Halloumi med rostade betor

Halloumi med rostade betor (2 personer) 
 
4-6 st. blandade betor ex polka-, gul- och rödbeta
1 st. Halloumi chili 
1 dl solrosfrön
1 + 1 msk rapsolja
honung
salt 
  • Värm ugnen till 200 grader. 
  • Skölj, skala och skär betorna i tinna skivor. 
  • Olja in betorna. Vill du behålla färgen på betorna blanda inte polka- och guldets med rödbeta då den sistnämnda färgar av sig. 
  • Salta. 
  • Tillaga i mitten av ugnen i ca 10 minuter. 
  • Hetta upp en stekpanna med olja i. 
  • Skär halloumin i skivor, stek dem någon minut på var sida. 
  • Ta betorna ur ugnen. 
  • Lägg upp halloumin med betor på en tallrik. Strö solrosfrön över betorna och ringla till sist lite honung över. 
 
 
 
 

Krämig grönsakssoppa

Krämig grönsakssoppa (2 personer)

½-1 st. blomkålshuvud, beroende på storlek
1 st. broccolihuvud
½ st. purjolök
10 st. körsbärstomater
1 st. burk kokosmjölk
1 st. buljongtärning
1 msk rapsolja
ev. salt och peppar
  • Skölj och dela blomkål och broccoli i mindre bitar.
  • Skölj och hacka purjolöken.
  • Skölj och dela tomaterna.
  • Hetta upp en kastrull med olja i.
  • Fräs purjolöken snabbt.
  • Tillsätt blomkål och broccoli, rör om.
  • Häll i kokosmjölken och tillsätt buljongtärningen.
  • Låt koka i ca 3-5 minuter, smaka av och krydda ev. med lite mer salt och peppar.
  • Servera ett gott bröd till.
 
Dagens gröna matlåda
 

Stekt halloumi med bönpasta och wokgrönsaker

Stekt halloumi med bönpasta och wokgrönsaker  (2 personer)
 
2 st. portioner bönpasta
1-2 st. halloumi med chili
300 gram wokgrönsaker 
1 msk rapsolja
  • Koka bönpastan enlig anvisningen på förpackningen.
  • Hetta upp en stekpanna med lite olja i.
  • Skär halloumin i skivor.
  • Stek skivorna på varje sida i någon minut.
  • Lyft ur halloumin och fräs wokgrönsakerna krispiga. 
  • Servera stekt halloumi med bönpasta och wokgrönsaker.
 

Nötbomb

Nötbomb
 
5 dl havregryn
2 dl socker
1,5 dl jordnötssmör 
1 dl cashewnötter, grov hackade
1 dl mjölk
50 gram smör
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
 
  • Häll upp havregryn, jordnötssmör, cashewnötter och vaniljsocker i en skål. 
  • Ta fram en kastrull och koka upp socker, mjölk, smör och kakao. 
  • Häll ner allt från kastrullen i skålen. 
  • Rör snabbt ihop allt och klicka ut toppar stora som matskedar på en bakplåtsklädd plåt. 
  • Låt svalna i kylen. 
 
 

Kvällsfika

På kvällen kan det uppstå ett konstigt fenomen, ni har kanske också upplevt det? Man går och lägger sig, trötthetskänslan kommer men sömnen kommer inte, man börjar snurra runt lite i sängen och då hör man det krorr...krooorr.... magen knorrar. Kan man förebygga detta? Ja absolut, varför inte med en chiliäggröra.
 
Chiliäggröra (2 personer)
 
4 st. ägg
½ st. färsk chili
en klick smör
salt
peppar
  • Finhacka chilin.
  • Hetta upp en stekpanna med smör i.
  • Knäck i äggen.
  • Strö på chilin.
  • Salta och peppra.
  • Rör om så det blir en röra.
  • Servera med bröd, yoghurt och russin samt nykokt te.

 

  •  

Chia- och nektarin-smoothie

Chia- och nektarin-smoothie (2 personer)
 
2 dl kvarg
2 dl mjölk, eller alternativ ex sojadryck
2 st. nektariner
1 st. banan
2 tsk chiafrön
  • Skölj och kärna ur nektarinerna.
  • Skala bananen.
  • Tillsätt alla ingredienser i en mixer eller tillbringare, mixa smoothien slät.
  • Toppa med en nypa chiafrön och en nektarinklyfta för en snygg look.
 
 

Pasta med bacon och sojabönor

Pasta med bacon och sojabönor (2 personer)
 
2 st. portioner pasta 
1½-2 dl matlagningsgrädde
1 st. paket bacon
3 dl sojabönor 
½ st gul lök
1 msk paprikapulver 
en klick smör 
peppar
  • Koka pastan eller använd resterna från gårdagen.
  • Skala och hacka löken.
  • Tärna baconet.
  • Hetta upp en stekpanna och stek baconet knaprigt. Ta baconet ut pannan och låt det rinna av på hushållspapper.
  • Sätt en klick smör i stekpannan, fräs löken.
  • Tillsätt bacon och sojabönor.
  • Krydda med paprikapulver och peppar.
  • Häll i matlagningsgrädden, rör om och låt koka upp.
  • Servera med pasta och en grönsallad.


Smörgåstårta

Smörgåstårta 
8 st. Polarkakehalvor
2, 5 dl créme fraiche 
1 dl bostongurka 
1 dl leverpastej, bredbar
1 dl hackad skinka
 
Garnering
Ost
Skinka
Gurka
Tomat
 
  • Blanda bostongurka med 1 dl créme fraiche. 
  • Blanda leverpastej med lite créme fraiche. 
  • Blanda hackad skinka med 1dl créme fraiche. 
  • Lägg två halvor Polarkaka som botten, bred på bostonröran. 
  • Lägg på två bröd, bred på leverpastejsröran. 
  • Lägg på två bröd, bred på skinkröran. 
  • Lägg på de sista två bröden, bred ett runt lager créme fraiche så garneringen fastnar lättare. 
  • Garnera med ost, skinka, gurka och tomat. 
  • Låt vila i kylen tills det är serverings dax. 
 
 

Kaffesmoothie?!?!

Jag gillar två saker; kaffe och smoothies, det borde väl funka ihop? Japp! Tror du inte mig, testa själv.
 
Kaffesmoothie (2 personer)
 
2 dl vaniljkvarg
2 dl mjölk
1-2 st. bananer, beroende på storlek
4-6 st. kaffeisbitar (svartkaffe infryst i iskuber)
 
  • Skala bananerna.
  • Lägg alla ingredienser i en mixer, mixa tills smoothien är slät.
  • Njut!!
 
 

Enchiladas med kyckling och paprikakeso

Enchiladas med kyckling och paprikakeso (2 personer)
 
4 st. tortillabröd
300 gram stekt kall kyckling
½ st. purjolök 
2 dl keso med paprikasmak
½ dl riven ost
  • Värm ugnen till 250 grader.
  • Skölj och hacka purjolöken.
  • Fyll tortillabröden med kyckling, keso och lök, rulla ihop och lägg dem i en form.
  • Strö över riven ost.
  • Grädda i ugnen i 5 minuter eller tills osten fått fin färg.
  • Servera med sallad och salsa.
 
 

RSS 2.0