Sommarsallad

Jordgubbar är ett av de populäraste bären som finns. Numera kan man få tag i dem i princip året runt, färska eller frysta. I Sverige odlas det ca 15000 ton jordgubbar varje år, det betyder att vi äter 3-4 liter svenska jordgubbar/ år/ person. Nog gillar vi i Sverige våra gubbar.

Jordgubbarna innehåller många näringsämnen bl.a vitamin-C och B men även kalium, folat, magnesium och koppar. De är även fiberrika och håller därför magen i trim.

Vissa, främst barn kan reagera när de äter jordgubbar. Man brukar kalla detta "jordgubbsallergi", det är det röda i jordgubbarna man ofta reagerar på. Är man känlig kan man testa vita jordgubbar.

Jordgubbsblad har länge använts som naturläkemedel mot bl.a diarre och magsår. Hurvida det fungerar har jag ingen aning om men man kan med fördel använda bladen till att koka eget te på.

Sommarsallad (2 personer)

En knippe salladsblad
En knippe rädisor
3 salladslökar
200 gram jordgubbar
100 gram sockerärtor
70 gram fetaost
salt
peppar

  • Skölj och torka sallatsbladen.
  • Strimla sockerärtorna eller bryt dem i grova bitar.
  • Skär salladslöken i strimlor.
  • Dela rädisorna och jordgubbar.
  • Blanda allt, salta och peppra.
  • Lägg upp i en skål och smula fetaost över.
  • Servera genast.
Passar utmärkt till grillat kött, fisk eller fågel.


Fyllda tomater till hetkyckling

Fyllda tomater med salsa till hetkyckling (2 personer)

4 stora tomater
2 kycklingfiléer
100g fetaost
1 grön paprika
1 rödlök
½-1 röd chili
1-2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
salt
peppar

  • Skär toppen av två tomater, gröp ur dem med en sked.
  • Skär toppen samt de två återstående tomaterna i små bitar.
  • Skär paprika, rödlök och vitlök i små bitar, blanda dem med tomatbitarna och fetaosten. Blanda om salsan.
  • Fyll de urgröpta tomaterna med salsa, är det svårt att få tomaterna att stå skär bort en liten bit i botten.
  • Ställ de fyllda tomaterna i en ugnsfast form och ställ in mitt i ugnen i ca 5 min på 200 grader.
  • Hacka chilin fint, blanda chili, rapsolja, lite salt och peppar.
  • Gnid in kycklingen med blandningen och stek sedan tills de är genomstekta.
  • Skär kycklingen i skivor och servera med de fyllda tomaterna.


Välj frukost efter hur mycket tid du har på morgonen

Dagens första måltid, frukosten ska ladda upp kroppen med energi så du orkar med allt det du har inplanerat under dagen. Vissa är riktiga frukostälskare och kan äta i princip vad och hur mycket som helst. För andra är det svårare, kroppen behöver tid på sig att vakna till liv. Oavsett är det viktigt att man får i sig något på morgonen.


Morgonen är kanske den stund på dagen som man har minst tid att vara i köket. Hoppa inte över frukosten, välj det som passar bäst just den dagen.

En morgon då du har gott om tid kan du välja att baka frukostmuffins och njuta av dem tillsammans med en smoothie.


När du har mindre med tid kan du välja att äta en filtallrik med musli och frukt/bär. Har du frysta bär, tina dem i kylskåpet över natten.


När du har minimalt med tid, drick ett glas mjölk. Ta med en frukt i handen när du rusar iväg till bussen. Se till att äta en ordentlig frukost när du kommit fram till arbetet eller skolan.


En bra start på dagen, är frukost i magen!

Svalkande blåbär

Svalkande mellanmål som är enkla och går snabbt att slänga ihop är perfekta de här varma goa dagarna.

Svalkande blåbär
(1 person)

2 dl soyghurt
1 dl blåbär
  • Häll upp soyghurten i ett glas.
  • Strö på blåbär.
  • Njut av ett svalkande mellanmål.





Glad midsommar

Midsommar = Grillning. Hos oss är det så och jag tror att även många utav Er tänder grillen idag. Vad ska man då grilla? Lax, kött, kyckling eller hamburgare? Nästa gång du blir sugen på en hamburgare, starta grillen och grilla dina egna burgare. Mixa och matcha ihop din favorit. Godare burgare får man leta länge efter.



Du behöver:
-Hamburgare
-Hamburgerbröd
-Ost
-Rödlök
-Paprika
-Gurka
-Dressing


Ska du grilla lax är det smart att krydda laxen och sedan linda in den i folie. Fukten stannar kvar och laxen blir saftig och god istället för torr och tråkig.


Kaffesmoothie

Kaffesmoothie

2 dl mjölk  
1-2 tsk snabbkaffepulver
1 fryst banan

 

  • Frys in bananen i små bitar.
  • Sätt alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer tills smoothien är slät.

 


 


5oo gram frukt och grönt varje dag

Frukt och grönsaker är bra för oss. Välj olika färger, former och smaker. Genom att äta olika frukter och grönsaker, får i oss de vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer som behövs.

Rekommendationen är att vi bör äta 500 gram frukt och grönt varje dag. En enkel match för vissa medan andra tycker det är mycket. Tycker du att 500 gram är mycket? Bli inte skraj och tänk "Det där klarar jag aldrig av..." Varje frukt och grönsak du äter är kanonbra. Lägg till lite mer varje gång och våga testa något nytt när du är i affären. Den konstiga gula sexkantigafrukten kanske är din nya favorit, testar du inte så vet du inte.

Hur kan man enkelt och snabbt öka sitt intag av frukt och grönt? Här är bara några exempel. En fruktsallad som innehåller en banan och en större bit honungsmelon är ca 250 gram. Hälften av rekommendationen. Väljer du sedan att göra en smoothie med en kiwi och 2 dl jordgubbar så är du nästan uppe i 500 gram.

Fruktsallad


Matigsallad


Smoothie


Färsk frukt


Har grönsaker och rotsaker i köttfärssåsen, grytor och pajer


Räkpasta



Räkpasta (2 personer)

300 gram skalade frysta räkor
300 gram blandade grönsaker exempelvis broccoli, paprika, tomat och sockerärtor
2 portioner kokt pasta
1 burk körsbärstomater
1 msk rapsolja
salt
peppar
  • Koka pastan.
  • Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Stek grönsakerna tills de fått lite färg.
  • Häll i burken med körsbärstomater. Låt koka upp.
  • Salta och peppra, smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Tillsätt de frysta räkorna, rör om och låt små puttra någon minut.
  • Häll vattnet från pastan, tillsätt det i stekpannan. Rör om.
  • Servera på en gång.

Visst tänker du på vilka räkor du köper? Välj andra räkor än jätteräkan, varför undrar du? Kolla in filmen så förstår du, Anti Scampi.

Måndagmorgon

Måndag, ny vecka, nya utmaningar. Starta dagen med en god, nyttig och mättande frukost. Varmt starkt kaffe, en smörgås, lite radio och dagens tidning.

Tunnbrödsrulle (1 person)

1 skiva fullkorns tunnbröd
paprika
sallad
creme cheese

Skölj salladen, torka den.
Skölj och strimla paprikan.
Bred tunnbrödet med creme cheese.
Lägg sallad och paprika på brödet.
Rulla ihop. Ska du inte äta den på en gång, linda lite foliepapper runt och ät den på vägen till jobbet eller skolan.


Grönsakspasta som passar till det mesta

Kyckling, fisk, kött men vad ska vi ha till? Ibland när man ska laga mat, står man där helt blank i huvudet; vad ska vi äta till? Jag har lösningen till problemet. Det här är grönsakspasta som passar till det mesta; kyckling, fisk, skaldjur, kött eller något vegetariskt alternativ.




Grönsakspasta (2 personer)

2 portioner kokt fullkornspasta
300 gram blandade grönsaker exempelvis körsbärstomater, zucchini, broccoli, sockerärtor och lök.
1 msk rapsolja
salt
peppar
  • Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Tillsätt grönsakerna i stekpannan, stek dem några minuter tills de fått lite färg och blivit krispiga.
  • Salt och peppra efter smak och tycke.
  • Tillsätt pastan i stekpanna, rör om.
  • Servera till kyckling, fisk, skaldjur, kött eller något vegetariskt.


Lata dagar

Sol, härliga sommarvindar, kaffe, muffins, roligt sällskap, en bra bok och doften av nyklippt gräs. Vad mer kan man önska sig?


Recept på muffins hittar du här. Byt ut äpplena mot jordgubbar för den där härliga sommarkänslan. Vad passar inte bättre till muffinsen är en "kaffe-med-en-twist".

"Kaffe-med-en-twist"

Svart kaffe
Mjölk
Kakao
  • Koka kaffe.
  • Blanda mjölk och kakao.
  • Tillsätt kakaomjölken i kaffet.
  • Vips så har du sommarens godaste kaffe.

Fulltankad med energi innan träningen

Att vara fulltankad med energi innan träningen är A och O om du ska orka. Ät i god tid innan så maten hinner lämna magsäcken. Det sista man vill under träningspasset är att känna sig tung och få håll för att man ätit för nära inpå.

En bra uppladdning kan vara solrosmuffins med keso och honungsmelon.


Solrosmuffins (15-20 små)

3 dl vetemjöl special
3 dl kruskakli
2 ägg
1 dl vatten
1 dl solrosfrön
1 msk rapsolja
2 tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Blanda vatten, kruskakli och rapsolja, rör ordentligt.
  • Knäck i äggen, rör om.
  • Blanda vetemjöl special och bakpulver, tillsätt det och blanda väl.
  • Klicka ut lite smet, ca ½ dl i varje muffinsform.
  • Strö på solrosfrön.
  • Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
  • Servera med keso och några melonskivor.



Chiliomelett med körsbärstomater



Chiliomelett med körsbärstomater (2 personer)

6 ägg
2 dl mjölk
1 chilifrukt
10 körsbärstomater
1 msk rapsolja
  • Knäck äggen i en skål, vispa ihop ägg och mjölk.
  • Finhacka chilin. Blanda ner i smeten.
  • Hetta upp en stekpanna med olja in.
  • Stek två omeletter.
  • Skölj och skär körsbärstomaterna i klyftor.
  • Servera omeletten med tomatklyftorna.
Är du less på trasiga omeletter? Här har du ett bra tips: När du ska vända omeletten. Lägg ett grytlock över omeletten, vänd stekpannan upp och ner så omeletten hamnar på locket. Låt omeletten glida ner i stekpannan igen och grädda färdigt.


Ananas- och banandessert

Ananas- och banandessert (2 personer)

200 gram ananas
1-2 bananer
4 msk havtornssylt

  • Mixa ananas och banan med en stavmixer, frys in tills det blivit halvfrusen.
  • Skopa upp och servera med lite havtornssylt på toppen.

 


RSS 2.0