Fräscht mellanmål

Det finns en möjlighet att det här mellanmålet blir din favorit. Det är en av mina favoriter och därför måste jag dela med mig till er.
 
Du behöver:
-kesella
-blåbär eller blåbässylt
-havregryn
-honung, om du vill ha det lite sötare

  • Rosta havregryn i en torr het stekpanna. 
  • Varva kesella och blåbär/blåbärsylt i ett glas.
  • Toppa med rostade havregryn.
  • Ringla över lite honung om du vill.
 
 
 
 

Bärfrossa

Nu växer det så det knakar i jordbubbsland och blåbärstuvor. Passa på att ladda med massor av nyttiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer. Bär är inte bara gott och nyttigt, färgerna och formerna gör dig även glad. Ett hettips är därför att verkligen frossa i alla härliga, färgglada bär som du kommer åt. 
 





Laxknyten med grönsaker på grillen

Laxknyten med grönsaker(2 personer)
 
250g lax
2 morötter
1 paprika
1 dl gräslök
1½ dl okokt matvete
1dl creme fraiche
1-2 msk honung
½ tsk peppar
½ tsk salt
  • Starta grillen.
  • Koka matvete.
  • Riv lagom stora foliebitar så laxen och grönsakerna ryms.
  • Skala och skär morötterna i tunna skivor.
  • Skär paprikan i små bitar och kilpp gräslöken.
  • Lägg en laxbit på foliet, salta och peppra, lägg sedan en näve grönsaksblandning över laxen.
  • Knyt ihop foliet och lägg de på grillen.
  • Täck grillen med ett lock och låt knytena vara där i ca 10 minuter.
  • Blanda creme fraiche, honung, salt och peppar. Blanda dressingen en stund innan, låt den stå och dra.
 
 

Sojalatte

Sojalatte
Sojamjölk
Kaffe
  • Koka kaffe.
  • Häll kaffe och sojamjölk i en bägare, mixa med stavmixer tills ett skum bildas.
  • Häll upp och njut av en god kopp. Varför inte med en ostbaguette.
 


Återhämtning efter ett träningspass

Solen skiner, benen sprätter, backarna, stigarna eller vikterna är redo att utmanas. Vad ska man packa med sig så man har något gott men enkelt att äta efter att passet är färdigt? En tropisksmoothie med en mellanmålsbar passar perfekt. Recept på mellanmålsbars hittar du här.



Tropisksmoothie ( 1 person)
2 dl tropisk juice
1 dl kvarg 10%
35 g/1 dl havregryn
  • Häll alla ingredienser i en tillbringare, mixa smoothien slät.
  • Ska du inte dricka den direkt, häll smoothien i en termos med några isbitar så håller den sig kall.


Muffins i två olika smaker

Grundrecept
3 dl vetemjöl
2 ägg
1½ dl socker
50 gram flytande margarin
1½ tsk bakpulver

  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Tillsätt flytande margarin.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
  • Välj smak 1 eller 2.
  • Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem.
Smak 1- Jordgubbsmuffins
100 gram jordgubbar. Skär jordgubbarna i mindre bitar.

Smak 2- Daimmuffins
10 damingodisar. Skär dem i mindre bitar.




Minipizzor

Snabb och enkel mat som man kan ta med sig när man ska ut och göra något, det gillar jag. Minipizzor är perfekta; de går snabbt och man kan själv välja vad man vill ha på. När jag sist gjorde dem hade jag kvar lite tacoköttfärs men det går lika bra med tonfisk, skinka, kyckling eller att göra dem vegetariska. 



Minipizzor
 
Bröd, vi hade små runda rågbröd
Tacoköttfärs med rivna morötter
Riven ost
 
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Lägg bröden på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  • Bred på köttfärsen och toppa med riven ost.
  • Grädda tills osten smält och fått lite färg.
  • Servera gärna en morot- och zucchinisallad till. 
 


Havreplättar med fruktsallad och grädde


Havreplättar med fruktsallad och grädde

6 dl mjölk
5 dl havregryn
2 ägg
1 msk rapsolja
 
  • Häll havregrynen i en skål. Använd stavmixen för att mixa sönder grynen till ett fint mjöl.
  • Knäck äggen, vispa ihop ägg, mjölk och rapsolja.
  • Tillsätt havremjölet, låt stå och dra i några minuter.
  • Hetta upp en stekpanna. Eventuellt kan du behöva lite mer olja när du grädda de första plättarna. Testa och se om smeten fastnar i pannan.
  • Servera fruktsallad och grädde till. Min enkla fruktsallad bestod av äpple och banan. 



Hallonfrossa


Hallonfrossa (1 person)

3 dl hallon
2 dl naturell yoghurt
 
  • Mixa 1 dl hallon med yoghurten.
  • Häll upp i ett glas.
  • Toppa med resten av hallonen.

Helgfrukost

Satsa på en superfrukost denna underbara morgon. Hemmagjord musli slår köpes med hästlängder eller som Simon brukar säga "Din musli är god, söt och knaprig inte som den man köper sliskig och sladdrig". När du gör din egna musli kan du välja precis vad du vill ha i den; russin eller inte, det är bara fantasin som sätter stopp.

Recept på hemmagjord musli hittar du här. När jag gjorde musli den här gången hade jag i havregryn, krossade hasselnötter, pumpakärnor och honung.

Gör din egen superfrukost med fil/yoghurt, musli, kiwi och granatäpplekärnor


Marshmallowdröm

Kallt, sött, fluffigt, kladdigt, syrligt, vilken härlig kombination. Den här efterrätten är så smarrig att man äter tills det inte finns något mer. Ett tips: vill du inte äta ihjäl dig, gör inte så mycket varje gång.

Vaniljglass
Björnbär
Marshmallows
Kolakräm

Kolakräm
1,5 dl grädde
2 msk mjölk
2 msk sirap
2 msk socker

  • Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp och koka sedan under omrörning i 10 minuter, tills kolakrämen kokat ihop sig.
  • Låt svalna.

Ta fram några lagom stora glas, varva vaniljglass, björnbär och marshmallows och ringla sedan kolakrämen över.




En tugga av Norrland

Nu är det snart dax att ge sig ut i skog och mark, slåss med mygg och andra kryp för att förhoppningsvis fylla många hinkar med gyllene bär; Norrlands guld- hjortron.

Starta dagen med keso, hjortron och valnötter- tre godsaker som ger dig en kanonstart. Eller ät det som ett mellanmål på eftermiddagen när magen börjar kurra.


Norrland on a plate (1 person)

2 dl keso
1 dl hjortron
5 valnötshalvor

  • Klicka ner keson i en tallrik.
  • Strö hjortronen över.
  • Toppa med valnötter som du krossat lätt i handen.


Fyllda paprikor

Fyllda paprikor (2 personer)

2 paprikor
2 dl couscous
1 burk majs
100g fetaost
salt
pepper

  • Skölj och skär av toppen på paprikan så den får en hatt. Rensa ur kärnorna.
  • Tillaga couscousen enligt förpackningen.
  • Låt majsen rinna av i ett durkslag.
  • Blanda couscous, majs och fetaost, salt och peppar efter smak.
  • Fyll paprikorna och sätt på hatten.
  • Tillaga dem mitt i ugnen i 200 grader i ca 10 min.

Ät som de är eller servera till grillat kött, fisk eller fågel.


RSS 2.0