Chilisnacks

Fredagskvällen är på ingång och fredagsmys nalkas i många hem. Gör ett bra val och gör egna goda och nyttigare snacks som du med gott samvete kan smaska på framför tvn eller filmen.
Chilisnacks

1 förpackning kikärtor
chilipulver
paprikapulver

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Öppna kikärtsförpackningen och häll innehållet i ett durkslag.
  • Skölj under rinnande vatten, låt rinna av.
  • Lägg kikärtorna på en ugnsplåt klädd i bakplåtspapper.
  • Krydda kikärtorna med chili- och paprikapulver. Smaka av och krydda ev mer.
  • Rosta kikärtorna mitt i  ugnen i ca 5-7 minuter. Rör om då och då.

Trevlig helg!







New and improved grönsakstallrik med hummus

Grönsaker och hummus är en klassiker som många kvällar dukas fram som kvällsfika hemma hos oss. Nu bjuder jag på en förbättrad version som du kan äta när du snabbt behöver göra en god lunch. Välj om du vill ha grönsakerna varma eller kalla. 


Grönsakstallrik med hummus
(2 personer)

2 dl kikärtor
1-2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 morötter
1 stor broccolibukett
1 mozzarellaboll
2 grova bullar eller 4 skivor grovt bröd
  • Skölj kikärtorna under rinnande vatten. Låt de rinna av.
  • Skala vitlöken.
  • Mixa kikärtor och vitlök, smaka av.
  • Krydda med paprika- och chilipulver, smaka av.
  • Rör med rapsolja.
  • Ställ svalt medan du gör resten.
  • Skölj och skala morötterna.
  • Skölj broccolin och skär den i mindre bitar.
  • Välj om du vill ha grönsakerna varma eller kalla. Vill du ha dem varma stek dem snabbt i en het stekpanna med 1 msk rapsolja. Vill du ha dem kalla, lägg upp dem på en tallrik.
  • Smula mozzarella över grönsakerna.
  • Ta fram hummusen och bred ett tjockt lager på smörgåsarna.



Nudelsoppa med räkor

 



Nudelsoppa med räkor(2 personer)

2 förpackningar nudlar
7-5 dl vatten
300 gram skalade räkor
150 gram inimajs
150 gram haricot verts
3 cm ingefära
3-4 msk curry (mindre om du inte vill ha det starkt)

  • Skölj och skär minimajs och haricot verts i mindre bitar.
  • Skala ingefäran och finhacka den.
  • Koka upp vattnet i en kastrull, tillsätt nudlarna, minimajs, haricot verts och ingefära.
  • Krydda med curry, smaka av och krydda eventuellt lite mer.
  • När det är 1 minuts koktid kvar på nudlarna, lägg i räkorna.

Ät och njut av värmen som sprider sig genom hela kroppen.


Goda äppelmuffins

Har man lite tid är det perfekt att baka muffins. Eftersom man använder bakpulver så behöver degen inte jäsa och du sparar in massor med tid. Välja och vraka bland olika smaker för att hitta din favoritmuffins. Det som jag tycker är bra är att man behöver inte äta muffins som fikabröd utan väljer du ett grövre mjöl, några nötter och lite frukt har du ett bra matbröd. Satsa därför på matmuffins nästa gång du bakar. Det här receptet påminner om äppelkaka men du får mer fibrer, vitaminer och mineraler.



Äppelmuffins (15-20 små)

3 dl vetemjöl special
3 dl kruska kli
2 ägg
1 dl vatten
1 dl kesella
1 äpple
½ dl valnötter
1-2 msk kanel
1 msk rapsolja
2 tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Blanda vatten och kesella, rör tills kesellan löst sig i vattnet.
  • Tillsätt kruska kli.
  • Skölj och skär äpplet i mindre bitar.
  • Blanda äppelbitarna med kanel.
  • Tillsätt äppelbitarna, valnötterna (krossa gärna dem lite med handen innan) och rapsoljan.
  • Knäck i äggen, rör om.
  • Blanda vetemjöl special och bakpulver, tillsätt det och blanda väl.
  • Klicka ut lite smet, ca ½ dl i varje muffinsform.
  • Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

Wokade sweet chiligrönsaker med ägg



Wokade sweet chiligrönsaker med ägg (2 personer)

4 kokade ägg
1 färsk broccolibukett
2 morötter
½ purjolök
2 msk sweet chiliisås
2 msk vatten
1 msk rapsolja
en nypa salt
  • Skölj, skala och skär grönsakerna i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Tillsätt grönsaksbitarna och stek dem till de fått lite färg och börjat mjukna.
  • Blanda sweet chilisås, vatten och en nypa salt.
  • Häll ner det i stekpannan med grönsakerna. Låt koka ihop, ta bara några minuter.
  • Skala äggen och skär dem i lämpliga bitar. Har du inte färdigkokta ägg, koka äggen först- 8 minuter för hårdkokta. Kyl dem i kallt vatten så lossnar skalet lättare.
  • Servera de wokade sweet chiligrönsakerna med äggen och en god smörgås.


After work out- drink

Perfekt after work out- drink som du enkelt kan göra innan du beger dig till träningen. Häll den i en flaska och lägg ner några isbitar så håller den sig kall och god tills du ska dricka den.




After work out- drink (2 personer)

2½ dl kesella 1 %
2½ dl mjölk
1 mango
ev några myntablad och isbitar

  • Häll kesella och mjölk i en tillbringare.
  • Skala och skär mangon i bitar.
  • Mixa med stavmixer tills smoothien är slät.
  • Har du hemma mynta, toppa med några blad.


Passar perfekt efter ett hårt träningspass

Mellis ute i solen

Vårsolens underbara strålar tittar fram och börjar värma oss. Ta tillfället att äta mellanmålet ute om du har möjlighet. Den friska luften och ljuset gör under för kropp och själ efter en lång och mörk vinter.



Makrillsmörgås med apelsinsmoothie (1 person)

½ burk makrill i tomatsås
2 hårt bröd
smörgåsfett

1½ dl lätt fil
1 apelsin
1 banan
  • Gör makrillsmörgåsarna.
  • Skala bananen och apelsinen. Kontrollera så apelsinen inte har kärnor, mixar du dem blir smoothien bitter.
  • Lägg frukterna i en tillbringare och häll i filen.
  • Mixa med en stavmixer tills smoothien är slät.
  • Servera i ett kylt glas med makrillsmörgåsarna.
  • Avnjut gärna mellanmålet i vårsolen.


Exotiskdröm

"På torsdag äts det ärtsoppa, på lördag är det fest..." Vad bjuds det på denna lördag? Varför inte en smarrig exotiskdröm. Varsågod och trevlig helg!





Exotiskdröm
(2 personer)

2 dl havregrädde
2 kiwi
1 banan
½ dl kokosflingor
en liten bit choklad
  • Vispa havregrädden med elvisp så den blir fluffig.
  • Blanda kokosflingorna i havregrädden.
  • Dela och gröp ur kiwin, skär i mindre bitar.
  • Skala bananen och skär i mindre bitar.
  • Ta fram två skålar eller glas, varva kiwi och banan med kokosgrädden.
  • Toppa med att finriva choklad över.



Kikärtssoppa med quesadilla

En god och krämig soppa som passar bra en kall och blåsig dag i mars.



Kikärtssoppa med quesadilla (2 personer)
4 dl vatten
1 burk kikärtor
1 morot
1 röd lök
1 vitlök
2 msk gurkmeja
1 msk paprikapulver
1 tsk salt

2 tortillabröd
1 dl riven ost
1 msk oregano
  • Skala och skär moroten, röd löken och vitlöken i mindre bitar. Ju mindre bitarna är desto snabbare blir de färdiga.
  • Koka upp vattnet först i vattenkokare för att spara tid. Häll det i en kastrull.
  • Tillsätt morot- och lökbitarna i det kokande vattnet. Låt koka under lock.
  • Öppna kikärtsburken och häll kikärterna i ett durkslag, skölj under rinnande vatten.
  • Tillsätt kikärterna i soppan.
  • Krydda med gurkmeja, paprikapulver och salt.
  • Koka tills morotsbitarna är mjuka.
  • Ta kastrullen från plattan, mixa soppan slät med en stavmixer.
  • Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Hetta upp en torr stekpanna.
  • Fördela den rivna osten över ett tortillabröd, krydda med oregano och tryck fast det andra tortillabrödet som ett lock.
  • Stek brödet i stekpannan, ca 2 minuter på var sida.
  • Dela och servera till soppan.


Lite paprikapulver på soppan gör det extra fint för ögat. Glöm inte bort att vi även äter med våra andra sinnen.

Kiwifrukost

En bra start på dagen kan vara så enkelt som en kiwismoothie med en ostsmörgås. Hoppas ni får en bra dag!



Kiwismoothie (2 personer)
3 kiwi
3 dl naturell yoghurt
2 dl mjölk
  • Dela och gröp ur kiwin.
  • Lägg bitarna i en tillbringare.
  • Häll yoghurten och mjölken i tillbringaren.
  • Mixa med en stavmixer tills smoothien är slät.
  • Servera med en god ostsmörgås.

Skinkwok

Att woka är både snabbt och enkelt. Hetta upp en wok- eller stekpanna och woka det du har hemma och som du gillar.


Skinkwok (2 personer)

300 gram blandade grönsaker; morötter, broccoli, vitkål, lök mm

300 gram strimlad skinka
1 msk rapsolja
salt
peppar

  • Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar eller använd frysta.
  • Hetta upp en wok- eller stekpanna med oljan i.
  • Woka grönsakerna tills de börjar mjukna.
  • Tillsätt strimlad skinka och woka tills skinkan fått färg och grönsakerna är mjuka.
  • Krydda med salt och peppar, smaka av.
  • Servera i pitabröd gärna med lite rhode island dressing.



Mjölk efter träningen

Efter träningen är det viktigt att man äter något. Träningen har tömt energilagren och dessa behöver fyllas på så kroppen har möjlighet att återhämta sig och du får ut effekt av din träning i form av att du blir starkare. Efter träningsmålet bör innehålla både kolhydrater och protein, sedan kan man välja själv vilken typ utav mat man väljer att äta. Det viktiga är att du intar något snabbt efter avslutat träningspass, helst redan innan du lämnar gymmet, träningshallen eller skidområdet.

Du behöver inte köpa dyra bars eller återhämtningsdrycker, dessa kan vara ett lätt och enkelt alternativ men de är ofta väldigt dyra. Ta en titt vad som finns i ditt kylskåp, frys och skafferi, kanske hittar du mjölk, juice och havregryn. Häll det i en flaska, skaka om och du har på några minuter gjort din egen, billiga och kanonbra återhämtningsdryck. Släng ner flaskan i väskan och drick efter träningen, ta gärna en frukt eller en näve russin till.

Mjölk är en fantastisk återhämtningsdryck. En bra återhämtningsdryck ska innehålla kolhydrater, grenade aminosyror, elektrolyter och vatten. I mjölk hittar vi kolhydraterna i form av laktos, grenade aminosyror är proteiner, mjölk innehåller naturligt 18 av 22 av de näringsämnen som vi dagligen behöver bl.a. natrium, kalcium och kalium som även är elektrolyter. Mjölk är även ett livsmedel som vi ofta har hemma. Det är gott, billigt, finns i olika fetthalter, med eller utan laktos. Väljer du laktosfri mjölk- ta någon frukt, russin eller dylikt till då kolhydratsinnhållet är något lägre. Vill du inte dricka mjölk fungerar det lika bra med andra mjölkprodukter såsom fil, yoghurt mm.

Ett bra och gott återhämtningsmål som jag själv gillar, speciellt nu på vintern, är varm choklad. När man efter en löptur kommer in i värmen och får dricka en kopp och bli sådär härligt varm ända inifrån.




Maggans varma choklad

Mjölk
Kakao
Socker
Choklad
Grädde

  • Blanda mjölk, kakao och socker.
  • Värm det i en kastrull eller i mikron.
  • Häll upp i en kopp.
  • Vispa grädden, sätt en stor klick grädde på den varma chokladen.
  • Toppa med lite riven choklad.

Havre- och råggröt

Fördelarna med gröt är många. Det är gott, går snabbt, är enkelt, innehåller få ingredienser, kan varieras i oändlighet och fungerar lika bra till frukost som till mellanmål som efter träningen.



Havre- och råggröt med frön och fruktsallad ( 2 personer)
1½ dl havregryn
1½ dl rågflingor
5 dl vatten
en grutta salt
frön ex solrosfrön, linfrön, pumpakärnor
2 kiwi
1 dl jordgubbar
  • Koka upp vattnet i en kastrull.
  • Tillsätt havregryn, rågflingor och salt. Koka i några minuter.
  • Dela och gröp ur kiwin. Skär i mindre halvorna i mindre bitar.
  • Dela jordgubbarna.
  • Blanda kiwi och jordgubbar till en fruktsallad.
  • Lägg upp gröt i en tallrik, strö över frön och toppa med fruktsallad.
Ett glas mjölk och en smörgås till och du håller dig mätt ett bra tag. Ett litet tips för en Power gröt är att ha i ett ägg i gröten. Det ger mer energi och näring. Perfekt efter träningen.


Blodpudding med kesosallad

De flesta av oss är nog mest vana vid att äta blodpuddingen skivad och stekt med lingonsylt. Blodpuddingen är dock en kameleont som kan tillagas på många olika sätt. Varför inte testa att woka den med olika grönsaker eller koka den i mjölk? Jag måste erkänna att jag gillar min blodpudding skivad och stekt men jag varierar gärna tillbehören, det kan bli allt från äpplen till avokado till bacon.

Tre kuriosa du kanske inte visste om blodpudding:
1. Den går att frysa i 3-4 månader.
2. Den går att äta rå/ostekt.
3. Den går bara att köpas hel, skivor får man göra själv.



Blodpudding med kesosallad och lingonsylt (2 personer)

1 förpackning blodpudding
2 mindre morötter eller 1 stor
1½ dl keso
1 msk rapsolja
lingonsylt
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Skiva blodpuddingen och stek den några minuter på varje sida.
  • Skölj och skala morötterna, riv dem grovt på ett rivjärn.
  • Blanda de rivna morötterna med keso.
  • Servera blodpuddingen med kesosalladen och lingonsylt. Ett hårt bröd till är riktigt gott.

Mangolassi

Ta något gott och svalkande till mellanmålet idag, lägg gärna till en näve nötter.



Mangolassi (2 person)
1 mango
3 dl yoghurt gärna med aktiv bakteriekultur
1 dl mjölk
en liten bit ingefära (ca 1 cm)
myntablad
  • Skala och skär mangon i bitar.
  • Skala ingefäran.
  • Häll yoghurt och mjölk i en tillbringare.
  • Tillsätt mangobitarna och ingefäran.
  • Kör med stavmixern tills lassin är slät.
  • Garnera med några myntablad.

Pizza

Den här pizzan är supersnabb och enkel att göra samtidigt som den är god och mycket nyttigare än en pizza från pizzerian.
Pizza
Tortillabröd
Köttfärssås (byt ut mot tonfisk, skinka eller gör den vegatarisk)
Paprika
Majs
Champinjoner
Purjolök
Tomatsås
Riven ost
Oregano
Värm ugnen till 200 grader.
Lägg ett tortillabröd på plåten, bred först på tomatsås och sedan den fyllningen som du vill ha.
Toppa med lite ost och oregano.
Grädda mitt i ugnen i ca 10min eller tills osten smält och fått lite färg.
Gör gärna en egen pizzasallad med vitkål och morot.
Ät och njut!!
Den här pizzan är supersnabb och enkel att göra samtidigt som den är god och mycket nyttigare än en pizza från pizzerian.


Pizza
Tortillabröd
Köttfärssås (byt ut mot tonfisk, skinka eller gör den vegatarisk)
Paprika
Majs
Champinjoner
Purjolök
Tomatsås
Riven ost
Oregano
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Lägg ett tortillabröd på plåten, bred först på tomatsås och sedan den fyllningen som du vill ha.
  • Toppa med lite ost och oregano.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10min eller tills osten smält och fått lite färg.
  • Gör gärna en egen pizzasallad med vitkål och morot.
Ät och njut!!

Snabbgrönsaksröra med pasta

Frysta grönsaker är perfekt att använda för att spara tid i köket. Det är bara att hetta upp en panna, slänga i dem och låta värmen göra sitt jobb. Idag är utbudet av frysta grönsaker stort, titta ner i frysdisken nästa gång du är på affären och se vilken som blir din favorit.



Snabbgrönsaksröra med pasta (2 personer)
2 portioner pasta
250 gram frysta grönsaker
2 dl creme fraiche
2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
1 tsk salt
lite fetaost
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  • Hetta upp en stekpanna med rapsolja i.
  • Häll i de frysta grönsakerna och stek dem tills de fått lite färg och är knapriga.
  • Krydda med paprikapulver och salt.
  • Tillsätt creme fraiche och låt koka upp. Smaka av och krydda ev mer om det behövs.
  • Häll pastan i ett durkslag och låt den rinna av.
  • Servera pastan med grönskasröran på och toppa med lite smulad fetaost.

Jordgubbs- och blåbärssmoothie

Vaför ska man göra smoothies? Jo det är gott, enkelt och du kan variera smoothien varje gång så du aldrig behöver dricka en likadan som den förra. Alla har nog en favorit, vilken är din?
Personligen gillar jag att ha i havregryn, det blir lite mer matigt och man håller sig mätt längre.

Jordgubbs- och blåbärssmoothie (1 person)

2 dl fil/naturell yoghurt
1 dl jordgubbar
1 dl blåbär
½ dl havregryn
en nypa pumpakärnor
  • Häll fil/naturell yoghurt i en tillbringare.
  • Tillsätt jordgubbar, blåbär och havregryn. Spara en jordgubbe till garneringen.
  • Mixa smoothien slät med en stavmixer, är den för fast späd med en skvätt vatten/mjölk.
  • Häll upp i ett glas.
  • Skär jordgubben i mindre bitar och garnera med dem och en nypa pumpakärnor.

RSS 2.0