Årskrönika 2015

Mycket mat har blivit lagad och äten i år. Allt har inte gått på en kvart men mycket och mer satsar vi på att laga nästa år.
Tack till Er alla som följer bloggen, kommenterar och engagerar er.
 
Årskrönika 2015
12 recept som är klara på en kvart.
 
Spagetti med kikärtor, grönsaker och halloumi
 
 
Quesadillas med avokado- och chiliröra
 
 
Varm kycklingsallad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gott Nytt År önskar Margareta och En kvart i köket!!

Lussesemla

Vad kan gå fel? Lussekatt är gott, likaså mandelmassa och grädde. Lussesemlan är en hit, kanske inte enligt alla om du frågar dem jag bjöd.
 
Lussesemla
 
Lussekatter
Grädde
Mandelmassa
Floesocker
  • Vispa grädden, spara ovispat till fyllningen.
  • Dela en lussekatt på längden.
  • Gröp ur lite av botten och blanda med mandelmassa och en liten skvätt ovispad grädde.
  • Lägg på mandelmasseröran och toppa med vispad grädde.
  • Lägg locket på och pudra lite florsocker över.
  • Njut med en varm kopp kaffe, te eller glögg.
 
 
 
 
 
 

God Jul

God Jul alla önskar En kvart i köket
 
 

Kvargbullar med chia-och solrosfrön

Kvargbullar med chia-och solrosfrön
 
3 dl kvarg
2,5 dl havregryn
3 msk solrosfrön
1 tsk bakpulver
chiafrön och solrosfrön till garnering 
 
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blanda kvarg, havregryn, solrosfrön och bakpulver i en bunke.
  • Blöt händerna med kallt vatten och forma ca 6 st små bullar.
  • Strö chia-och solrosfrön över bullarna.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. 
Bullarna är godast när de svalnat något, med en klick smör, något gott pålägg och en rykande kopp kaffe till. 
 
 

Julgodis

Ok måste säga det att göra detta julgodis går inte riktigt på en kvart men det är stelningen som tar tid och det fixar kylskåpet så därför får detta julgodis vara med här. 
 
Hallon- och marshmallows julgodis
 
300 gram marshmallows 
170 gram geléhallon
2 dl florsocker 
  • Häll florsocker i botten av en form. 
  • Blanda marshmallows och geléhallon i en skål. 
  • Kör skålen i mikron ca 2 minuter på 750 watt effekt. 
  • Blanda smeten och häll den i formen med florsocker. 
  • Ställ i kylen tills den stelnat. 
  • Skär lös godiset med en kniv. 
  • Vänd ovansidan i mer florsocker. 
  • Klipp små bitar med en sax och doppa kanterna i florsocker. 
  • Förvara i rumstemperatur. 
 
 

Frömix till frukosten

Chiagröt är numera min standarfrukost men för att inte ledsna så måste man piffa till den då och då, exempelvis med lite frömix.
 
Frömix
1 dl solroskärnor
1 dl melonkärnor
½ dl kokoschips
3 msk linfrön
1 tsk honung
  • Hetta upp en torr stekpanna.
  • Rosta alla frön och kokoschipsen under omrörning i några minuter.
  • Klicka i honungen och rör om.
  • Låt svalna och förvara i en burk.
 
 
 

Aprikos- och nötbars

Aprikos- och nötbars

2 dl torkade aprikoser 
2 dl cashewnötter  

1/2 dl havregryn

2 msk kokosflingor
2 msk kokosolja

  • Klä en form med plastfolie.
  • Mixa ingredienserna i en matberedare i någon minut. 
  • Pressa ut aprikosblandningen i formen.
  • Täck över med plastfolie.
  • Frys in i minst en timme, skär i bitar.
  • Förvara i frysen. 
 

Vegetarisk gryta med sojastrimlor

 
Vegetarisk gryta med sojastrimlor (2 personer)
 
70 gram torkade sojastrimlor 
5 dl kokande vatten
2 dl matlagningsgrädde 
1 st. morot
1 st. gul lök
1-3 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk Rock'n'roll krydda; svartpeppar, vitlök, chili, salt, paprika och persilja
en skvätt soja
ev. salt
 
  • Lägg de torkade sojastrimlorna i en skål med kokhett vatten. Låt dem stå och dra medan du förberedelse resten. 
  • Skala och grovriv moroten. 
  • Skala och hacka lök och vitlök. 
  • Häll bort vattnet från sojastrimlorna, krama ur dem. 
  • Hetta upp en stekpanna med olja i. 
  • Stek strimlorna under omrörning i några minuter. 
  • Tillsätt morot, lök och vitlök. 
  • Stek någon minut sedan tillsätt matlagningsgrädde, soja och kryddor. 
  • Låt koka ihop. 
  • Smaka av och krydda ev. mer. 
  • Servera med pärl couscous, blandade grönsaker och rödkålssallad. 
 
 
 

Halloumi med knaperstekt bacon och sallad

Halloumi med knaperstekt bacon och sallad  (2 personer)
 
2 st. halloumi, gärna med chili
1 pkt. bacon
blandad sallad
  • Hetta upp en stekpanna och knaperstek baconet. 
  • Låt baconet rinna av på hushållspapper. 
  • Skär halloumin i skivor.
  • Stek skivorna på varje sida i någon minut.
  • Servera halloumin toppad med bacon och med sallad vid sidan. 
 

RSS 2.0