflingor och hasselnötter till ett fint mjöl.
  • Vispa ner äggen, havregrädden och rapsoljan.
  • Grädda i ett våffeljärn, smörj eventuellt järnet med lite extra rapsolja innan första gräddningen.
  • Servera med vispad havregrädde och jordgubbar.

Pastasallad

Är ni många som ska äta, då är pastasallad kanonbra. Snabbt och enkelt är många magar mättade.
 

Pastasallad
 
Kokt pasta
Skinka
Sallad
Tomater
Gurka
Paprika
Majs
Mozzarella
 
Dressing gjord med crème fraiche och chilisås.
  • Skölj och skär alla grönsaker i mindre bitar.
  • Strimla skinkan.
  • Blanda pasta, skinka och grönsaker.
  • Riv mozzarella över.
  • Blanda dressingen.
  • Ät, njut och skratta tillsammans.

Söndagsmys

Det är något speciellt med helgfrukostar. Man har tid att göra det där lilla extra. Fredagsmys i soffan i all ära men jag måste erkänna att jag gillar "söndags-mys-frukostarna" mycket bättre.
 

På vårt bord kunde man gotta sig i:
- soygurt med krusbär och jordgubbar
- ny bakat bröd med egenodlad gurka
- stekt ägg
- tropisk juice
 

Ha en toppen dag alla!

God ugnsfalu med couscous


God ugnsfalu med couscous
(2 personer)

400 gram falukorv
½ blomkålshuvud
1 gul paprika
1 röd lök
15 körsbärstomater
1 burk krossade tomater
svartpeppar
 
2 portioner couscous
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skölj och skär blomkål, paprika och körsbärstomater i mindre bitar.
  • Skala och grov hacka rödlöken.
  • Snitta falukorven och lägg den i en ugnsfast form.
  • Häll krossade tomater runt korven och strö över paprika, körsbärstomater och rödlök.
  • Peppra efter smak och tycke.
  • In i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  • Tillaga couscous enligt anvisningen på förpackningen.
 

Melonsmoothie


Melonsmoothie

1 cantaloupe melon eller annan sort
1 mango
  • Gröp ur melonen.
  • Skala och skär mangon.
  • Mixa tills smoothien är slät.

Kräftor

En av de bästa mattiderna (enligt mig) är nu. Kräftfrossa! Det är så himla gott och roligt. Man samlas familj och vänner, skalar, äter och pratar. Mycket prat blir det om matsvinn, för ärligt talat hur gott det än må vara känns det inte bra att slänga så mycket bara för att komma åt en stjärt och lite klokött.
 

Det är roligt ett tag att pillra och skala kräftorna men så mätt blir man inte om man inte har något till. Paj eller en matig sallad med bröd passar bra men min underbara kräfttoast passar bättre.
 
Kräfttoast
 
En burk kräftstjärtar i lag
3 dl crème fraiche
1 röd lök
svartpeppar
Rostat bröd
  • Häll kräftstjärtarna i ett durkslag, låt rinna av.
  • Finhacka röd löken.
  • Grov hacka kräftstjärtarna.
  • Blanda kräftorna och rödlöken med crème fraiche.
  • Krydda med svartpeppar, smaka av och krydda ev. mer.
  • Ställ svalt tills det ska ätas.
  • Rosta bröd och servera kräftröran på.



 

Grönt är skönt

Något gott på smörgåsen eller som dip, du väljer!


Avokado- och ärtröra

1 avokado
1 dl gröna ärtor

Gröp ur avokadon.
Mixa avokado och ärtor.
Vill du kan du ha i lite vitlök.
Servera på smörgås eller som dip.

 

 

 

 

Snabba havrekakor

Plötsligt händer det... en bil fullproppad med folk svänger in på gården. Hjälp vad ska vi bjuda på? Lugn bara lugn. Jag har receptet så du kan fixa kakor snabbare än blixten.
 

Snabba havrekakor
3½ dl havregryn
1 dl socker
100 gram smör/margarin
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blanda havregryn och socker.
  • Smält fettet, häll det hett över havregrynsblandningen.
  • Klicka ut smeten i formar.
  • In med plåten i mitten av ugnen i ca 5 minuter om du har små formar, några minuter extra om du har större. Kakorna ska smälta ihop och få lite fin färg.

Har du inte fullt så brottom, riv gärna i lite apelsinskal. Tänk bara på att tvätta apelsinen noga. Använd gärna en ekologisk apelsin, den har mindre bekämpningsmedel på sig.


Fina fisken


Grillad abborre


Rensade och saltade abborrar

  • Vänta tills grillen fått en härlig varm glöd.
  • Lägg abborrarna på gallret.
  • Grilla fiskarna några minuter på varje sida. Ju tjockare fisken är desto längre tid behöver den.
  • Servera med färsk potatis, creme fraiche och dill eller lägg fisken på hårt tunnbröd.

Ett tips: När ryggfena lossnar från fisken, då är den färdig.

Smarriga smultron



Smarriga smultron (2 personer)
1 melon
1-2 dl smultron
250 gram kesella citrus
  • Gröp ur melonen och skär i mindre bitar.
  • Servera en klick kesella med melon och strö över smultronen.

RSS 2.0