Biffar med fetaost

Biffar med fetaost (2 personer)
 
300 gram färs
50 gram fetaost
1 st. ägg
½ st. gul lök
en klick smör
salt
peppar
 
  • Knäck ägget i en skål och vispa upp det med en gaffel.
  • Finhacka lök.
  • Blanda färs, ägg och lök.
  • Salta och peppra efter smak.
  • Blöt händerna och forma biffar.
  • Gör en grop i biffen och fyll den med en bit fetaost.
  • Rulla till den och gör likadant med resten.
  • Hetta upp en stekpanna med smör i.
  • Stek biffarna tills de är färdiga.
  • Servera med kokt potatis och/eller stekt zucchini och blomkål.
Inget ströbröd? Ströbröd som fått svälla i vätska är väldigt vanligt i biff/köttbulle recept men absolut inget måste. Vill man kan man lika gärna köra utan, eller varför inte ha i kall kokt mosad potatis.
 

 


Blomkålsbiffar med grönsaker, nachos och salsa

Blomkålsbiffar (2 personer)
150 gram blomkål
½ st. gul lök
1 st. ägg
½ dl havregryn
½ dl riven ost
1 st. vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
salt
peppar
 

  • Skala lök och vitlök.
  • Skölj blomkålen.
  • Mixa blomkål, lök och vitlök i en matberedare eller riv på rivjärn.
  • Blanda blomkål, lök, vitlök med ägg, havregryn och ost.
  • Låt stå och svälla i minst 5 minuter.
  • Salta och peppra.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i och stek sedan biffar som du format eller klickat ut i stekpannan.
  • Servera med grönsaker, nachos och salsa.
 

Helgmys

Snart är helgen här och jag hoppas vädret är med oss. Vi planerar att åka in till Umeå på lördag och delta i Löpning utan gränser. Är du i krokarna, häng på. Klockan 12 går starten på Gammlia. 
 
Som belöning efteråt har vi med oss picknick-korgen. Att äta utomhus är 100 ggr godare än något annat. 
 
Tunnbrödsrulle med färskost, kalkon och spenat (2 personer)
2 st. tunnbröd
skivad kalkon
färskost med smak av örter
babyspenat
  • Bred ut färskost på tunnbrödet. 
  • Lägg på kalkon och spenat. 
  • Rulla ihop och dela i mitten. 
 

Räksoppa med en hint av ingefära

Räksoppa med en hint av ingefära (2 personer)
 
5 dl vatten
2 dl skalade räkor
1 st. portion spagetti, jag hade bönpasta
1 st. mindre paprika
1 st. morot
ca 10 cm purjolök
1 st. buljongtärning 
färsk ingefära 
  • Skölj och hacka paprika, morot och purjolök. 
  • Koka upp vattnet med buljongtärningen i. 
  • Tillsätt paprika, morot och purjolök. 
  • Skala och riv ingefäran. Färsk ingefära har  stark smak så prova dig fram i hur mycket du behöver. 
  • Tillsätt ingefära och spagetti. 
  • Koka tills spagettin är färdig. 
  • Smaka av och krydda ev. mer. 
  • Precis innan servering tillsätt räkorna. 
 
 

Fake Cheesecake

Fake Cheesecake (2 personer) 
 
2 dl kvarg med smak av dulce de leche
1 st. Digestive kex
hallon
  • Krossa kexet. 
  • Varva kvarg, kex och hallon. 
  • Njut! 
 
 
 

Vegetariskt mitt i veckan

Köttfri måndag har slagit igenom stort men det går lika bra att äta vegetariskt andra veckodagar också. 
 
Vegetariska pastarullar (2 personer) 
 
1st. förpackning färska lasagneplattor
3 dl matlagningsgrädde
250 gram keso 
4-5 st. grillade paprikor
3-4 msk aivar relish
4 msk hackad purjolök
peppar
  • Värm ugnen till 200 grader. 
  • Dela de grillade paprikorna i mindre bitar. 
  • Ta en lasagneplatta, lägg grillad paprika på den, lite purjolök och keso. 
  • Rulla ihop och lägg den i en ugnsfast form med skarven nedåt. 
  • Gör likadant med resten. 
  • Blanda matlagningsgrädde och aivar relish. 
  • Häll i formen. 
  • Peppra.
  • Tillsga i ugnen i ca 10 minuter eller tills den fått lite färg. 
  • Servera med en grönsallad. 
 
 

Röda vinbärskräm

Röda vinbärskräm
 
1½ liter röda vinbär
5 dl vatten
2-3 dl socker
3 msk potatismjöl + en skvätt vatten
½-1 msk mald vanilj
 
  • Koka upp vinbär, vatten och socker.
  • Låt det små koka i ca 10 minuter, tills bären är sönderkokta.
  • Lägg ett mer finmaskigt durkslag över en annan kastrull.
  • Häll över allt från den ena kastrullen till den andra.
  • Låt saften droppa genom durkslaget i några minuter, tryck inte på bären om du vill ha en ren och klar kräm.
  • Ta kastrullen med saft och värm upp den igen, tillsätt mald vanilj.
  • Rör ihop potatismjölet med lite kallt vatten.
  • Häll ner det i saften under omrörning.
  • Lyft bort kastrullen när krämen tjocknat eller när du ser första "kokbubblan".
Servera med glass, grädde eller kvarg. 
 

Brända mandlar

En vecka varje sommar tillbringar vi i Rättvik, ja inte bara vi utan tusentals människor till, med bilar och åter bilar. 
Classic Car Week är inte bara bilar, folk och härlig stämning det är även veckan då man föräter sig på langos och brända mandlar. 
 
Ikväll tittade dottern och jag på bilder från sommarens resa och suget efter brända mandlar blev stort så vi fixade egna. Samt att vi testade brandvarnaren i samma veva, check! 
 
Brända mandlar
200 gram hel sötmandel
1,5 dl socker
0,5 dl vatten
  • Koka ihop socker och vatten under omrörning. 
  • Tillsätt mandlarna, rör hela tiden tills allt kokat ihop och mandlarna börjar knäppa. 
  • Bred ut mandlarna på bakplåtspapper, låt svalna och dela på dem som klibbat ihop. 
 
Jag gillar inte när de är svartbrända så våra gjordes halvbrända, mycket godare. 
 
Classic Car Week 2015
 
Bästa gänget
 
 

Ingefära-boost

Ingefära-boost
 
1 liter vatten
1 st. ekologisk citron
en bit färsk ingefära
lite honung
  • Skala ingefäran och skär den i minder bitar. 
  • Koka upp vattnet i en vattenkokare. 
  • Häll vattnet över ingefäran, låt stå och dra  i ca 5 minuter. 
  • Sila bort ingefäran.
  • Låt vätska svalna.
  • Tvätta citronen noggrant. 
  • Dela citronen och pressa i juicen från halva citronen. 
  • Skär några små citronklyftor. 
  • Rör i lite honung. 
  • Smaka av. 
  • Häll upp i en flaska och tillsätt citronklyftorna. 
  • Perfekt boost nu när förkylningarna börjar snurra. 
 
 

Energi-smoothie

Energi-smoothie (2 personer)

2 dl mjölk, eller alternativ ex sojadryck
2 dl kvarg med kokosmak
2 st. avokados
1 st. ägg
½-1 tsk mald vaniljstång
  • Tillsätt alla ingredienser i en mixer eller tillbringare, mixa smoothien slät.
 
 
De är inte alltid så lätta att hitta men glädjen som uppstår när man delar en avokado och man ser att den är perfekt, ja den är nästan obeskrivlig.
 

RSS 2.0