Avokado
Den lite udda formade mörkgröna frukten avokado är en riktig superfrukt även om många säkert tror att den är en grönsak. Förr kallades den för Avokadopäron eller Krokodilpäron. Den är fullproppad med viktiga vitaminer, mineraler, antioxidanter och nyttiga fettsyror.
En omogen avokado ska få mogna i rumstemperatur. Ställer man in en omogen avokado i kylen kommer den att få en tråkig gråbrun missfärgning eftersom fettsyrorna är känsliga för kyla. En mogen avokado kan man däremot förvara i kylen. Något som gör att avokadon skiljer sig från många andra frukter är att den inte mognar innan man plockar den.
För att kontrollera om avokadon är mogen eller inte, kan man försiktigt trycka med ett finger på skaftfästet och känna om den ger efter, gör den det är den mogen.
För att kontrollera om avokadon är mogen eller inte, kan man försiktigt trycka med ett finger på skaftfästet och känna om den ger efter, gör den det är den mogen.
Vill man påskynda mogningen kan man förvara avokadon med ett äpple i en papperspåse, äpplet kommer att avge etylengas som påskyndar mognaden.
Avokadon missfärgas snabbt efter att man skärt upp den, det beror på oxidering som sker när fruktköttet utsätts för syre. För att förhindra det kan man tillsätta några droppar citron på bitarna eller i guacamolen, men kan även låta kärnan ligga kvar i röran så håller den färgen bättre.
Avokadon missfärgas snabbt efter att man skärt upp den, det beror på oxidering som sker när fruktköttet utsätts för syre. För att förhindra det kan man tillsätta några droppar citron på bitarna eller i guacamolen, men kan även låta kärnan ligga kvar i röran så håller den färgen bättre.
Vad kan man göra med en avokado?
-klassikern guacamole, aldrig fel till dip, tacos eller grillat
-ha den i sallader
-salsa som passar till fågel, fisk och kött
-avokadosoppa
-avokadosmoothie
-avokadoglass
Avokado- och morotssmoothie

Ett mättande mellanmål med mosad avokado på hårt bröd

Dessert med avokado, plommon och smultron

Kommentarer
Trackback