Kycklinggryta med nudlar

Kycklinggryta med nudlar (2 personer)

1 st. burk kokosmjölk
2 st. kycklingfiléer
1 st. morot
6 st. sockerärtor
4 st. minimajs
10 cm purjolök
1-2 tsk red curry paste
1 msk rapsolja

2 st. portioner nudlar
färsk koriander

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
  • Skölj, skala och skär morot, sockerärtor. minimajs och purjolök i mindre bitar.
  • Tillsätt dem i stekpannan och stek dem i några minuter.
  • Häll ner kokosmjölken och tillsätt red curry paste, rör om väl. Låt koka i några minuter.
  • Servera med nykokta nudlar och toppa med lite färsk koriander.
 
 
 

Tomatsoppa med sojabönor och keso

Tomatsoppa med sojabönor och keso(2 personer)
 
500 gram färska tomater
3 dl  kokande vatten 
1 dl soja bönor
1 dl keso 
½ st. gul lök 
1-3 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 st. grönsaksbuljongtärning
 
 
  • Skölj och dela tomaterna.
  • Skölj, skala och grov hacka löken och vitlöken.
  • Hetta upp en kastrull med olja i botten.
  • Fräs lök och vitlök som snabbast.
  • Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och det kokande vattnet.
  • Rör om och låt små koka i ca 5 minuter.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med lite mer vatten om den blir för tjock.
  • Lägg i soja bönorna och låt koka någon minut.
  • Servera med en klick keso i soppan.
Vegan? Skippa keson.
 
 
 
 
 
  • .

Torsk med smak av provencalska örter

Torsk med smak av provencalska örter (2 personer)
 
1 st. (400 gram) paket torsk, tinad 
2 dl matlagningsgrädde
½ dl provencalska örter
salt
peppar
 
3 dl blandade frysta grönsaker
4-6 st. kalla, kokta potatisar
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Lägg torskblocken i formen.
  • Salta och peppra.
  • Häll i matlagningsgrädden.
  • Strö på de provencalska örterna över torsken.  
  • Tillaga mitt i ugnen i ca 10-13 minuter.
  • Medan fisken blir färdig, stek potatisen och koka grönsakerna.
  • Servera med stekt potatis och grönsaker.
 

Vegetarisk lasagne

Vegetarisk lasagne

1 st. förpackning med färska lasagneplattor
1 st. burk grillad paprika
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
1 dl riven ost
½ st. gul lök
peppar

Kokande vatten i en skål.

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blanda ihop matlagningsgrädde och mjölk.
  • Hacka löken.
  • Dela de grillade paprikorna i mindre bitar. 
  • Koka upp vatten med vattenkokaren, häll vattnet i en skål och lägg lasagneplattorna i vattnet.
  • Häll lite gräddsås i botten på en ugnsfast form. Varva lasagneplattor med lök, grillad paprika och gräddsås.
  • Toppa med riven ost och peppar.
  • Tillaga i ugnen i 10-12 minuter, eller tills lasagnen fått fin färg.
  • Servera med en grönsallad.
 

Tropisk paj

Tropisk paj
 
3 dl vetemjöl
3 dl tropiskfrukt mix med mango, melon, persika, ananas (välj frukter/bär som du tycker om)
50 gram smör
1 st. ägg
1 dl rostade mandelflan
½ dl socker
1 tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skala och dela frukterna i mindre bitar.
  • Blanda vetemjöl, smält smör, ägg, socker och bakpulver med elvisp tills du fått en kladdig fast smet.
  • Lägg fruktmixen på botten av en ugnsfast form.
  • Bred på smeten och toppa med rostade mandelflan.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills pajen fått lite fin färg.
  • Servera med grädde.
 
 
 
 

Köttfri måndag

Wokad nudelsallad (2 personer)
 
2 st. portioner äggnudlar
3 dl sojabönor
En bit vitkål
½ st. gul lök
½-1 st. chili
2 msk vatten
1 msk rapsolja
salt
peppar
  • Koka nudlarna efter anvisningen på förpackningen.
  • Skölj och strimla vitkålen.
  • Skala och skär löken.
  • Finhacka chilin.
  • Hetta upp en wok/stekpanna med olja i.
  • Woka vitkål, lök och chili under omrörning.
  • Tillsätt lite vatten och sojabönorna. Woka under omrörning tills allt värmts upp.
  • Krydda med salt och peppar
  • Precis innan servering, lägg i nudlarna och sväng runt allt.
  • Servera, ät och njut!
 
 
 
 
 

Livets goda

Ibland snubblar man över smakkombinationer som är helt fantastiska. Nu har jag trillat i träsket och blivit en "jordnötssmör-äpple-junkie". Huvva vad gott det är. Har du inte provat? Gör det, men var beredd på att det kan vara beroende framkallande.
 
 
Livets goda
 
Ekologiskt äpple
Ekologiskt jordnötssmör
  • Skölj och skär mindre bitar av äpplet.
  • Dippa äppelbitarna i jordnötssmör.
 

 

 

Tonfisksallad

Tonfisksallad (2 personer)
 
1 st. burk tonfisk
2 st kokta ägg
2 dl kokt ris
2 dl blandning av gröna ärtor, sojabönor och majs
salt
peppar
  • Öppna tonfiskburken, häll bort vattnet eller oljan.
  • Skala äggen, skär dem i mindre bitar.
  • Är grönsakerna frysta? Koka upp vatten i en vattenkokare och häll över de frysta grönsakerna. Låt stå några minuter. Häll sedan bort vattnet.
  • Blanda tonfisk, ris och grönsaker.
  • Strö ev. över lite salt och peppar.
  • Lägg äggen på salladen.
  • Servera med en snabb dressing gjord på creme fraiche och chilisås.

 

 


Kokosplättar

Kokosplättar (2 personer)
 
3 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
3 st. ägg 
1½ dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1 dl riven kokos
1 tsk bakpulver
en klick smör
ev. mer smör till stekningen
 
mosad banan
kvarg

 

  • Blanda  mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, kokos och bakpulver i en skål.
  • Smält smöret, häll i det i smeten.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du, kan du ha i lite mer smör innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med mosad banan och kvarg.
 

Till alla underbara pappor på Farsdag

Choklad- och bananmuffins

3 dl vetemjöl
1-2 st. mogna bananer
2 st. ägg
50 gram flytande margarin
1-2 msk kakao
1½ tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Mosa bananerna.
  • Smält margarinet.
  • Vispa äggen poröst.
  • Blanda ihop bananmoset med margarinet och äggen.
  • Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
  • Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem.
 
 

Restfest med tacogratäng

Tacogratäng (2 personer)

250 gram köttfärssås med tacosmak 
1 st. förpackning Philadelphiaost
 ½ st. purjolök
1 dl riven ost

  • Värm ugnen till 220 grader.
  • Häll köttfärssåsen i en ugnsfast form. 
  • Skölj och hacka purjolöken.
  • Strö purjolök över köttfärsen och bred på Philadelphiaosten, toppa med riven ost.
  • Ställ in i ugnen tills osten smält och fått färg, ca 10-12 minuter.
  • Servera med nachochips, grönsaker, salsa och mosad avokado.

Morotsoppa med ostchips

Morotsoppa med ostchips(2 personer)
 
4-5 dl  kokande vatten
2-3 st. morot
1-2 st. potatisar
½-1 st. gul lök 
1 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
1 st. grönsaksbuljongtärning

1 dl riven ost, gärna med lite smak i ex Präst- eller Wästerbottensost
 
  • Skölj, skala och skär morötterna och potatisarna i mindre bitar. (Ju mindre desto snabbare blir de klara)
  • Skala och dela löken.
  • Hetta upp en kastrull med olja i botten.
  • Fräs löken som snabbast.
  • Tillsätt alla rotsaker, buljongtärningen samt paprikapulvret och det kokande vattnet.
  • Rör om och låt små koka i ca 5-7 minuter.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med lite mer vatten om den blir för tjock.
  • Medan soppan kokar, värm ugnen till 200 grader.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper och nyp ihop små högar av ost. Lägg dem på plåten, in i ugnen i några minuter tills de smält och fått lite färg.
  • Servera soppan med en ostchipsen.
 
 
 

RSS 2.0