Fläskfilégryta

 

 

 

 

 

Fläskfilégryta (2 personer)

250 gram fläskfilé
250 gram wokgrönsaker 2 dl matlagningsgrädde
½-1 st. gul lök
1 msk curry
1 msk paprikapulver
1-2 msk rapsolja
½ tsk salt

  • Putsa och strimla fläskfilén.
  • Skala och hacka löken. 
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Tillsätt curry och paprikapulver, rör om i en minut.
  • Tillsätt lök och fräs kort.
  • Ev. kan det behövas lite mer rapsolja eftersom kryddorna drar åt sig, tillsätt mer vid behov samt fläskfilén.
  • Bryn köttet runt om.
  • Salta.
  • Tillsätt wokgrönsakerna och stek under omrörning.
  • Häll i matlagningsgrädde och låt koka upp och koka i ca 5-7 minuter på svagare värmer.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Servera med stekt potatis.
 
 
 

Tacopiroger

Tacopiroger (2 personer)

200 gram överbliven tacoköttfärs
1 pkt. färdig pizzadeg
2 dl majs
2 st. avokados
1 st. ägg

  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Rullar ut degen, dela den i fyra delar.
  • Lägg i tacofyllning i mitten.
  • Vik över ett av hörnen så det bildas en trekant eller vik ihop allt i mitten till ett knyte.
  • Nyp ihop kanterna och snurra dem lite.
  • Knäck ägget, vispa ihop det och pensla pirogerna.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Servera med majs och avokado.
 
 
 
 

Krabbiffar

Krabbiffar (2 personer)

2 st. burkar krabbkött 
1 st. ägg 
1 st. morot 
½ st. zucchini 
2 st. salladslökar
½-1 st. chilli
1 msk rapsolja
koriander
salt
peppar

Matvete
Creme Fraiche
Tacosås

 

  • Skölj moroten och zucchinin.
  • Riv morot och zucchinin grovt.
  • Hacka lök, chilli och kariander.
  • Knäck ägget och vispa ihop det.
  • Häll av vätska från krabbköttet.
  • Blanda krabbkött, morot,  zucchini, chilli och koriander, tillsätt sedan de vispade äggen.
  • Salta  och peppra. 
  • Hetta upp en stekpanna med rapsolja.
  • Klicka ut röran och platta till dem med stekspaden.
  • Stek någon minuter på varje sida.
  • Blanda creme fraiche med tacosås.
  • Servera  krabbbiffarna med matvete och sås, ha gärna en bit lime på sidan av tallriken. Pressa några droppar lime över biffarna.

 


Creamy-nutty-banana

Creamy-nutty-banana (2 personer)

2 st. bananer
2 dl sojagrädde
2-3 msk jordnötssmör

  • Skala och mosa bananerna.
  • Blanda bananmos med sojagrädde och jordnötssmör.
  • Mums!
 
 
 

Stekt kyckling med nudlar och sweet chilisås

Stekt kyckling med nudlar och sweet chilisås (2 personer)

2 st. kycklingfiléer
300 gram wokgrönsaker
1 st. liten knippe färsk koriander
½ st. chilifrukt
2 msk rapsolja
salt
pepper

2 st. portioner nudlar
Sweet chilisås

  • Hacka koriander och chili fint.
  • Blanda ihop koriander, chili, rapsolja, salt och peppar i en skål.
  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Blanda kycklingen med marinaden. (Har du tid, låt stå och dra en stund)
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen.
  • Tillsätt wokgrönsakerna och stek tills allt är färdigt.
  • Servera med nudlar och sweet chilisås.
 
 
 

Thaisoppa

Eller en Tväråbäcks-version av thaisoppa.
 
Thaisoppa (2 personer)
 
1 st. burk kokosmjölk
1 st. liten zucchini
1 st. paprika
1 st. gul lök
1 msk rapsolja
½-1 msk green curry paste
 
  • Skölj och strimla zucchini samt paprika.
  • Hacka löken fint.
  • Hetta upp en kastrull med olja i.
  • Fräs lök, zucchini och paprika.
  • Tillsätt kokosmjölk och green curry paste. Rör om väl.
  • Låt koka i några minuter.
  • Servera med bröd.
 
Tyvärr ingen bild på soppan, den gick åt för snabbt
 

Risipytt

 
Rispytt (2 personer)
 
2 st. portioner kokt ris
1 st. morot
1 bit kålrot
1 st. gul lök
1 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
½-1 tsk chilipeppar
en gnutta salt
  • Skölj, skala och hacka morot, kålrot och lök.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs rotsakerna i några minuter.
  • Tillsätt riset och kryddorna.
  • Stek under omrörning i några minuter.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Servera med biffar, köttbullar, korv eller annat.
 
 

Tomatsoppa med sting

 

Tomatsoppa med sting (2 personer)

500 gram krossade tomater
1 st. förpackning röda linser
1 st. morot
1 st. gul lök
½ dl vatten
1 msk rapsolja
½-1 msk red curry paste
1 tsk salt

 

  • Skölj och hacka lök och morot.
  • Värm en kastrull med olja i.
  • Fräs löken som snabbast.
  • Tillsätt i morot och de krossade tomaterna.
  • Blanda och låt koka tills rotsakerna är mjuka.
  • Skölj linserna under rinnande vatten och rör ner dem i soppan.
  • Krydda med red curry paste och salt. Smaka av och krydda ev. mer.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer, späd ev. med vatten.
  • Servera med bröd och pålägg.

Något gott till alla underbara pappor på farsdag

Chokobanana (2 personer)

2 st. smördegsplattor (något tinade)
1-2 st. banan
1 st. ägg
20 gram mörkchoklad
Glass eller grädde till servering

  • Värm ugnen till 220 grader.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper.
  • Kavla ut smördegsplattorna något.
  • Halvera bananen och dela dem i mindre bitar.
  • Lägg bananbitarna på plattorna.
  • Knäck ägget i en skål, vispa ihop och pensla plattorna.
  • Riv chokladen grovt, strö över.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills den fått fin färg.
  • Servera med glass eller grädde.
 
 

Klassiska våfflor

Klassiska våfflor (ca 8 stycken)

4 st. ägg
3-4 dl mjöl
2 dl havregrädde (kan bytas mot vanlig)
1 msk rapsolja
 
  • Vispa ihop äggen.
  • Rör ner mjöl, havregrädde och rapsolja.
  • Låt dra någon minut.
  • Grädda i ett våffeljärn, smörj eventuellt järnet med lite extra rapsolja innan första gräddningen.
 
 
Våffelchefen My
 

Snabb ugnsfalu

Ugnsfalukorv med pasta (2 personer)

200 gram falukorv
500 gram krossade tomater
1 st. paprika
1 st. purjolök
50 gram riven ost
salt
peppar

2 st. portiner kokt pasta

 

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skölj och hacka purjolöken och strimla paprikan.
  • Lägg falukorven i en ugnsfastform, gör snitt i korven med en kniv.
  • Häll i krossade tomater runt korven.
  • Strö paprika och purjolök runt och toppa korven med riven ost.
  • Salta och peppra.
  • Tillaga i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg.
  • Servera med pasta.

 

 

Kikärtsbiffar med cashewnötter

Kikärtsbiffar med cashewnötter (2 personer)
 
1 st. burk kikärtor
1 st. gul lök
½-1 st. chili
1 dl cashewnötter
1 st. ägg (kan uteslutas, ta ev. i lite mer olja för att binda ihop biffarna bättre)
1 msk rapsolja
  • Har du en matberedare plocka fram den och låt den göra jobbet. Har du inte en, ta fram din bästa kniv och hacka järnet.
  • Låt kikärtorna rinna av i ett durkslag, skölj dem noggrant under rinnande vatten.
  • Skala och dela löken.
  • Välj hur mycket av chilin du vill använda.
  • Sätt allt i matberedaren. (Kikärtor, lök, chili, cashewnötter och ägg)
  • Kör tills du fått en klibbig massa.
  • Blöt händerna och forma biffar.
  • Stek biffarna i en het stekpanna med olja i några minuter på varje sida.
  • Servera med salsa och grönsaker.
 
 
 

RSS 2.0