Gott Nytt År

Ett riktigt Gott Nytt År önskar En kvart i köket dig. Nu ser vi framemot ett nytt år med massor av goda, inspirerande och snabba recept. Jag kan redan lova att vi kickar igång det nya året med ett farligt gott recept, det vill du väl inte missa?
 

Härliga blåbärsmuffins

 
Härliga blåbärsmuffins

3½ dl vetemjöl
2 st ägg
50 gram flytande margarin
1 dl mjölk
1 dl blåbär
½ dl socker
1½ tsk bakpulver

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Tillsätt flytande margarin och mjölk
  • Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
  • Rör försiktigt ner blåbären, de får gärna vara frysta.
  • Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem.



Snabb kycklingmacka

Less på julmat? Prova denna supergoda kycklingmackan och du glömmer allt som har med sill, skinka och prinskorvar att göra.
 
 
Valfritt bröd
Grillad kyckling
Crème fraiche
Rödlök
Curry
Hackad persilja
  • Skala och hacka rödlöken.
  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Blanda kyckling, lök, crème fraiche och curry, smaka av.
  • Skär några skivor bröd.
  • Bred kycklingröran på brödet, toppa med persilja.
  • Servera gärna med paprika, gurka och salladsblad.

God Jul önskar En kvart i köket Dig och din familj


Pepparnötkaka

Snart, snart, snart är julaftonen här. Pepparkakor och glögg är julens två bästa vänner. Ta ett steg utanför det traditionella pepparkaksbaket och våga prova något nytt i år. Den här pepparnötskakan är så god så du kommer att trilla av stolen. Super enkelt men himmelskt gott.
 

Pepparnötkaka

Pepparkaksdeg
Nötter ex hasselnötter eller valnötter

  • Ta fram pepparkaksdegen från kylen.
  • Funkar lika bra om degen är köpt eller om den är hemmagjord.
  • Välj nötter efter smak och tycke, häll nötterna i en påse.
  • Kavla med kaveln över påsen så nötterna går sönder.
  • Blanda nötkrosset med pepparkaksdegen.
  • Rulla degen till en korv och linda in den i en påse.
  • Ställ in i frysen en stund.
  • Ta fram degen och skär ½ cm tjocka skivor med en kniv.
  • Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i 3-5 minuter.
 

 

 

 


Hallonsmoothie

 
Hallonsmoothie (2 personer)
 
2-3 dl hallon
250 gram kvarg/kesella 1%
1-2 dl mjölk, soja- eller havredryck
 
  • Lägg hallon, kvarg/kesella och mjölk, soja- eller havredryck i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.



Renskavsgryta

Renskavsgryta (2 personer)

250-300 gram renskav
1-2 st. morötter
1 st. gul lök
2 dl crème fraiche
2 msk soja
1-2 msk rapsolja
salt och peppar efter smak 

2 portioner matvete

  • Skala löken och finhacka den.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs löken snabbt.
  • Lägg i renköttet och stek det i några minuter.
  • Tillsätt crème fraiche och soja, rör om och låt koka ihop.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Servera med matvete och rivna morötter.

Plättar med smak av apelsin och ingefära

 
Plättar med smak av apelsin och ingefära
 
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
3 st. ägg
1 st. apelsin
½-1 cm färsk ingefära
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
ev. mer rapsolja till stekningen
  • Blanda mjölk, vetemjöl, ägg, olja, bakpulver och salt väl i en bunke.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Tvätta apelsinen noggrant.
  • Riv lite av skalet, undvika att få med det vita.
  • Blanda ner skalet i smeten och pressa apelsinen på all juice.
  • Riv ingefäran fint och blanda ner det i smeten.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med kvarg/kesella eller grädde.
 

Lyxiga laxrullar

Glöggmys, julvickning och nyårsfirande är nog plockmatens högtider. De här underbart goda laxrullarna får du bara inte missa.
 
 
Lyxiga laxrullar

200 gram skivad rökt lax
100 gram färskost med pepparrotssmak
Ev en skvätt vispgrädde

 

  • Tycker du att färskosten är svår att bre ut, blanda ut den med lite vispgrädde.
  • Lägg laxskivorna omlott på ett plastark.
  • Bre på osten på laxen och rulla ihop till tajta rullar.
  • Dela rullen i ca 1 cm tjocka skivor.
  • Vill du kan du förbereda rullarna i förtid, låt dem stå i kylen till det är dax att servera.
Vill du baka goda ostkex som passar perfekt till laxrullarna, kolla in receptet på Fuel for Life

Västerbottniska smaker

Fördelarna med närodlad mat är många; smaken, miljöpåverkan och att "din" odlare/bonde håller landskapet öppet. Åbrånets Limousin, en fantastisk gård söder om Umeå har nog bland det godaste köttet jag smakat på länge. Har du vägarna förbi, tveka inte att stanna till.
 
 
Limousinsallad (2 personer)
 
300 gram sallad
200 gram limousinkött, vill du kan du välja parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
2 portioner couscous
½ dl pinjenötter
  • Tillaga couscousen efter angivelsen på förpackningen.
  • Skölj salladen, torka den.
  • Lägg upp salladen på en tallrik.
  • Fördela couscousen på salladen.
  • Ringla köttet över.
  • Toppa med pinjenötter.
 
 
 

Nyttiga äppelmuffins

 
Nyttiga äppelmuffins
3 dl vetemjöl
2 st ägg
50 gram flytande margarin
1 äpple
1 msk kanel
1½ tsk bakpulver

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Skölj och tärna äpplet.
  • Smält margarinet, tillsätt äpplet och kanelen, låt små koka någon minut.
  • Ta kastrullen åt sida, låt svalna.
  • Vispa äggen poröst.
  • Tillsätt äppelblandningen.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
  • Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem.



Smarriga snacks

Sugen på något gott? Kanske till glöggen.

 
Fröisar
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
½ dl torkade bär ex blåbär, tranbär
½ dl melonkärnor
5 st valnötshalvor
2 tsk honung
  • Hetta upp en torr stekpanna.
  • Kross valnötshalvorna.
  • Häll alla torra ingredienser i stekpannan.
  • Rosta dem i någon minut, rör om.
  • Ringla över honungen och låt det smälta.
  • Platta ut massan på ett bakplåtspapper.
  • Ställ kallt ex ute eller i frysen.
  • Låt stelna och skär bitar.
  • Servera till glögg eller kaffe.
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Paprikasoppa

 
Paprikasoppa (2 personer)
 
5 dl kokande vatten
2 st paprikor
1 st förpackning Ekologiska röda linser
½-1 st gul lök
1 dl crème fraiche
1-2 msk red curry paste
1 msk rapsolja
 
  • Värm ugnen till 250 grader.
  • Skölj och skär paprikorna i mindre bitar.
  • Lägg dem i en ugnsfast form.
  • Ställ in i ugnen i ca 10 minuter. Rör om då och då.
  • Ta ut paprikorna ur ugnen.
  • Hacka löken
  • Hetta upp en kastrull med olja och red curry paste i.
  • Fräs löken snabbt.
  • Häll på kokande vatten.
  • Öppna förpackningen med linser.
  • Häll dem i ett durkslag, skölj ordentligt under rinnande vatten.
  • Tillsätt de sköljda linserna, paprika och crème fraiche, låt koka upp.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer.
  • Smaka av, krydda ev mer.
  • Servera ett gott bröd till.


 
 
 

Tisdagsfrulle som ger maxenergi

En kopp varmt te, ett glas juice, en avokado och en smörgås. Massor av nyttigheter såsom vitaminer och mineraler som hjälper dig och din kropp att prestera på topp.
 




 
 
 
 

Mat före tillskott

Välj alltid mat före tillskott. Varför? Mat är säkert, sedan är det gott, enkelt och billigt. Kan någon säga samma sak om tillskotten som finns? NEJ!  Har du missat den tragiska händelsen i Sundsvall, läs mer här.
 
Den här power-drinken slår alla "i samband med tränings-produkter" som finns på marknaden med hästlängder.
 
 
Power-drink (2 personer)

2½ dl kesella 1 %
2 dl jordgubbar 
1 st. (ekologisk) apelsin
ev. 1 tsk vanillinsocker
  • Tvätta apelsinen noggrant.
  • Riv lite av skalet.
  • Skala och lägg apelsinklyftorna i en tillbringare.
  • Tillsätt jordgubbar och kesella.
  • Mixa med stavmixer tills smoothien är slät.
  • Smaka av, vill du ha den lite sötare? Tillsätt vanillinsocker.
  • Toppa med rivet apelsinskal om du vill.
  • Ta gärna en näve nötter eller en frukt till.

 
 

Broccolisoppa med kyckling och ostchips

Broccolisoppa med kyckling och ostchips (2 personer)

½ kg broccoli
5 dl vatten
1-2 tsk red curry paste
½ tsk salt

2 st kycklingfiléer
5 dl vatten
1 st buljongtärning

2 msk riven ost, gärna präst- eller västerbottensost

  • Koka upp vatten och buljongtärningen, dela kycklingfiléerna i mindre bitar. Lägg i dem och koka i ca 5-10 minuter eller tills kycklingen är färdig.
  • Koka upp det andra vattnet i en annan kastrull, tillsätt salt, red curry paste och broccoli.
  • Koka i ca 5 min tills broccolin är mjuk.
  • Mixa med en stavmixer tills soppan är slät.
  • Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper på, nyp ihop osten till en liten boll och lägg nyporna på plåten.
  • Ställ in dem i ugnen i 200 grader i några minuter tills de har smält och blivit gyllenbruna.

    Servera soppan med kycklingskivorna i och ostchipset på eller vid sidan.
     
    Sugen på något vegetariskt? Skippa kycklingen, soppan är lika god utan.

RSS 2.0