Limelax med färsk pasta

 
Limelax med färsk pasta (2 personer)
 
250 gram lax, tinad
2 dl crème fraiche
1 st. lime
1 st. buljongtärning
½-1 msk honung
 
2 st. portioner färsk pasta
  • Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen,.
  • Hetta upp en kastrull/ stekpanna med högre kanter.
  • Häll i crème fraiche och smula i buljongtärningen. Rör ihop den.
  • Tvätta limen noggrant. Tillsätt rivet limeskal från halva limen i såsen.
  • Ringla i honung.
  • Skär laxen i kuber och tillsätt i såsen.
  • Låt koka upp och koka någon minut.
  • Servera limelaxen med färsk pasta och råkostsallad.
 
 
Använd resten av limen att smaksätta vattnet med.
 

Raw food bollar

Raw food bollar
 
90 gram torkad mango
1 dl kokoschips
10 st. torkade aprikoser
3 msk juice
ev. riven kokos
 
  • Blanda torkad mango, kokoschips och juice i en skål, låt dra i ca 5 minuter.
  • Lägg alla ingredienser utom riven kokos i en matberedare och kör den tills du fått en klibbig smet.
  • Blöt händerna och rulla bollar.
  • Vill du kan du rulla dem i riven kokos.
  • Förvara i kylen i en lufttät burk.
Supergoda och nyttiga bollar som stoppar sötsuget.
 

Ugnsfalukorv

Ugnsfalukorv (2 personer)

200 gram falukorv
½ st. rödlök
4-6 st. skivor ost
peppar

 

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Lägg falukorven i en ugnsfastform, gör snitt i korven med en kniv.
  • Skala och skiva rödlöken.
  • Varva rödlöks skivor och ostskivor i snitten i korven
  • Tillaga i ugnen i ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg.
  • Servera med rostade rotsaker och en klick crème fraiche..
 

Tomatsoppa med mini mozzarella

Tomatsoppa med mini mozzarella(2 personer)
 
500 gram färska tomater
3 dl  kokande vatten 
½ st. gul lök 
1-3 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 st. grönsaksbuljongtärning
 
10 st. mini mozzarellabollar
 
  • Skölj och dela tomaterna.
  • Skölj, skala och grov hacka löken och vitlöken.
  • Hetta upp en kastrull med olja i botten.
  • Fräs lök och vitlök som snabbast.
  • Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och det kokande vattnet.
  • Rör om och låt små koka i ca 5 minuter.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med lite mer vatten om den blir för tjock.
  • Precis vid servering, lägg försiktigt i mozzarellabollarna.
  • Server ett gott bröd till.
 
 

Enchiladas med lövbiff

Enchiladas med lövbiff (2 personer)
 
4 st. tortillabröd
250 gram lövbiff
½ st. purjolök
1 dl crème fraiche med smak av mexikanskchili
½ dl riven ost
en klick smör
salt
peppar
  • Värm ugnen till 250 grader.
  • Strimla lövbiffen.
  • Skölj och hacka purjolöket.
  • Hetta upp en stekpanna med en klick smör i.
  • Bryn köttet.
  • Tillsätt purjolöken och rör om.
  • Salta och peppra.
  • Tillsätt crème fraiche och ta stekpannan från plattan. Rör ihop allt.
  • Fyll tortillabröden med lövbiffyllningen, rulla ihop och lägg dem i en form.
  • Strö över riven ost.
  • Grädda i ugnen i 5 minuter eller tills osten fått fin färg.
  • Servera med sallad och salsa.
 
 
 
 

Tropisk-smoothie

Tropisk-smoothie (2 personer)
  
4 dl kokosmjölk/dryck
2 st. banan 
2 st. ägg
1 dl tropiskjuice
 
  • Skala bananerna.
  • Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa slätt med en stavmixer.
  • Drick och njut!
 
 

After work out-cupcakes

Efter helgens hårda träningspass visste jag att något gott väntade på mig. Att äta efter träningen är viktigt, en blandning av kolhydrater och protein med en klick fett på det, då mår kroppen bra.

Exakt hur mycket man ska äta efteråt beror på många faktorer; träningens längd, intensitet osv, sedan kan man ju fråga sig vad man ska äta? Ät det som du känner för; en smoothie, frukt och mjölk eller varför inte de här goda After work out-cupcakes, fulla med näringsämnen från naturliga källor så du slipper allt konstiga pulver och jox.
 
 
After work out-cupcakes
 
2 dl mandelmjöl (kan bytas ut mot valfri mjölsort)
1 dl kvarg 1%
1 st. banan, gärna lite brunaktig för sötman
1 st. ägg
2 msk kakao
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
 
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skala bananen och mosa den i en skål.
  • Knäck i ägget och rör om.
  • Tillsätt resterande ingredienser och blanda väl.
  • Klicka ut smeten i små muffinsformar, fyll formarna till 2/3 ungefär.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills muffinsen är färdiga.
 
Vill du kan du precis innan gräddning strö några melonkärnor eller andra frön över.
 
Fokus på träningen under passet, efteråt njut, slappna av och återhämta dig.
 
 

Abborre med kokt potatis, broccoli och sås

Om man skulle kunna ta en tugga av sin barndom, skulle jag vilja kalla den här tuggan för "Soukolojärvi-in-my heart " för det är lite så här som jag minns mina tidiga år i byn. Abborre med kokt potatis, grönsaker och sås. Bättre än så blir det faktiskt inte.

  

Abborre med kokt potatis, broccoli och sås (2 personer)

2 st. abborrfiléer, tinade
5-6 st. potatisar
8-10 st. broccolibuketter
2 dl matlagningsgrädde
1 st. lime
en klick smör
en knippe gräslök
salt
peppar

  • Koka potatis och broccoli.
  • Stek abborrfiléerna med en smörklick, salta och peppra.
  • Tillsätt matlagningsgrädde, rör om. 
  • Klipp ner gräslök och pressa i limesaft, låt koka upp.
  • Servera abborren med sås, potatis och broccoli.

 

Min älskade far, Armas; Storfiskare utan dess like kan man lugnt säga.

  


Tomatsoppa

Tomatsoppa(2 personer)
 
500 gram färska tomater
3 dl  kokande vatten
10 cm purjolök
1-3 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 st. grönsaksbuljongtärning
 
  • Skölj och dela tomaterna.
  • Skölj, skala och grov hacka purjolöken och vitlöken.
  • Hetta upp en kastrull med olja i botten.
  • Fräs purjolök och vitlök som snabbast.
  • Tillsätt tomaterna, buljongtärningen och det kokande vattnet.
  • Rör om och låt små koka i ca 5 minuter.
  • Smaka av och krydda ev. mer.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med lite mer vatten om den blir för tjock.
  • Server ett gott bröd till.
 
 

Persika med hjortronfluff

Persika med hjortronfluff (2 personer)

2 st. persika halvor
en bit ananas
1 dl frysta hjortron
en skvätt mjölk
½-1 tsk råsocker

  • Lägg persika halvor i botten på varsin skål.
  • Skär bort skalet på ananasen, mixa den snabbt.,
  • Lägg ananasmixet på halvorna så det rinner ner runt kanten.
  • Mixa hjortronen med en liten skvätt mjölk och råsocker tills du får en glassig konsistens.
  • Toppa allt med hjortronfluffet.
Vill du lyxa till det? Lägg en chokladbit i gropen i persikan eller riv över lite choklad.

Torsk på grönsaksbädd

 
 
Torsk på grönsaksbädd (2 personer)
 
1 st. (400 gram) paket torsk, tinad
1 st. crème fraiche med smaka av örter
1 st. paprika
1 st. liten romanesco (kan bytas mot broccoli eller blomkål)
1 msk rapsolja
salt
peppar
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skölj och strimla paprikan.
  • Skölj och skär romanescon i mindre bitar.
  • Dela torsken i fyra portionsbitar.
  • Smörj en ugnsfast form med oljan.
  • Lägg grönsakerna i botten och torskbitarna över.
  • Salta och peppra.
  • Klicka crème fraiche på torsken.
  • Tillaga mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
  • Servera med potatis.
 
Visste du att romanesco är en korsning mellan broccoli och blomkål?
Den kan även kallas för broccolo.
 
 

Snabba, nyttiga och mättande frukostar

Tiden på morgonen är dyrbar. Tiden kan kännas knapp men prioritera inte bort frukosten. Här får du tre snabba, nyttiga och mättande frukostar, klicka på rubriken för att komma till receptet.
 
Bananaplättar 
Tre ingredienser och en stekpanna är allt det du behöver.
 
 
Smoothies
En god morgondrink med precis det du gillar; mjölk, kvarg, ägg, frukt, bär, havregryn, juice ja nästan allt går att ha i en smoothie. Du kan variera smaken till det oändliga. Det bästa av allt är (enligt mig) att man kan ta små rester och fula frukter och mixa ner dem så slipper man slänga det. Win-Win för plånbok och miljö.
 
 
Kombofrulle
Njuta av keso med bär och nötter/frön, en smörgås med ägg samt nykokt kaffe eller te.
 

Lingonsmoothie

En lingonsmoothie är ett perfekt höstmellanmål, fullproppad med bra energi och vitaminer. Funkar lika bra till frukost som till fikat.
 
Lingonsmoothie (2 personer)
 
2 dl yoghurt eller soygurt vanilj
1 dl mjölk, soja-, ris- eller havredryck
1 st. päron
1 dl frysta lingon
1 tsk pumpakärnor
 
  • Dela päronet och ta bort kärnhuset och kvisten.
  • Lägg yoghurt/soygurt, mjölk, soja,- ris- eller havredryck, päron och lingon i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
  • Servera i glas och strö några pumpakärnor över.

 

Gurksallad med mozzarella

Gurksallad med mozzarella (2 personer)
 
En bit gurka, ca 10 cm
1 st. mozzarellaboll
10 st. körbärstomater
1 st. salladslök
  • Skölj och skär gurkan och tomaterna i mindre bitar.
  • Hacka löken.
  • Blanda gurka, tomat och lök i en skål.
  • Riv mozzarellan och blanda ihop allt.

Supergott till grillat

 

Krämig korvgryta

Krämig korvgryta (2 personer)
 
4 st. kryddiga korvar
250 gram crème fraiche
½ st. zucchini
1 st. gul lök
2-3 msk tomatpure
1 msk rapsolja
salt
peppar
 
  • Skölj och dela zucchinin i mindre bitar.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs löken och zucchinin.
  • Dela korvarna i mindre bitar.
  • Tillsätt korvarna och stek under omrörning i några minuter.
  • Häll i crème fraiche och tomatpure, rör om och låt det koka upp.
  • Salta och peppra, smaka av och krydda ev. mer.
  • Servera med pasta eller ris.
 
 

RSS 2.0