Sanning eller myt

Ibland kan man få höra att pastan blir klar snabbare om vattnet kokar riktigt häftigt. Detta är bara en myt eftersom vatten aldrig kan bli varmare än 100 grader. All överskottsenergi kommer att gå åt till att förånga vatten + att din spis och ditt golv blir ordentligt nerblött.



Hälsokaka

Snabbt och enkelt slänger du ihop denna goda hälsokaka. Gör den så tunn som möjligt så får du den god och krispig.
Hälsokaka

2 dl rågflingor
1 dl havregryn
½ dl solroskärnor
½ dl torkade mangobitar
½ dl vatten
½ dl jordnötssmör
3 msk honung
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blanda vatten, jordnötssmör och honung i en skål.
  • Tillsätt rågflingor, havregryn, solroskärnor och mangobitarna.
  • Blanda väl. Det ska bli en kletig massa. Är det för torrt, tillsätt lite mer vatten.
  • Platta ut smeten. Gör den så tunn som möjligt så får du den god och krispig.
  • Grädda i mitten av ugnen i 3-5 minuter. Håll koll så du inte bränner kakan.
  • Servera me kaffe eller te.






Tonfisk- och potatisburgare



Tonfisk- och potatisburgare (2 personer)

3 kalla kokta potatisar
1 burk tonfisk
½-1 chilifrukt
2 msk rapsolja
1 tsk salt
  • Öppna tonfiskburken och häll ut vattnet/oljan.
  • Mosa potatisen med en gaffel.
  • Finhacka chilin. Skrapa ur kärnorna om du inte vill att det ska bli så starkt.
  • Blanda potatisen, tonfisken, chili och salt.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Forma burgare och stek dem några minuter på varje sida.
  • Servera med eller utan bröd men gärna med en klick aivar relish.

Gott för lite och stor

Att tidigt lära sina barn bra matvanor är viktigt. Det vi lär oss som barn har vi med oss hela livet. Det är därför lättare som vuxen att fortsatta ha bra matvanor om man redan lärt sig dem som barn. Vi vuxna, oavsett om vi är föräldrar, mostrar, farföräldrar, grannar eller kompisar, är vi förebilder för barnen som finns runt oss.

Att välja frukt och grönsaker till mellanmål och snack är toppen. Du och dina barn får i er massor med nyttigheter såsom vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer; allt som våra kroppa behöver för att växa och fungera på topp.

Fruktsallader är något som passar både för de små och för de stora. Låt barnen vara med. Redan i affären kan de få välja vilka frukter ni ska köpa, hemma kan de sedan hjälpa till att skölja, skära och lägga upp beroende på ålder och skicklighet i köket. Låt fruktstunden bli en mysig familjestund.

Vad finns i din fruktsallad? Vår innehöll apelsin, mango och kiwi.


Piffa till fruktsalladen med roliga skålar.

Kycklingwok med smak av ingefära

Låt gårdagens middagsrester bli dagens supergoda lunch. För oss blev det över kyckling, vilket passar perfekt om man snabbt måste fixa lunch. Kyckling, nudlar, grönsaker och ingefära är en fantastisk kombination.



Kycklingwok med smak av ingefära (2 personer)

2 kycklingfileer
2 paket nudlar
300 gram blandade wokgrönsaker
2-3 cm ingefära
1 msk rapsolja
vatten
  • Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Tillsätt grönsakerna och stek dem till dem är knapriga.
  • Skär kycklingen i strimlor.
  • Skala ingefäran och finhacka den.
  • Tillsätt kyckling och ingefära till grönsakerna.
  • Häll nudlarna i ett durkslag, låt de rinna av.
  • Vill du ha stekta nudlar, tillsätt dem i stekpannan och stek i dem i några minuter. Rör om. Servera direkt.
  • Vill du inte ha stekta nudlar, servera kycklingwoken med nudlarna vid sidan om.
Ät och njut av din underbart goda lunch.



Uppladdning



Att äta innan träningen är jätte viktigt om du ska få ut det mesta av ditt träningspass. En bra tumregel är att äta en ordentlig måltid 2-3 timmar innan du ska träna så maten hinner lämna magen, på så sätt slipper du den obehagliga känslan som en fullproppad mage kan ge. Ett mindre mellanmål 1-1½ timme innan kan vara bra för att vara säker på att du har energi och kraft till träningen. Fyll på med vatten under hela dagen så du inte startar uttorkad, då kommer du inte att kunna prestera på topp.

Ett bra och enkelt mellanmål som du snabbt kan äta innan träningen är fil/yoghurt med havregryn, nötter och russin. Till det en frukt och en kopp te eller kaffe. Gillar du inte te/kaffe hoppa över det eller byt ut det mot ett glas vatten.


Nu är du redo för att möta träningens utmaningar och du har energin att klara dem.



Egen tomatsås

Det är nästan lika enkelt att göra sin egen tomatsås som det är att skruva av locket på en burk som du köper på affären. Gör du den själv så blir den godare, nyttigare och billigare. Du kan variera smaken från gång till gång.

Hemmagjord tomatsås
får många + jämfört med köpes.
+ Godare
+ Nyttigare
+ Mindre salt
+ Inga tillsatser
+ Billigare

Hemmagjord tomatsås

1 förpackning krossade tomater
1 rödlök
1-2 vitlöksklyftor
3 msk balsamicovinäger
1 msk rapsolja
½ tsk salt
½ tsk peppar
  • Skala och finhacka röd- och vitlöken.
  • Hetta upp en stekpanna/kastrull med oljan i.
  • Fräs löken i några minuter.
  • Tillsätt krossade tomater, balsamicovinäger, salt och peppar.
  • Låt koka ihop i några minuter.


Tomatsåsen kan du sedan använda till biffar, pasta, gratänger eller på pizzan. Variera smaken genom att använda färska örter ex basilika eller gräslök.


Sega chokladmuffins

Något gott till fredagskaffet ska man unna sig ibland. Tänk på att ta ut muffinsen i rätt tid om du vill ha dem lite sega i mitten. De påminner lite om kladdkaka, vill du kan du servera dem med grädde och bär.



Sega chokladmuffins (ca 16 st)

2 dl vetemjöl
2 dl socker
2 ägg
100 gram smör/margarin
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Vispa äggen och sockret poröst.
  • Rör ner det smälta smöret/margarinet.
  • Tillsätt mjöl, kakao och bakpulver.
  • Vispa tills smeten är slät.
  • Klicka ut smeten med hjälp av en sked i muffinsformar.
  • Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Var noga med tiden om du vill ha dem sega!
  • Ta ut och låt svalna.
  • Ät dem som de är eller servera med grädde och bär.

Chorizo med råstekt potatis och grönsaker


Chorizo med råstekt potatis och grönsaker
(2 personer)

4 mini chirozo eller 2 vanliga
2 stora potatisar
200 gram wokgrönsaker
1 msk rapsolja
½ tsk salt
½ tsk peppar
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Skala och skär potatisarna i mindre bitar, ju mindre desto fortare blir de färdiga.
  • Stek potatisarna i stekpannan till de börjar mjukna och få färg.
  • Tillsätt wokgrönsakerna.
  • Salta och peppra.
  • Stek i några minuter tills de är färdiga.
  • Skär några snitt i chorizon. Skinnet spricker när de steks och det kan lätt sprätta fett som inte är så trevligt att få på sig. När man snittar korven slipper man detta problem.
  • Stek chorizon några minuter.
  • Servera chorizon med råstekt potatis och grönsaker. Har du turkisk- eller grekisk yoghurt hemma är det jätte gott med en msk yoghurt till.



Frukostmuffins



Frukostmuffins (15-20 små)

3 dl vetemjöl special
3 dl vetekli
2 ägg
1 dl vatten
½-1 dl pumpakärnor
1 msk rapsolja
2 tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 225 grader.
  • Blanda vatten, vetekli och rapsolja, rör ordentligt.
  • Knäck i äggen, rör om.
  • Blanda vetemjöl special och bakpulver, tillsätt det och blanda väl.
  • Klicka ut lite smet, ca ½ dl i varje muffinsform.
  • Strö på pumpakärnor.
  • Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
  • Servera med en god smoothie och något gott pålägg.


Couscous- och linssallad



Couscous- och linssallad (2 personer)

2½-3 dl vatten
1½ dl couscous
1½ dl röda linser
1 dl russin
1 dl keso
1 morot
1 liten burk majs
  • Koka upp vattnet i en vattenkokare.
  • Häll couscousen i en skål.
  • Häll på det kokande vattnet, rör om. Couscousen blir klar på direkten, du behöver därför inte koka den i en kastrull.
  • Skölj av linserna under rikligt med rinnande vatten.
  • Öppna majs burken och häll ut vattnet.
  • Blanda couscous, linser, majs och russin.
  • Skölj och skala moroten, skär den i slantar.
  • Servera couscous- och linssalladen med morotsslantarna och en klick keso.

Fyra olika sallader som passar till det mesta

En god sallad kan utan tvekan lyfta måltiden och göra den fantastiskt god. Du väljer själv vad du vill att din sallad ska innehålla; ta det du har hemma eller köp hem de grönsaker som du gillar. Du får i dig massor med nyttiga vitaminer, mineraler och fibrer.

En fräsch sallad med tomat, paprika och salladslök.


Vitkålssallad med tomat och persilja.


Pizzasallad med morot, zucchini och paprika.


Matigsallad med broccoli, morot och mozzarella.

En tugga av sommaren

Solen skiner, fåglarna kvittrar, snön börjar smälta och gräset börjar titta fram lite här och där. Snart är våren i full gång och sommaren inte långt borta. Då passar det perfekt att tjuvstarta lite med sommarens alla härligheter. Bad och gräsklippning får vänta men mogna frukter och bär med choklad, hasselnötter och kesella kan vi tjuvsmaka på.



Sommarkyss (2 personer)

1 mango
10 jordgubbar
50 gram choklad
½ dl hasselnötter
250 gram kesella 1%
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skala mangon, skär den i mindre bitar.
  • Skölj och snoppa jordgubbarna, skär dem i mindre bitar.
  • Ta en bit folie och lägg i mango- och jordgubbsbitarna samt chokladen.
  • Vik ihop paketet, lägg det i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i ca 5 minuter.
  • Krossa hasselnötterna i en mortel.
  • Ta ur foliepaketet ur ugnen.
  • Servera de varma choklad salladen med kesella och krossade hasselnötter.





God måndag

Ett smart sätt att få en bra startveckan är att äta en god måndags-morgon-frukost. Med bra mat i magen är du redo att tackla allt dagen har att erbjuda.



Fruktsallad med keso (2 personer)
4 dl keso
1 stort äpple eller 2 små
½-1 dl pumpakärnor
  • Dela äpplet/äpplena i mindre bitar.
  • Servera keso, äpple och pumpakärnor med en kopp kaffe eller te och en smörgås.
Har du lite extra tid kan du rosta pumpakärnorna i en torr men het stekpanna i någon minut. De får en lite mer nötaktig smak som är fantastisk god.


Fiskpinnewraps

Det här är en bra lunch som man antingen kan ha med sig när ska till skidbacken, stallet eller på skoterturen annars fungerar den lika bra inne i varma köket.

Fiskpinnewraps (2 personer)
10 fiskpinnar
2 tunnbröd
1 paprika
1 röd lök
1 kruksallad
1 morot
1 dl creme fraiche
1 dl aivar relish
1 msk rapsolja
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Stek fiskpinnarna.
  • Skölj salladen,paprikan och moroten.
  • Skala moroten och löken.
  • Dela alla grönsaker i mindre bitar.
  • Blanda creme fraiche med aivar relish.
  • Fyll tunnbrödet med fiskpinnar, sallad och en klick dressing.
  • Vik ihop och ät eller slå in wrapen i folie och packa ner i väskan.

Påsk mellanmål

Påskkärringar, ägg, färgglada fjädrar, kaviar, påskris, ledighet och pyssel- ja det är några saker som vi mest troligen kommer att syssla med under de närmaste dagarna. Full packade dagar kräver enkla och snabba mellanmål som gör att man orkar med alla äventyr. Det här är ett väldigt bra mellanmål oavsett hur många man är. Kommer det någon extra på besök, steker man snabbt ett ägg till.


Påsk mellanmål

Bröd
Ägg
Nyponsoppa
Smör/margarin
Rapsolja
Salt
Peppar
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Käck äggen och stek dem.
  • Salta och peppra.
  • Bred bröden med smör/margarin.
  • Lägg ett stekt ägg på varje bröd.
  • Häll upp ett glas nyponsoppa åt varje person.






Morotsoppa

 



Morotsoppa
(2 personer)

 ½ kg morötter
5 dl vatten
2 dl röda linser
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärningar
1 msk rapsolja
1 msk chilipulver

 

  • Skala och skär morötter, lök och vitlök i mindre bitar.
  • Fräs lök och vitlök i olja tills de blir glansiga.
  • Krydda med chilipeppar.
  • Tillsätt morötterna, buljongtärningen och vatten.
  • Koka tills morötterna äbörjar mjukna.
  • Tillsätt röda linser och koka färdigt.
  • Mixa soppan med stavmixer.
  • Servera med en klick creme fraiche och en smörgås.


Hemmagjord müsli

Man står i affären och tittar på alla müsliförpackningar som finns, vilken ska man välja? Den ena innehåller för mycket socker, den andra innehåller russin som man inte tycker om och den tredje är för dyr. Vips så har man stått där i 20 minuter och är fortfarande inte säker på vilken man ska ta. Känner ni igen er? Då har jag lösningen och jag lovar att det är enkelt och går snabbt att göra men smakar underbartHemmagjord müsli är nog bland det godaste man kan äta.

Det bästa med att göra müsli själv är att du får precis de smakerna du gillar. Nu slipper du peta bort russinen varje morgon för din müsli behöver inte innehålla det.


God nötmüsli

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1 dl hasselnötter
1 dl blandning av pumpakärnor, pinjenötter och solrosfrön
4 msk jordnötssmör
4 msk honung

  • Värm ugnen till 220 grader.
  • Ta fram en ugnsplåt och täck den med bakplåtspapper.
  • Blanda havregryn och rågflingor på plåten.
  • Krossa hasselnötterna i en mortel eller lägg nötterna i en påse och slå på påsen med en kavel.
  • Strö över nötkrosset och blandningen av pumpakärnor, pinjenötter och solrosfrön.
  • Klicka ut små duttar jordnötssmör över plåten.
  • Ringla honung över.
  • Sätt in plåten mitt i ugnen.
  • Rosta müslin i 5-7 minuter. Rör om då och då.
  • Låt svalna innan du njuter av en supergod müslitallrik med fil, frukter och bär.

Det här är bara ett förslag på hur man kan göra men du bestämmer själv vad du vill ha i. Torkade aprikoser, russin, tranbär, kokosflingor- ja precis det du gillar.

RSS 2.0