Ingefära boost

En morgonkickstarter som får igång hela dig. Super nu i förkylningstider.
 
Ingefära boost (2 personer)
 
4 dl granatäpplejuice
1 st. äpple
2-3 cm färsk ingefära
2 st. isbitar
 
  • Skala ingefäran.
  • Dela äpplet, ta bort kärnhuset.
  • Häll juicen i en tillbringare, lägg i äppelbitarna, ingefäran och isbitarna.
  • Mixa med stavmixer tills juicen är slät. (Helt slät blir den inte).
Kolla sockerinnehållet när du köper granatäpplejuice, många innehåller väldigt mycket socker.
 
 
 
 
 

Lax med pumpakärnstäcke och zucchinipasta

 

Lax med pumpakärnstäcke och zucchinipasta (2 personer)

2 st. laxbitar, tinade
2 dl matlagningsgrädde 
½ dl hackade pumpakärnor
1 msk rapsolja
salt s
vartpeppar

1 st. zucchini
Kokande vatten

  • Sätt ugnen på 225°.  
  • Lägg laxen i en ugnsfastform.
  • Salta och peppra.
  • Pensla laxen med rapsolja och strö de hackade pumpakärnorna på.
  • Häll matlagningsgrädden runtom.
  • Tillaga i mitten av ugnen 10-12 minuter.
  • Hyvla zucchini med en potatisskalare till långa tagliatellestrimlor.
  • Lägg dem i ett durkslag och häll kokande vatten över.
  • Servera laxen med zucchinipastan och sås.

Peanut Butter Milkshake

Peanut Butter Milkshake (2 personer)
 
4 dl mjölk
2 st. bananer
4 msk jordnötsmör
  • Lägg alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa shaken med en stavmixer.
  • Drick och njut.
 
Perfekt före morgonens träningspass.
 
 

Utflyktsmat

Vår, helg och finväder; de perfekta förhållandena för en utflykt. Jag och dottern min brukar packa matsäcken och ge oss ut på upptäcksfärd. Destinationen spelar mindre roll det är målet som är det viktiga, eller goda kanske man ska säga. För vi hinner knappt fram innan både mor och dotter vill gräva i matsäcken, mat utomhus smakar ju så mycket godare.
 
Varma mackor (2 personer)

4 st. skivor fullkornsbröd
ost
skinka
tomat
avokado

  • Skölj och skiva tomaten.
  • Gröp ur avokadon, skiva den.
  • Lägg en brödskiva som botten, fyll den med pålägg, lägg på en brödskiva till.
  • Värm upp mackjärnet och grädda dem.
  • Smörgåsarna är goda även när de kallnat.
  • Servera gärna med soppa, förvara den i termos så hålls den varm.
 
Soppförslag; Tomatsoppa, Thaisoppa eller Pumpasoppa.,
 
 
 

Mamma Maggans goda köttbullar

 
 
Mamma Maggans goda köttbullar (2 personer)
 
300 gram köttfärs 
½ st. gul lök 
1 st. ägg 
1 klick smör
2 msk paprikapulver
salt
peppar 
 
1 st. förpackning krossade tomater
1 bit kålrot
soja
 
  • Knäck ägget i en skål.
  • Finhacka löken.
  • Blanda köttfärs, ägg och lök.
  • Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
  • Forma bollar.
  • Hetta upp en stekpanna med smöret i.
  • Stek köttbullarna tills de är fått färg runt om.
  • Riv kålroten grovt.
  • Häll i de krossade tomaterna, tillsätt den rivna kålroten och smaka av med soja.
  • Låt koka några minuter tillsammans med köttbullarna.
  • Servera med pasta och en sallad.
 
 
 

Avokadoglass

Avokadoglass (2 personer)

2 st. mogna avokados
1 st. banan

  • Dela och gröp ur avokadon.
  • Skala bananen.
  • Lägg allt i en skål, mixa slätt med stavmixer.
  • Frys in.
  • Servera som den är eller med glass.
 
 
 

Avokadosmoothie

Avokadosmoothie (2 personer)
 
2 dl naturell yoghurt 
1 st. avokado 
1 st. mogen banan
1 dl sojadryck
 
  • Lägg yoghurt, avokado, banan och sojadryck i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
  • Smaka på smoothien, vill du ha den lite sötare? Ringla i lite honung och mixa ihop snabbt.
 

Kycklingwok med nudlar och sweet chilisås

Kycklingwok med nudlar och sweet chilisås (2 personer)

2 st. kycklingfiléer
1 dl sojabönor
1 dl gröna ärtor
1 st. näve sockerärtor
1 st. näve minimajs
3 msk sweet chilisås
2 msk rapsolja
salt
peppar

2 st. portioner nudlar

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen.
  • Tillsätt grönsakerna och stek tills allt är färdigt.
  • Krydda med sweet chilisås, salt och peppar.
  • Servera med nudlar.
 
 
 
 

Älggryta med kokt potatis

Älggryta med kokt potatis (2 personer)

300 gram älgkött
1 st. morot
½-1 st. gul lök
en bit kålrot
2 dl crème fraiche 
1 msk rapsolja
1 msk kryddblandningen ”Vilda fantasier” (innehåller bl.a. rosépeppar)
1 tsk soja
salt

  • Skölj och hacka morot, lök och kålrot.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs grönsakerna en kort stund.
  • Tillsätt köttet.
  • Krydda med Vilda fantasier , soja och salt.
  • Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop.
  • Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Servera med potatis och kokta grönsaker.
Toppa med lite persilja precis innan servering.
 
 
 

Glutenfria semlor

   

Glutenfria semlor

4 dl mandelmjöl
2 st. ägg
1 dl kvarg
25 gram smör
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlad/mald kardemumma

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Knäck äggen i en skål.
  • Blanda med kvarg, smält smör (går att använda flytande margarin om man vill), mandelmjöl, bakpulver och kardemumma.
  • Klicka ut smeten i muffinsformar.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 12-13 minuter.
  • Låt svalna innan du skär av toppen, gröper ut och fyller dem med mandelmassa och grädde.

Blåbär- och havresmoothie

Blåbär- och havresmoothie (2 personer)
 
2 dl kvarg
2 dl blåbär 
1 st. mogen banan
1 dl mjölk, soja- eller havredryck
½-1 dl havregryn
ev lite honung
 
  • Lägg kvarg, banan, blåbär,  mjölk, soja- eller havredryck och havregryn i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
  • Smaka på smoothien, vill du ha den lite sötare? Ringla i lite honung och mixa ihop snabbt.
 

RSS 2.0