Jakten på den perfekta avokadon

Att det ska vara så svårt att hitta en bra avokado. Hur många gånger har man inte burit hem avokados för att sedan dela dem och till sin besvikelse se att den är dålig. Jag har ett litet knep som jag använder mig av när jag handlar.
Ta avokadon i handen. Vänd på den så du ser "pluppen".


Peta bort "pluppen". Baksidan/gropen ska vara grön och fräsch.


Tada... en perfekt avokado.
 

Energi på minuten

Tid är konstigt nog alltid en bristvara.Behöver du något snabbt och gott till frukost, mellanmål eller efter träningen kan jag tipsa om en egen favorit; Bärswiss. Först väljer du någon form av yoghurt, kvarg eller keso, Sedan ett eller flera goda bär och nötter/frön.

Swiss, swoosh, swash och du har på några få minuter skapat en bärswiss, fullproppad med massor av nyttigheter som håller igång dig tills nästa måltid kallar.

Dagens bärswiss; Skyr, blåbär och pistagenötter
 

Fredagsmiddag

Vilket fantastiskt sätt att avsluta en vecka och påbörja helgen med en god fradagsmiddag. Vad bjuds det på? En god kycklinggryta med fullkornsnudlar. Bara att hugga i. Trevlig helg!
 
 
Kycklinggryta (2 personer)
 
300 gram färsk kyckling lårfilé
200 gram blandade grönsaker ex broccoli, sockerärtor och lök.
1 burk kokosmjölk
½ chilifrukt
2 cm ingefära
1 msk rapsolja
½ tsk salt
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Stek kycklingen.
  • Finhacka chili och ingefära.
  • Tillsätt grönsakerna i stekpannan.
  • Stek dem några minuter.
  • Tillsätt chili och ingefära.
  • Häll på kokosmjölken och låt koka upp.
  • Koka tills kycklingen är färdig.
  • Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Servera kycklinggrytan med nudlarna.
 
 

Midvintersoppa

 
 
Midvintersoppa (2 personer)
 
1 burk kokosmjölk
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
2-3 st. morötter
1 st. gul lök
1-2 cm färsk ingefära
2 msk sweet chili sås
1 msk rapsolja
½ tsk salt
 
  • Skölj och skala morötter, lök och ingefära.
  • Hacka i mindre bitar.
  • Hetta upp en kastrull med olja i.
  • Fräs morötterna, löken och ingefäran snabbt.
  • Häll i vatten, krossade tomater och kokosmjölk.
  • Låt koka upp.
  • Häll i sweet chili såsen och salt.
  • Koka tills morötterna är mjuka.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer.
  • Smaka av och krydda ev mer.
  • Servera med ett gott bröd och pålägg.
 
 
 

Underbara gubbar

Få saker för en tillbaka till sommaren såsom jordgubbar gör. Smaken och lukten får en att lämna kalla vinter Sverige för en stund och man minns de varma och soliga dagarna. Snart är de här igen.... bara en herrans massa kalla vinter- och underbara vårdagar kvar.
 
 
 
Jordgubbssaft och pure
 
500 gram jordgubbar
2½ dl socker
1 st. vaniljstång
 
  • Tina jordgubbarna innan.
  • Rör i hop jordgubbar och socker i en kastrull.
  • Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet. Tillsätt det och stången i kastrullen.
  • Låt koka upp och koka någon minut.
  • Skumma av ifall det behövs.
  • Sätt ett durksalg över en skål, häll jordgubbsylten i durkslaget och låt den rinna av.
  • Plocka upp vaniljstången.
  • Häll upp saften i flaskor.
  • Jordgubbarna som finns kvar i durkslaget häller du i den tomma skålen. Mixa med stavmixer tills du har en slät pure.
  • Häll upp puren i burkar.
  • OBS! Häll alltid upp varm saft, pure och sylt i varma flaskor och burkar annars spricker de.


Snabba efter träningsbars

Ät och sov bra innan träningen, ge sedan järnet på gymmet, i skidspåret eller på gympapasset. Direkt efter, redan innan du hoppar in i duschen, fyll på med ny energi.
Det här receptet på efter träningsbars, fixar du snabbt och enkelt. Gör en stor sats, frys in och plocka sedan fram när du ska iväg. Snabbt och enkelt har du fått i dig något efter träningen så du kan njuta av den välförtjänta varma duschen.
 
Snabba efter träningsbars
 
1 st. äpple
1 dl valnötter
1 dl russin
1 dl aprikoser
½ dl  alfalfa groddfrön
5 st. torkade fikon
1 dl pumpakärnor eller riven kokos
 
  • Ta fram matberedaren.
  • Kör pumpakärnorna till ett grovt mjöl/kross. Lägg det i en djup tallrik.
  • Skölj äpplet.
  • Lägg äpple, valnötter, russin, aprikoser och fikon i matberedaren.
  • Kör tills du fått en grov massa. Är massan för torr, kan du ha i en skvätt vatten.
  • Häll i alfalfa groddfröna, blanda väl.
  • Forma bollar och platta ut dem, vänd dem i pumpakärnskrosset eller i riven kokos.
  • Frys in och ta fram innan du ska på träningen.
 
 
Pumpakärnskross eller kokos, välj det du gillar.

Perfekt efter morgonens gympass
Tunga vikter gör att kroppen skriker efter närning och energi.

Glass på minuten

 

Visst låter det fantastiskt? Det bästa är att det är helt möjligt. Nyttig är den också.

 

Glass på minuten (2 personer)

2 dl frysta blåbär eller andra bär
250 gram kvarg
2 msk kvarg

  • Häll bär, kvarg och honung i en skål.
  • Mixa slätt med en stavmixer.
  • Servera på en gång eller ställ in i frysen.

Tv4 nyheterna

Det är inte bara skrot på tv nuförtiden. Ikväll kunde man se mig på Tv4 nyheterna. Väldigt spännande. Reportaget handlar om maten som serveras i förskola och skola. En stor del av maten som serveras är hel- eller halvfabrikat. Umeå hade mycket bra resultat i jämförelse med andra kommuner i Sverige. Här serveras förhållandevis lite hel- och halvfabrikat. 
 
När man diskuterar den här frågan tycker jag det är viktigt att man ser på hela bilden; hur mycket pengar läggs på skolmaten i varje kommun? Hur ser köken ut?  Alla förskolor och skolor har inte tillagningskök. Hur mycket personal finns det och vilken tid har de på sig att laga maten? Frågorna är många, alla lika viktiga att ställa sig.
 
Självklart är mat som man lagar från grunden det bästa alternativet och i en perfekt värld skulle varenda köttbulle vara handrullad och man skulle veta ursprunget till köttet och hur djurhanteringen varit. Jag måste ända säga att det är lätt att bara se negativt på hel- och halvfabrikat men allt är inte dåligt. Blodpudding tillexempel, det är en fantastisk bra maträtt.(Äts ungefär en gång i veckan hemma hos oss om någon undrar.) Kombinera den med lingonsylt och en god sallad. 
 
Vad säger du? Är förskole- och skolmaten bra eller dålig?
 

Vill du se reportaget, klicka här
 

 

Dagens första måltid

Vi är alla olika; en del av oss (inkl mig själv) är riktiga frukostmonster. Får vi (läs: jag) inte i oss vår först måltid på morgonskvisten, är det nästan lika bra att dra täcket över huvudet igen och ligga i sängen resten av dagen. Andra kan gå flera timmar utan att äta något. Oavsett hur man vill ha sig frukost så är det bra att äta något på morgonen. Nattenssömn har tömt energilagren och för att vi ska orka med den nya dagen så måste vi fylla på lagren igen.
 
Ibland kan man få lite fantasitorka, om det skulle hända så har du lite frukostinspiration här.
 
Go morgon alla!
 
Yoghurt med frön, nötter och kärnor. En blodapelsin och ett glas juice.
 

Blåbärssoppa och en grov baguette med sallad, ost och "pizzasalllad"



Ostsmörgås, kaffe, juice och en banan.


Tänk grönt

Det finns många ord som beskriver grönsaker: goda, knapriga, sladdriga, färgglada, mjuka, ja listan kan göras lång. Vilka grönsaker man gillar och inte gillar är olika. Vilken tur egentligen, tänka vad tråkigt det skulle bli om alla gillade broccoli, man skulle aldrig bli bjuden på något annat än broccolisoppa eller gratäng. Nä som sagt, tur att vi har olika smak.

Hemma hos oss äts det mycket grönsaker, varför kanske ni undrar? För att de är goda, knapriga och färgglada skulle jag säga. Maten får ett lyft (tycker jag) om man har några goda grönsaker vid sidan och en fräsch grekisksallad tackar jag aldrig ner till.

När man handlar kan man idag välja och vraka i alla världens sorters grönsaker året om. Visst smakar de olika om det är säsong för den sorten men nästan alla finns där dag efter dag. Färska grönsaker är gott, välj gärna efter säsong för bästa smak och en hållbar miljö. Med detta sagt vill jag ändå slå ett slag för frysta grönsaker. Japp ni läste rätt, frysta grönsaker. Varför tänker ni då? Variationsmöjligheterna är nästintill oändliga och hållbarheten oerhört mycket längre än färska grönsakers. Vill man kan man köpa förpackningar med en sort eller så kan man välja färdig mixade förpackningar. Nästa gång du handlar, kika ner i frysdisken och se vilken din favorit bilr.

Ett litet tips är att de gånger du lagat mat som inte innehåller grönsaker eller om matlådan är lite för liten, grabba tag i din favoritpåse från frysen och släng i två nävar i matlådan. Du behöver inte tillaga dem, de tinar under natt och när du värmer matlådan dagen efter blir de precis lagomt krispiga.


Passa på att testa Stekt gultris med wokgrönsaker. Allt du behöver är färdigkokt ris, wokgrönsaker,  rapsolja, gurkmeja, eventuellt salt och peppar. Passar utmärkt till kyckling, lax eller bara med ett gott bröd.


Räkceviche

Perfekt förrätt både till vardagmys och fest.
 


Räkceviche (2 personer)

1-2 st. avokado
200 gram räkor
½ röd lök
¼ färsk chilifrukt
½ cm ingefära
1 msk balsamvinäger
1 msk rapsolja
1 msk vatten
färska örter ex ärtskott
  • Låt räkorna rinna av.
  • Finhacka röd löken och chilin.
  • Riv ingefäran.
  • Blanda balsamvinäger, olja, vatten, chili och ingefära.
  • Tillsätt räkorna i marinaden och rör om. Låt dem stå och dra en stund.
  • Mosa avokadon.
  • Servera räkceviche med avokado i botten, toppa med de marinerade räkorna och avsluta med att strö över röd lök och örter.

Himmelskt gott!
 
 
 

Ris a´la spara

Är du den som slänger den sista portionen mat som finns kvar i kastrullen? Sluta med det på en gång. Vi i Sverige slänger otroliga 50-60 kg mat/person och år. Helt vansinnigt! Nytt år och nya rutiner. Här är det perfekta receptet då du får kvar lite ris eller dylikt.


Ris a´la spara(2 personer)

Kvarblivet ris från gårdagens middag
200-300 gram frysta grönsaker
1 msk rapsolja
1-2 tsk gurkmeja
 
2-4 st. ägg
1 st. gul lök
1 msk rapsolja
salt
peppar
 
  • Skala och skär löken i ringar.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Fräs lökringarna tills de fått lite färg.
  • Knäck i äggen. stek några minuter.
  • Salta och peppra.
  • Lägg upp på en tallrik.
  • Häll i en ny msk olja.
  • Tillsätt ris och grönsaker.
  • Stek i några minuter.
  • Krydda med gurkmeja.
  • Lägg upp på tallriken och servera.
 
 
 

Ägg

Perfekt till frukost, som mellanmål eller efter träningen. När du kokar ägg, passa på att koka några åt gången så har du ett lager i kylen. Sedan kan du välja om du vill ha dem på smörgåsen, i muffins eller bara äta dem rakt upp och ner som de är.
 
 
Ägg är ett fantastiskt livsmedel. Den lilla vita bollen ha tillräckligt med kraft och energi för att kunna bli en liten gul lurvig kyckling. Ägg är inte bara en bra proteinkälla som många redan vet, de innehåller även vitaminer och mineraler såsom D- och E-vitamin, B12, folsyra och selen.
 
 

Farligt god smulpaj

 
Farligt god smulpaj
 
2 dl havregryn
½ dl socker
25 gram flytande margarin
 
valfria frukter och bär
choklad
riven kokos
 
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Skölj och skär frukten och/eller bären i mindre bitar.
  • Fördela dem jämt i botten av en ugnsfastform.
  • Bryt chokladen i bitar, strö över.
  • Strö riven kokos över.
  • Blanda ihop havregryn, socker och margarin.
  • Fördela smuldegen jämt över formen.
  • Grädda i mitten av ugnen i 5-10 minuter, eller tills pajen fått fin färg.
  • Servera med en klick vaniljkvarg och kaffe/te.
 
 
 
 

RSS 2.0