Curryfisk med potatis


Curryfisk med potatis
 
400 gram vitfisk ex torsk, sej
250 gram crème fraiche
1-3 msk curry
1 msk rapsolja
salt
peppar
färska örtkryddor
 
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Tillsätt curryn och fräs runt det i några sekunder.
  • Tärna fisken och tillsätt den i stekpannan.
  • Häll på crème fraiche. Låt koka upp.
  • Salta och peppra. Smaka av och krydda ev. mer.
  • Precis innan servering, strö över finhackade örtkryddor ex gräslök, oregano.
  • Servera med potatis och grönsaker.
 

Kebabgryta med ris

 
Kebabgryta med ris
 
300 gram kebabkött
1 st. zucchini
1 st. stor morot
1 st. gul lök
1-3 st. vitlöksklyftor
250 gram crème fraiche
2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
peppar
 
  • Skölj och hacka zucchini, morot, lök och vitlök.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs grönsakerna en kort stund.
  • Tillsätt kebabköttet.
  • Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
  • Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop.
  • Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Servera med ris.
 

Picknick i solen

För oss är underbara soldagar = utedagar. Vi går ut tidigt, My står ofta redo vid dörren vid kl 7. Efter lite övertalning lugnar hon sig oftast men resten av dagen spenderas ute. I princip äter vi även alla måltider ute, grillen och murikkan får jobba hårt.
Här är en favorit från min barndom som även är en hit i vår lilla familj.
 
Pinnbröd
 
3 dl mjöl
1 dl vatten
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
  • Blanda ihop alla torra ingredienser.
  • Tillsätt vatten.
  • Knåda ihop tills degen är slät.
  • Rulla ut längder och trä dem runt en korv eller en pinne.
  • Grilla dem tills de är färdiga.

 


Falafel med couscous och basilikasås

 
 
Falafel med couscous och basilikasås
2 burkar kikärtor
1 st. gul lök
1 kruka basilika
2-4 st. vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
  • Har du en matberedare plocka fram den och låt den göra jobbet. Har du inte en, ta fram din bästa kniv och hacka lös.
  • Låt kikärtorna rinna av i ett durkslag, skölj dem noggrant under rinnande vatten.
  • Skala och dela löken och vitlöken.
  • Klipp av basilikan, spara lite till såsen.
  • Sätt allt i matberedaren.
  • Tillsätt 2 msk rapsolja.
  • Kör tills du fått en klibbig massa.
  • Blöt händerna och forma bollar.
  • Stek dem i en het stekpanna med olja i några minuter på varje sida.
  • Servera falaflarna med couscous och basilikasås, toppa med fetaost.

Basilikasåsen gör du enkelt med några basilikablad, grekiskyoghurt, salt och peppar.

 


Hard training requires the right kind of food

 

Energi-smoothie
(2 personer)
 
1 st mogen banan
2 st. kiwi
250 gram kvarg/kesella 1%
1-2 dl mjölk
1 dl havregryn
 
  • Lägg banan, kiwi, kvarg/kesella, mjölk och havregryn i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
  • Servera smoothien med pumpafrön.

 


Go morgon-müsli

 
Go morgon-müsli
 
3 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl mandlar
½ dl valnötter
½ dl russin
2 msk honung
  • Hetta upp en torr stekpanna.
  • Blanda havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, mandlar och valnötter.
  • Rosta dem i några minuter, rör om.
  • Ringla över honung.
  • Låt svalna och tillsätt russin.
  • Förvara i en lufttät burk.
     

 


Paneradspätta med potatis och grönsaker

Paneradspätta med potatis och grönsaker
 
400 gram rödspätta
2 st ägg
2-3 dl mjöl
2 msk citronpeppar
2 msk rapsolja
 
  • Knäck äggen i en skål, vispa ohop.
  • Blanda mjöl och citronpeppar, strö ut det på en bricka/fat.
  • Doppa rödspättan i ägget, vänd sedan runt i mjölet.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Stek fisken några minuter på var sida.
  • Servera med kokt potatis och grönsaker. En crème fraichesås gjord på crème fraiche, salt och peppar är gott till.
 


 

Exotisksmoothie

 
 
Exotisksmoothie (2 personer)
 
1 st mogen mango
1 st mogen banan 
250 gram kvarg/kesella 1%
1-2 dl mjölk, soja- eller havredryck
 
  • Lägg mango, banan, kvarg/kesella och mjölk, soja- eller havredryck i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
  • Servera smoothien med blandade nötter och frön.
 

Köttbullar med smaka av citron och basilika

 
 
Köttbullar med smaka av citron och basilika (2 personer)
 
16 st. köttbullar 
2 portioner spagetti 
2 dl crème fraiche
½ st påse bladspenat
1 st citron
1 st kruka basilika
1 msk rapsolja
salt
peppar
 
  • Koka spagettin enligt anvisningen på förpackningen.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Stek köttbullarna i några minuter, rör runt dem.
  • Tillsätt crème fraichen. Låt koka upp.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Tvätta citronen noggrant och riv skalet. Strö det över köttbullarna.
  • Servera köttbullarna med spagetti och spenat, toppa med färsk basilika.
 

Räksallad

 
 
Räksallad (2 personer)
 
2-3 st. kokta ägg
300 gram skalade räkor
300 gram färsk bladspenat
1 st. salladslök
1 st. citron
 
  • Skala äggen, skär dem i mindre bitar.
  • Låt räkorna rinna av i ett durkslag.
  • Skölj och hacka löken.
  • Blanda räkor, ägg, spenat och salladslök.
  • Tvätta citronen noggrant och riv skalet, strö det över salladen.
  • Vill du kan du servera couscous, crème fraichedressing och bröd till salladen.
     

Söta smaker som passar perfekt till grillat

Den här färg- och smakbomben passar perfekt till allt grillat. Testa, du kommer inte att ångra dig.
 
 
Du behöver:
2 st. äpplen
1 st mogen mango
½ st gurka
½ st förpackning färska jordgubbar
3 st salladslökar
  • Skölj, hacka, dela, blanda och ät.
 
 
 
 
 
 

Söndagsvåfflor

Söndagsvåfflor (ca 8 stycken)
4 st. ägg
3-4 dl mjöl
2 dl havregrädde
1 msk rapsolja
 
  • Vispa ihop äggen.
  • Rör ner mjöl, havregrädde och rapsolja.
  • Låt dra någon minut.
  • Grädda i ett våffeljärn, smörj eventuellt järnet med lite extra rapsolja innan första gräddningen.
  • Servera med hjortronsylt.



Fetaosttoppad lax

Fetaosttoppad lax  (2 personer)

2 st. portionsbitar lax
100 gram rökt fetaost 
1 msk rapsolja
salt
peppar

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Lägg laxbitarna i en ugnsfastform med olja i.
  • Salta och peppra.
  • Smula och toppa laxen med rökt fetaost
  • Tillaga i ugnen i ca 12 minuter, eller tills laxen är färdig.
  • Servera med potatis, fetaostkräm och haricots verts.
     
    Fetaostkrämen gör du enkelt med crème fraiche, resten av fetaosten, salt och peppar. Rör ihop och ställ svalt tills servering.
 

RSS 2.0