Fisklåda

Fisklåda (2 personer)

200 gram lax eller annan fisk
1 st. äpple
½ st. litet blomkålshuvud
10 cm purjolök
2 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
färska örter ex. gräslök, persilja

  • Värm ugnen till 220 grader.
  • Skär laxen i mindre bitar.
  • Skölj och dela äpplet och blomkålen i mindre bitar.
  • Skölj och hacka purjolöken.
  • Lägg lax, äpple, blomkål och purjolök i en ugnensfast form.
  • Salt och peppra efter smak.
  • Häll över matlagningsgrädde.
  • Ställ in i ugnen i ca 10-12 minuter.
  • Grov hacka de färska örterna och strö dem över fisklådan precis innan servering.
 
Nykokt potatis är smaskens till fisklådan
 
 
 

Kycklinggryta med ris

Kycklinggryta med ris (2 personer)

1 st. burkar kokosmjölk
2 st. kycklingfiléer
1 st. morot
1 dl gröna ärtor
5-10 körsbärstomater
½ st. rödlök
1 st. liten burk majs
1 st.. liten förpackning svarta bönor
1-3 tsk red curry paste
1 msk rapsolja

2 st. portioner ris

  • Skala och skölj moroten.
  • Skär moroten och löken i ca 1-2 cm stora bitar.
  • Skär kycklingen i mindre bitar, stek dem i oljan. 
  • Lägg i morötter, lök, gröna ärtor och majs, stek dem i några minuter.
  • Häll ner kokosmjölken och tillsätt red curry paste, rör om väl. Låt koka i några minuter. 
  • Öppna förpackningen med svarta bönor, häll bönorna i ett durkslag och skölj väl under rinnande vatten.
  • Tillsätt bönorna och körsbärstomaterna precis på slutet, låt koka upp och servera med nykokt ris. 
 

Go nuts

 
Go nuts (2 personer)
 
1-2 st. banan
2 dl mjölk, soja- eller havredryck
2-3 msk jordnötssmör
.
  • Lägg banan, mjölk, soja- eller havredryck och jordnötssmör i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
 
 
 

Energikickar

Energikick (2 personer)
 
4 dl naturell yoghurt/fil/soy- eller havregurt
2 dl blåbär
1 dl pysalis
 
  • Häll upp yoghurt/fil/soy- eller havregurt i skålar.
  • Dela pysalisarna.
  • Toppa yoghurt/fil/soy- eller havregurt med blåbär och pysalis.
 
Tväråbäcks pysalis. Små men supergoda och fullproppade med vitaminer.
 
 

Bananmums

Bananmums
3 dl vetemjöl
2 st. ägg
50 gram flytande margarin
1-2 st. mogna bananer
1½ tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Mosa bananen/erna.
  • Smält margarinet.
  • Vispa äggen poröst.
  • Blanda ihop bananmoset med margarinet och äggen.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
  • Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem.
 
Huligan My, Godisråttan Simon samt medhjälpare tog snabbt hand om alla bananmums. Måste ju ändå ses som ett gott betyg, även om de tyvärr inte hann fotas.

Pastasallad

Pastasallad (2 personer)
 
3 dl kall kokt pasta
50 gram salladsost
1 st. morot
½ st. gurka
½ st. gul eller röd lök

  • Skölj och grovhacka alla grönsaker.
  • Blanda grönsakerna med pastan.
  • Smula salladsosten över salladen.
  • Servera med falafel och en klick vitlöks-creme fraiche.
     
     
     
     

Sköna söndag

God morgon och hoppas ni alla får en skön söndag
 

Nikkaluoktasoppa

 

 

Nikkaluoktasoppa (2 personer)

150 gram nötfärs 
½ liter vatten 
2 dl vitkål 
½ st. purjolök
1 st. buljongtärningar
1 msk tomatpure
1 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
peppar
ev. salt

  • Skölj och strimla purjolöken samt finstrimla vitkålen.
  • Stek färsen i olja i en stor kastrull.
  • Tillsätt purjolök och vitkål.
  • Krydda med paprikapulver och peppar.
  • Tillsätt tomatpuré, vatten och buljongtärningar och koka ca 10 minuter. 
  • Smaka av, krydda ev. mer.

Snabb inlagdsallad

Snabb inlagdsallad

1 st. gurka
1 st. stor morot
1 dl vatten
2 msk ättiksprit, 12 %
2 msk socker
1 krm salt
½ krm vitpeppar

  • Skär gurka och morot i små bitar.
  • Blanda ättika, socker, vatten, vitpeppar och salt i en skål.
  • Lägg i gurk- och morotsbitarna.
  • Ställ skålen svalt och låt det dra en stund innan servering.
 

Chilisås

 

 

Chilisås till räkor eller andra skaldjur

Naturell yoghurt
Koriander
Chili
Lime(skal)
Honung
Salt

  • Lägg koriander och chilin i en liten skål.
  • Mixa ihop de med en stavmixer
  • Tillsätt lite yoghurt och limeskal.
  • Smaka av med honung och salt.
 
 

Tropisksmoothie

 
Tropisksmoothie (2 personer)
1 st. mango
1 st. avokado
2 dl yoghurt
1 dl mjölk, soja- eller havredryck
.
  • Lägg mango, avokado, yoghurt och mjölk, soja- eller havredryck i en tillbringare.
  • Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
 

Veggpytt

 

 

Veggpytt (2 personer)

1 st. förpackning kikärtor
1 st. morot
1 st. gul lök
1 st. stor bifftomat
½ st. zucchini 
½ st. paprika
1 st. liten burk majs
2 st. vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 msk paprikapulver
salt
peppar

  • Öppna förpackningen med kikärtor, häll dem i ett durkslag och skölj under riktigt med rinnande vatten.
  • Skölj och skala moroten.
  • Skölj resten av grönsakerna.
  • Hacka alla grönsaker i mindre bitar.
  • Skala och hacka löken samt finhacka vitlöken. 
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs löken och vitlöken snabbt.
  • Tillsätt alla andra grönsaker.
  • Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Smaka av och krydda ev. mer.
  • Tillsätt kikärtorna, rör ihop allt och låt det värmas någon minut.
  • Servera med matvete och ev. en creme fraiche klick.
 

Jordgubbsshake

 
 
Jordgubbsshake (2 personer)
 

4 dl mjölk eller havre,-soja- eller risdryck
2 dl jordgubbar

  • Sätt alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa med en stavmixer tills drycken är slät.
Kocken My gillar att hjälpa till i köket.
 

Doppikopp med gravad lax

Färsk päären, smör och lök... att något så enkelt kan vara så gott. Vill du inte ha gravad lax, välj sill eller varför inte korv.
 
Doppikopp
 
Färsk potatis
Gul lök
En ordentlig klick smör
Salt
  • Koka potatisarna i saltvatten.
  • Hacka löken.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Fräs runt löken i smöret och tillsätt någon msk potatisvatten.
  • Servera nykokt potatis med löksåsen och ex. gravad lax.
 
 

RSS 2.0