Chokladpudding

Chokladpudding; gott till helgen men ofta en sockerbomb fullproppad med tomma kalorier som skickar blodsockret och humöret på en bergochdalbana, tills nu. Här är ett bättre alternativ som fortfarande kommer att stilla suget, sötman kommer från dadlar och honung. Men det bästa är att du även får i dig protein, fibrer, vitaminer och mineraler. Den här puddingen kommer stillar suget men håller dig även mätt och nöjd en bra stund efteråt.

 

Jag vet att det här receptet är på håret att platsa in här men den är för god för att ni ska missa den. Själva tiden det tar att göra puddingen är kort men sedan ska den svälla i kylen ett tag.

 

Raw food chokladpudding (2 personer)

4 dl kokosdryck, kan bytas ut mot annan dryck
4 st. urkärnade dadlar 
1 dl chaifrön 
2 msk kakao 
½ msk honung 
1 tsk mald vanilj

  • Mixa kokosdryck, dadlar, kakao, honung och vanilj till en slät mjölk.
  • Rör ihop mjölk och chaifrön i en skål och låt stå svalt i minst 15 minuter. 
  • Toppa puddingen med bär.

Går superbra att förbereda puddingen dagen före och låta den stå i kylen över natten.

 

Kycklinggryta med nudlar

Kycklinggryta med nudlar (2 personer)

1 st. burk kokosmjölk
2 st. kycklingfiléer
1 st. paprika
1 dl sojabönor
1 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
peppar

2 st. portioner nudlar

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
  • Skölj och strimla paprikan.
  • Tillsätt paprika och sojabönor, fräs dem i någon minut.
  • Häll ner kokosmjölken och tillsätt paprikapulver, salt och peppar, rör om väl. Låt koka i några minuter.
  • Smaka av, krydda ev. mer.
  • Servera kycklinggrytan med nykokta nudlar.
 

Quesadillas med avokado- och chiliröra

Quesadillas med avokado- och chiliröra(2 personer)

8 st. tortillabröd
20 st. skivor kalkon
2 st. avokado
1 st. färsk chili
4 dl riven ost

  • Hacka chilin fint.
  • Lägg ett tortillabröd som botten.
  • Strö över riven ost, chili och lägg på fem st. kalkonskivor.
  • Lägg ett tortillabröd över.
  • Stek dem i en torr, het stekpannan några minuter på var sida.
  • Gröp ur avokadorna, mosa och blanda med finhackade chili. 
  • Skär upp i bitar och servera med avokado- och chiliröra.
 

Vegetarisk lasagne med färska lasagneplattor

Vegetarisk lasagne med färska lasagneplattor

1 st. förpackning med färska lasagneplattor
1 st. burk grillad paprika 
3 dl matlagningsgrädde 
2 dl röda linser, konserverade
1 dl mjölk
1 dl riven ost
½ st. purjolök
peppar

Kokande vatten i en skål.

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blanda ihop matlagningsgrädde och mjölk.
  • Skölj och hacka purjolöken.
  • Dela de grillade paprikorna i mindre bitar. 
  • Skölj linserna noggrant under rinnande vatten.
  • Koka upp vatten med vattenkokaren, häll vattnet i en skål och lägg lasagneplattorna i vattnet.
  • Häll lite gräddsås i botten på en ugnsfast form. Varva lasagneplattor med linser, lök, grillad paprika och gräddsås.
  • Toppa med riven ost och peppar.
  • Tillaga i ugnen i 10-12 minuter, eller tills lasagnen fått fin färg.
  • Servera med en grönsallad.
 

Glutenfria semlor

Glutenfria semlor
 
4 dl mandelmjöl, går med annat mjöl
2 st. ägg
1 dl kvarg
25 gram smör 
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlad/mald kardemumma
 
 
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Knäck äggen i en skål.
  • Blanda ägg, kvarg, smält smör (går att använda flytande margarin om man vill), mandelmjöl, bakpulver och kardemumma.
  • Klicka ut smeten i muffinsformar.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du skär av toppen, gröper ut och fyller dem med mandelmassa och grädde.
 
 
 
 
 
 

Allas älsklingsrätt

Ja det känns nästan så, för varje fredag eller helgdag när man klickar sig in på Fb så ser man bilder på tacos. Jag förstår att det har blivit en favorit, man kan plocka ihop det man själv gillar; hårda nachochips eller mjuka tortillabröd? Majs, gurka och lök? Hot salsa eller mild? Variationerna är oändliga.
Även vi ät tacos i fredags. Och även jag la upp en bild på Fb. En kvart i köket har en egen sida som ni kan gilla, där kommer inläggen upp samt lite annat smått och gott.
 
Skarpsynta ögon såg att det fanns något speciellt på den bilden, varma nachochips med jalapeños och riven ost.
 
Varma nachochips
 
Nachochips
Jalapeños
Riven ost
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Lägg nachochipsen i en ugnsfast form.
  • Grovhacka jalapeños.
  • Strö jalapeños och riven ost över nachochipsen.
  • In i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills allt fått lite färg.
 

Hemmagjord nötkräm

 

Hemmagjord nötkräm (2 personer)
 
1½ dl kvarg, naturell
1 dl rostade cashewnötter
1 tsk honung
  • Krossa nötterna i en mortel eller med en mixer, gärna ganska grovt.
  • Blanda ihop nötterna med kvarg och honung.
  • Supergott till frukost eller mellanmål.
 
 

Rest-omelett

Rest-omelett (2 personer)
 
4 st. ägg 
½ st zucchini
½ st. gul lök
1½ dl kokt kallt ris
2 st. tomater
en skvätt mjölk/sojadryck eller dylikt
salt
peppar
olja till stekning
 
  • Knäck äggen i en skål.
  • Blanda ägg med mjölk/sojadryck.
  • Hacka löken.
  • Skölj och dela zucchinin i mindre bitar.
  • Skär tomaterna i skivor.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs löken och zucchinin som snabbast.
  • Ta ur den stekta löken och zucchinin från stekpannan.
  • Ta och häll i hälften av äggsmeten i stekpannan.
  • Salta och peppra..
  • Lägg på hälften av den stekta löken, zucchinin, riset och tomaterna.
  • Stek omeletten tills den börjat stelna.
  • Gör likadant med resten.
 
 

Kryddiga korvar med varm couscoussallad

Kryddiga korvar med varm couscoussallad (2 personer)
 
4 st. kryddiga korvar, gärna hög kötthalt
1 st. spetspaprika
½ st. zucchini
½ st. gul lök
1 st. tomat
50 gram salladsost
1/2 dl couscous + kokande vatten
1 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
salt
peppar
 
  • Skölj och hacka paprika, zucchini och lök. 
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs grönsakerna i några minuter, krydda med paprikapulver, salt och peppar.
  • Lägg couscous i en skål och häll kokande vatten över, låt couscousen svälla men rör om då och då.
  • Blanda ihop couscous och de stekta grönsakerna.
  • Skölj och dela tomaten i mindre bitar, blanda ner dem i salladen.
  • Snitta korvarna och stek dem på varje sida någon minut.
  • Smula salladsost över salladen precis innan servering.
 
 
 
 
 
 
 
 

Chiaplättar

Chiaplättar (2 personer)
 
4 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
3 st. ägg 
1½ dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
½ dl chiafrön
1 tsk bakpulver
en klick smör
ev. mer smör till stekningen
 
banan
jordnötssmör

 

  • Blanda 1 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck med chiafrön, låt stå och dra i ca 5 minuter. Rör om då och då.
  • Blanda 3 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, chiapuddingen och bakpulver i en skål.
  • Smält smöret, häll i det i smeten.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du, kan du ha i lite mer smör innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Mosa banan och blanda med jordnötssmör.
  • Servera chiaplättarna med jordnötsbananmoset.
 

Falsk Skagen med kokt potatis och sallad

Falsk Skagen med kokt potatis och sallad (2 personer)

3 dl skalade räkor
2 dl crème fraiche med smaka av örter
½ st rödlök
salt
peppar
  • Skala och finhacka löken.
  • Blanda räkorna med crème fraiche och lök.
  • Krydda med salt och peppar, smaka av.
  • Ställ svalt.
  • Servera med kokt potatis, sallad och bröd.
 
 

Falafelbiffar

 
Falafelbiffar (2 personer)
 
1 st. burk kikärtor 
1 st. mindre morot
½ st. gul lök
1 dl rostade cashewnötter
1-2 st. vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
1  + 1 msk rapsolja
salt
peppar
  • Har du en matberedare plocka fram den och låt den göra jobbet. Har du inte en, ta fram din bästa kniv och hacka lös.
  • Skölj kikärtorna noggrant under rinnande vatten, låt de rinna av i ett durkslag,
  • Skala och dela morot, lök och vitlök.
  • Sätt allt i matberedaren.
  • Tillsätt 1 msk rapsolja.
  • Kör tills du fått en klibbig massa.
  • Blöt händerna och forma biffar.
  • Kör cashewnötterna i en mixer och grov hacka dem.
  • Vänd biffarna i nötkrosset.
  • Stek biffarna i en het stekpanna med 1 msk rapsolja i några minuter på varje sida.
  • Servera med salsa och grönsaker.
 
 
 
 

Apelsin- och mandelmuffins

 
 
Apelsin- och mandelmuffins
 
4-4½ dl vetemjöl
2 st. ägg
1 st. ekologisk apelsin
50 gram flytande margarin
1 dl mjölk
1 dl hackad mandel
3 msk socker
2 tsk bakpulver
½ tsk mald vanilj
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Tillsätt flytande margarin och mjölk.
  • Tvätta apelsinen noggrant och riv skalet fint på ett rivjärn.
  • Dela apelsinen och pressa juicen från halva apelsinen i smeten.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och mald vanilj, tillsätt det i smeten och blanda väl. 
  • Tillsätt 1 msk rivet apelsinskal, blanda väl.
  • Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
  • Strö en nypa hackad mandel på varje muffins.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem.
 
 

RSS 2.0