Gröt eller Power gröt; du väljer!

Fördelarna med gröt är många. Det är gott, går snabbt, är enkelt, innehåller få ingredienser, kan varieras i oändlighet och fungerar lika bra till frukost som till mellanmål som efter träningen.
Havre- och råggröt med frön och fruktsallad ( 2 personer)

5 dl vatten
1½ dl havregryn
1½ dl rågflingor
en grutta salt
frön ex solrosfrön, linfrön, pumpakärnor
2 st. kiwi
1 dl jordgubbar

Koka upp vattnet i en kastrull.
Tillsätt havregryn, rågflingor och salt. Koka i några minuter.
Dela och gröp ur kiwin. Skär i mindre bitar.
Dela jordgubbarna.
Blanda kiwi och jordgubbar till en fruktsallad.
Lägg upp gröt i en tallrik, strö över frön och toppa med fruktsallad.
Ett glas mjölk och en smörgås till och du håller dig mätt ett bra tag.

Ett litet tips för en Power gröt är att ha i ett ägg i gröten. Det ger mer energi och näring. Perfekt efter träningen.

Sockerkaka i miniformat

 
Sockerkaka i miniformat
3½ dl vetemjöl
2 st ägg
50 gram flytande margarin
1 dl mjölk
 ½ dl socker
1 msk vanilinsocker
1½ tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Vispa ägg, socker och vanilinsocker poröst.
  • Tillsätt flytande margarin och mjölk
  • Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
  • Fördela smeten i små formar.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem med nykokt kaffe eller te.
 

Rivstarta morgonen med en "kick as-frulle"

Så gott, så fräscht, så annorlunda; möt min nya frukostfavorit som även funkar som mellanmål.
 


"Rivstartan"
 
1 st. päron
1 cm färsk ingefära
3 dl naturell yoghurt
  • Skölj päronet.
  • Skala ingefäran.
  • Grov riv päron och ingefära.
  • Blanda "rivet" med yoghurten.
     
     

 

 


Något till kaffet?

Fika på jobbet är ofta kaffe; med eller utan mjölk. Ett bra råd för kropp och knopp är att ta något till kaffet. Det behöver inte vara något superavancerat. Här till exempel har du ett snabbt, enkelt och gott "något till kaffet" förslag.
 
En hård macka med skinka och ärtskott.

Tonfiskgratäng

 
Tonfiskgratäng (2 personer)
 
2 portioner kokt pasta
1 st tonfiskburk
1 st. gul lök
10 st. körsbärstomater eller 1 st vanlig tomat
2 dl crème fraiche med smak av örter och vitlök
1 dl riven ost
salt och peppar efter smak
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skala och hacka löken.
  • Blanda ihop lök och tomater.
  • Tillsätt tonfisk, pasta och crème fraiche, blanda väl. 
  • Salta och peppra efter smak.
  • Sleva ner allt i en ugnsfast form.
  • Toppa med riven ost .
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg.

Bananplättar

 

Bananplättar
6 dl mjölk, funkar lika bra med soya-, ris- eller havre dryck
3 dl vetemjöl
3 st. ägg
1-2 st. banan
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
ev. mer rapsolja till stekningen
  • Blanda mjölk, vetemjöl, ägg, olja och bakpulver väl i en bunke.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Mosa bananerna och blanda dem i smeten.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med bananskivor.

Vegetariskgratäng


Vegetariskgratäng
(2 personer)
 
2 portioner kokt pasta
½ st. zucchini
1 st. gul lök
1 st. paprika
10 st. körsbärstomater eller 1 st vanlig tomat
2 dl crème fraiche
1 dl riven ost
1-3 st vitlöksklyftor
salt och peppar efter smak

Värm ugnen till 200 grader.
Skölj och skär zucchini, paprika och lök i strimlor. Blanda ihop dem, tillsammans med tomaterna.
Blanda crème fraiche och finhackad vitlök.
Salta och peppra efter smak.
Varva pasta, grönsaksblandningen och crème fraiche, toppa med riven ost .
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg.

Räkwok

 
Räkwok ( 2 personer)
300 gram tinade skalade räkor
300 gram frysta grönsaker
2 förpackningar nudlar
½ st. färsk chili
1-2 cm färsk ingefära
2 msk rapsolja
salt
peppar
vatten
  • Koka upp vattnet i vattenkokaren, häll det i en kastrull och koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Kärna ur chilin och hacka den fint.
  • Skala och hacka ingefäran.
  • Hetta upp en stekpanna, tillsätt olja, chili och ingefära.
  • Tillsätt de frysta grönsakerna och stek dem tills de är knapriga.
  • När nudlarna kokat färdigt, häll dem i ett durkslag och låt dem rinna av.
  • Lägg ner räkorna i stekpannan, rör om och låt dem värmas i någon minut.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera. med ett gott bröd vid sidan om.
 
 
 
 
 
 

Fettisdag

Semla på en kvart? Japp, helt och hållet möjligt.
Gör så här: Klä på dig, gå till närmsta affär, hitta hyllan med semlor, köp x antal förpackningar, ställ dig i kö, betala och gå hem igen. Väl hemma öppnar du förpackningen, läs eventuellt anvisningen på förpackningen så du gör rätt. ( Hihi... dåligt skämt...) Nästa steg grejjar du nog utan problem; ät!
 



Älgskavsgryta

 

Älgskavsgryta (2 personer)

250-300 gram älgskav 
1 st. röd lök
2 dl crème fraiche
1-2 msk rapsolja
1 tsk viltkrydda
salt och peppar efter smak

2 portioner färsk pasta

  • Skala löken och finhacka den.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs löken snabbt.
  • Lägg i älgskavet och stek det i några minuter.
  • Tillsätt crème fraiche, rör om och låt koka ihop.
  • Krydda med viltkrydda, salt och peppar.
  • Servera med färsk pasta, broccoli och gröna ärtor.
 

Äppelpannacotta

 

Äppelpannacotta (2 personer)

2 dl grädde,
½ dl gelésocker Multi
½  st. vaniljstång

1 st. äpple
1 msk smör
1 tsk kanel

  • Dela vaniljstången och skrapa ur den.
  • Blanda samman gelésocker Multi, grädde och vanilj i en kastrull och koka i 30 sekunder.
  • Häll upp i portionsglas.
  • Ställ svalt tills pannacottan stelnat.
  • Skölj och tärna äpplet i små bitar.
  • Hetta upp en kastrull med smöret i.
  • Fräs runt äppelbitarna så de blir lite mjuka.
  • Krydda med kanel.
  • Servera pannacottan med kaneläpple, pudra över lite florsocker precis innan servering.


    Pssst... Visst vet du att gelésocker Multi är helt vegetabiliskt, det innehåller karragenan och fruktkärnmjöl.

 

 

 

 

 

 


Naturens små nyttighetsbomber

Frukt och grönt är så mycket mer än bara vitaminer och mineraler. De innehåller kolhydrater, protein och fett. Fett och protein är kanske inte det första man tänker på då man pratar om frukt och grönt men de finns där. Exempelvis är avokado och oliver fantastisk bra källor till omättat fett som är bra för oss. Protein finner man i flera baljväxter såsom bönor och linser.

Får du i dig tillräckligt med nyttigheter under en dag? 500 gram frukt och grönt är rekommendationen för vuxna. Kan låta mycket men egentligen är det inte det.

Så här fixar du enkelt 500 gram frukt och grönt varje dag.
Starta morgonen med en smörgås, välj valfri grönsak på exempelvis en halv paprika.
Till förmiddagskaffe äter du ett äpple.
Till lunch och middag har du två nävar blandade grönsaker i varje portion.
När du sitter framför tv och kollar ditt favoritprogram mumsar du i dig en banan.

Klart, 500 gram nyttigheter som slinkigt in i din kropp och gör under. Ett bra tips är att alltid låta frukten stå framme på bordet. Ser du dem, är chansen större att handen sveper förbi och fångar upp ett päron samtidigt som du beger dig ut genom dörren.


Syrlig vintersallad

 
Syrlig vintersallad

1 st. litet salladshuvud
1 st. grönt äpple
1 st. burk majs
  • Låt majsen rinna av.
  • Skölj salladen noggrant, riv eller hacka den grovt.
  • Skölj och riv äpplet.
  • Blanda ihop salladen och servera till maten.
 
 

Kickstarta veckans sista dag

En härlig söndagsfrukost som ger kraft och energi. Idag har du möjlighet att göra exakt vad du vill, missa inte den chansen.
 
 
 

Freaky red smooth

 
 
Freaky red smooth (2 personer)
 
2 dl jordgubbspure
250 gram kvarg/kesella/naturell yoghurt
1-2 dl soja- eller havredryck
1 dl pumpakäronor
 
  • Lägg jordgubbspure, kvarg/kesella/yoghurt, soja- eller havredryck samt pumpakärnor i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
  • Toppa med några pumpakärnor om du vill.





RSS 2.0