Lingon

När hösten kommer smygandes och färgerna i naturen övergår från grönt till gult och orange kan man hitta de röda små bären ute i skogen. Lingon är ett bär som länge har använts för att göra sylt, gele, saft och te av. Att plocka lingon själv är ett bra sätt att både få komma ut i naturen och få motion på. Vill man inte det kan man köpa lingon i affären.
Lingonsylt är kanske det vanligaste sättet att äta lingon på. Vill du göra lingonsylt själv är det inte svårt, vill du inte göra sylt kan du snabbt göra rårörda lingon, genom att blanda socker och lingon. Passar utmärkt till gröt. Kom ihåg att rårörda lingon inte har samma hållbarhet som lingonsylt, gör lite åt gången så du inte behöver slänga den.
Lingon innhåller bl.a vitamin C och B samt mineralerna kalium, magnesium, zink och fosfor.




Testa gärna min goda miss, "Lingonlyx"


Ännu en variant av tacos

Ännu en variant av tacos, nej vad tråkigt är kanske det första du tänker men faktum är att vi (läs: jag) gillar tacos. Man tar det man har hemma, hackar upp och äter med en god salsa och några nachochips. Middag på några minuter och det bästa är att du kan använda den där lilla gurkbiten eller den ensamma tomaten som annars åkt i soporna.
 
Denna variant av tacos bjöd mina härliga kompisar från Luleå på i somras. Det är en återkommande favorit hemma hos oss numera. Testa och se vad du tycker.
 

"Lule-tacos"

En färdig grillad kyckling
Nachochips
Gurka
Tomat
Salladslök
Paprika
Fetaost
Creme fraiche
Salsa 
  • Rensa kycklingen.
  • Blanda creme fraiche och salsa i en kastrull, hetta upp och rör om.
  • Tillsätt kycklingen och rör om. Låt koka upp, ta sedan av kastrullen från plattan.
  • Skölj och hacka alla grönsaker. Ta dem du gillar.
  • Låt fetaosten rinna av.
  • Häll upp nachochips i en skål.
  • Servera kycklingröran med grönsaker, fetaost och nachochips.
  • Ät och njut!

Vill du ha den veg? Skippa kycklingen och testa med corn istället.

Sommarens bästa sallad

Sommaren börjar lida mot sitt slut men än är inte hoppet ute. Med denna underbara sommarsallad dröjer sig sommaren kvar en liten stund extra.
 

Sommarsallad

1 salladshuvud
1 gurka
1 paprika
3 tomater
3 salladslökar
200 gram jordgubbar
200 gram fetaost med vitlök- och persiljesmak
 
  • Skölj och hacka alla grönsaker.
  • Låt fetaosten rinna av, spara gärna lite av spadet.
  • Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar.
  • Blanda allt i en stor skål.
  • Häll fetaostspadet över och rör försiktigt om.
  • Ställ sval i några minuter.

 
 

En liten grön vitaminbomb

Utseendemässigt hamnar den längre ner på "snyggskalan" men är det något som vi kan lära oss av kiwin så är det att inte döma någon efter utsidan, det är insidan som räknas.

Vad kan man då göra med kiwin mer än att äta den som den är? Jag äter gärna kiwi till frukost eller mellanmål. På bara någon minut har jag pimpat min filtallrik eller mixat ihop en supergod vitaminsmoothie. Men kiwi passar även till kött och fågel. Är det någon som har provat det till fisk?

Kiwi och mango med naturell yoghurt


Kiwismoothie


Fil med hemmagjord musli och kiwi


Kiwi- och havregrynsmoothie

Pasta med svarta bönor, grönsaker och pesto

Väljer du den här maträtten till lunch eller middag har du maten på bordet på några minuter samtidigt som du får något gott, mättande och nyttigt i magen. Betoningen på snabbt och enkelt beskriver verkligen denna maträtt, det ingår bara fyra ingredienser men jag kan lova att det är riktigt gott. Har du tid över eller om du vill prova att göra en egen pesto hittar du recept på det längst ner i inlägget.

Pasta med svarta bönor, grönsaker och pesto (2 personer)

2 portioner spagetti
200 gram svarta bönor ex Zeta
200g blandade
frysta grönsaker
4 msk pesto

Koka spagettin enligt anvisningen på förpackningen. När det är några minuters koktid kvar för spagettin, tillsätt de frysta grönsakerna.
Skölj de svarta bönorna under rikligt med rinnande vatten och lägg ner dem i spagettivattnet. När spagettin är färdig kokad, slå upp allt i ett durkslag och låt rinna av.
Klicka i peston och rör om.
Servera gärna ett gott bröd till.

 

Vill du testa att göra egen pesto? Det är inte svårt och jag lovar; det är jätte gott.

Pesto (4 portioner)
50 gram pinjenötter
2 krukor basilika
1-2 st vitlöksklyftor
100 gram parmesanost
2 dl oliv- eller rapsolja
ev salt och svartpeppar

Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna.
Mixa pinjenötterna och basilikan med en stavmixer.
Tillsätt vitlök och lite av oljan, mixa lite mer.
Tillsätt parmesanosten och resten av oljan.
Smaka av, tillsätt ev salt och svartpeppar.


Het fiskgryta

Fiskälskare eller inte, detta är så otroligt gott. Man kan i princip äta tills man spricker. Man kan säga att Sverige möter Thailand i denna rätt, eller kanske rättare sagt svenskt lugn möter thailändsk hetta, då matvete möter curry. Det går snabbt, är enkelt och utan tvekan gott- precis som det ska vara.

Het fiskgryta (2 personer)

200 g vitfisk
200 g frysta grönsaker
1 burk Paneng Curry grytbas
1 burk kokosmjölk
ev salt
2 portioner matvete

Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen.
Ta fram en gryta eller en stekpanna med högre kanter.
Öppna brukarna med curryn och kokosmjölken, häll ner dem i grytan, tillsätt de frysta grönsakerna och låt koka upp.
Vill du försteka grönsakerna gör du det i lite rapsolja innan du tillsätter curryn och kokosmjölken.
Skär fisken i 2 cm tjocka bitar, tillsätt de när det är några minuter kvar tills grönsakerna är färdiga.
Smaka av och tillsätt ev lite salt.
Servera fiskgrytan med matvete.


Eftermiddags fika

Man skruvar sig lite i stolen, magen kurrar lite smått och blicken går mot klockan. Japp, det är dax för fika. När man börjar bli lite trött och hängig på eftermiddagen är det lätt hänt att det slinker ner en kaka eller två om kakfatet står framme. Blodsockret åker upp och man blir pigg men nästan innan man hunnit fika färdigt har det sjunkit igen och man blir åter trött. Vill du slippa att blodsockret åker bergochdalbana, välj något annat än kakan eller något till kakan om du absolut måste ha din "eftermiddags-fika-kaka".

Hårt bröd med keso och riven morot och en kopp te/kaffe, är enkelt att göra och håller blodsockret stabilt. Gillar du inte keso och morot, testa makrill eller avokado.







Något gott efter träningen

Ett litet tips för er alla som vill ha något lätt, gott och bra att äta efter träningen. Kesella med lite frukt eller bär.


Kesella (1%) med egengjord sylt (idag blev det havtornssylt), frukt eller bär är ett av mina absoluta favorit "efter träningsmål". Mumsfilibabba säger jag bara.

Efter träningen är det viktigt att man ser till att fylla på med både kolhydrater och proteiner. Du vill fylla de lager som tömts och samtidigt ge kroppen de byggstenar som den behöver för att bygga muskler. Glöm inte att fortsätta fylla på med vätska även efter träningen.


Uppstekt palt


Uppstekt palt 
 
Gårdagens kokta palt
Flytande margarin
Mjölk
Lingonsylt
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Skär palten i mindre bitar.
  • Stek palten i lite flytande margarin.
  • Tillsätt mjölk.
  • Låt koka ihop.
  • Servera med lingonsylt och om du vill bacon.

Ät och njut men var förberedd på paltkoma.


Keso med nöt- och fruktblandning

Nu går det att köpa massor av "färdiga att äta-mellanmål" som innehåller både det ena och det andra. Keso med nötter och torkad frukt mellanmålen är populära. Jag tycker att det är ett bra mellanmål som man lätt kan ha med sig när man ska iväg någonstans. Det jag inte gillar är priset. Gör man däremot samma mellanmål själv blir det billigare och man kan variera det man vill ha i. Testa, det är mycket godare och billigare.


 
Du behöver:
Keso
Nötter eller frön, jag hade solrosfrön och rostade mandelflan.
Torkad frukt eller bär, jag hade torkade blåbär, tranbär och hjortron.
  • Blanda nötter och frön med torkad frukt och bär.
  • Ta så mycket keso som du behöver i en skål eller burk.
  • Toppa med nöt- och fruktblandningen när du ska äta.

Tonfisksallad



Tonfisksallad (2 personer)
 
1 burk tonfisk
2-3 st kokta ägg
2 dl kokt matvete
1 paprika
½ mango
1 knippe gräslök
 
  • Öppna tonfiskburken, häll bort vattnet eller oljan.
  • Skala äggen, skär dem i mindre bitar.
  • Skölj och skär paprikan.
  • Skala och skär mangon i mindre bitar.
  • Blanda tonfisk, matvete, paprika och mango.
  • Klipp lite gräslök över.
  • Servera med creme fraicehdressing och bröd.
     
     

 

 

Maggans smarriga matmuffins

  

Matiga muffins är ett enkelt sätt att äta något gott som samtidigt är nyttigt och som håller dig mätt tills nästa måltid.

Matiga muffins

Grundrecept
2,5 dl dinkelmjöl
2 ägg
1,5 dl mjölk
1 msk rapsolja
2 tsk bakpulver

Morot och fruktmuffins: 1 riven morot + 1 dl torkad frukt skuren i mindre bitar

Morot, spenat och fetaostmuffins: 1 riven morot  + 1 dl fetaost + ½ dl hackad spenat

  • Knäck äggen i en skål, häll ner mjölken och rapsoljan, vispa sedan ihop.
  • Tillsätt mjölet och bakpulvret och blanda väl.
  • Välj vilken variant av muffins du vill göra och blanda i de återstående ingredienserna.
  • Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter.

Grönsakscurry

 
Grönsakscurry (2 personer)

1 burk kokosmjölk
1-2 morötter
1 gul lök
1 färsk broccolibukett
2 dl gröna ärtor
2 msk rapsolja
1-2 msk gurkmeja
1-2 msk färsk chilli
2 cm ingefära 

  • Hacka och fräs lök och ingefära i rapsolja.
  • Tillsätt gurkmeja och chilli, fräs i någon minut.
  • Tillsätt grönsakerna och häll i kokosmjölken.
  • Koka tills grönsakerna är mjuka.
  • Servera med jasminris, bröd och ost.

Grönsakssoppa

 
Grönsakssoppa (2 personer)
 
1 liter vatten
1 litet blomkålshuvud
1-2 morötter
1-2 stora potatisar
1 gul lök
2 dl klippt gräslök
1 grönsaksbuljongtärningar
ev salt och peppar
 
  • Skala och skölj alla grönsaker.
  • Koka upp vattnet med buljongtärningarna i.
  • Skär grönsakerna i mindre bitar.
  • Låt grönsakerna koka tills de är mjuka.
  • Tillsätt gräslöken.
  • Smaka av, salta och peppra om du tycker det behövs.
  • Servera gärna med bröd och ost.
 

Rabarber- och kiwi paj

 


Rabarber- och kiwi paj

1 dl rabarberkompott
3 kiwi
3 dl havregryn
25 gram smör
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Ta en form som är 15 cm i diameter, har du en större form öka på mängderna i receptet.
  • Dela kiwin och gröp ur dem.
  • Lägg rabarberkompotten längst ner i formen, över kompotten lägger du kiwihalvorna.
  • Blanda havregryn och smör, strö över.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills pajen fått fin färg.
  • Servera med grädde.
 

Knapriga snacks

En gammal, till och med lite uttjatad kvälls-mys-variant är grönsaker och dip men himmelskt gott är det. Det bästa är att man tar det man gillar bäst eller det man har hemma. Personligen är sockerärtor en favorit.
 
Vad ska man dipa i? Creme fraiche med vitlök, gräslök, chili, paprikapulver eller koriander med lite honung. 
 

RSS 2.0