Morsdag

Önskar alla mammor  en underbar dag.
 

Veggo-wok

Veggo-wok (2 personer)
 
3-4 dl wokgrönsaker
3 dl kikärtor
1 msk rapsolja 
Kryddor ex paprikapulver och chili
Tortillabröd 
 
  • Häll kikärtorna i ett durkslag och skölj ordentligt under rinnande vatten.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Woka grönsakerna.
  • Tillsätt kikärtorna och krydda efter smak. 
  • Servera woken med tortillabröd och ev. vitlöksdressing.
  • Ät och njut! 
 

Lanzarote, en resa med mat.

En vecka på Lanzarote med otroligt god mat. Luta dig tillbaka och njut, det gjorde jag medan jag åt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gröt på längden och på tvären

Gröt....  Alla har vi nog ätit det, gillat det mer eller mindre kanske. Men gröt är smidigt, lättlagat och superlätt att variera.
 
Grundrecept
2 dl vatten
1 dl havregryn
salt
  • Häll allt i en kastrull och låt koka upp under omrörning.
  • Servera med mjölk eller annan dryck om så önskas.

Variation
Äppel- och kanelgröt- riv ner ett äpple och krydda med kanel.

Russingröt- blanda i russin innan uppkok.

Powergröt- precis innan servering, knäck i ett ägg och rör om.

Bärgröt- blanda i valfria bär ex blåbär, hallon.

Banangröt- mosa en banan, blanda i innan uppkok.

 

 

Räkgratäng

Räkgratäng (2 personer)
 
3-4 dl skalade frysta räkor
3 dl frysta grönsaker
2 dl matlagningsgrädde 
1 dl riven ost
1 msk curry
En nypa salt
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blanda räkor och grönsaker i en ugnsfast form.
  • Häll över matlagningsgrädde och krydda med curry och salt.
  • Strö osten över.
  • Tillaga i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått färg.
  • Servera med ett gott bröd.
 

Currysnack

Currysnack

1 st. förpackning kikärtor
curry

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Öppna kikärtsförpackningen och häll innehållet i ett durkslag.
  • Skölj under rinnande vatten, låt rinna av.
  • Lägg kikärtorna på en ugnsplåt klädd i bakplåtspapper.
  • Krydda kikärtorna med curry. Smaka av och krydda ev mer.
  • Rosta kikärtorna mitt i  ugnen i ca 5-7 minuter. Rör om då och då.
 



 

Smoothiebowl

Smoothiebowl (2 personer)
 
1 st. burk kokosgrädde
1 st. banan
2 dl svarta vinbär eller andra bär
 
müsli 
chiafrön
  • Häll kokosgrädde i en tillbringare.
  • Tillsätt banan och bär.
  • Mixa tills smoothien är slät. 
  • Häll upp i en skål och toppa med müsli och chiafrön. 
  • Njut!
 
 

Morot- och kikärtssoppa

Morot- och kikärtssoppa  (2 personer)
5 dl vatten
1 st. burk kikärtor, välj gärna ekologiska
2 st. morötter
½ st. gul lök
1-2 st vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 tsk salt
  • Skala och skär morötter, lök och vitlök i mindre bitar. Ju mindre bitarna är desto snabbare blir de färdiga.
  • Koka upp vattnet först i vattenkokare för att spara tid. Häll det i en kastrull.
  • Tillsätt rotsakerna i det kokande vattnet.
  • Låt koka under lock.
  • Öppna kikärtsburkarna och häll kikärterna i ett durkslag, skölj under rinnande vatten.
  • Tillsätt kikärterna i soppan.
  • Krydda med paprikapulver och salt.
  • Koka tills rotsakerna är mjuka.
  • Ta kastrullen från plattan, mixa soppan slät med en stavmixer.
  • Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Servera gärna med ett gott bröd.
 
 

Gott Nytt År!

2016, vilket år; så mycket mat och roligheter. Ikväll vänder vi blad och kliver in i ett nytt år med ännu mer mat och roligheter. 
 
Ett stort tack till er alla som kikar in här. Hoppas ni får ett underbart slut på året.
 
 
Gott Nytt År!
 

Rödbetshummus

Rödbetshummus (2 personer)
 
1 st. större rödbeta
190 gram kikärtor
1 st. vitlöksklyfta
 
  • Skala och skär rödbetan i mindre bitar.
  • Koka rödbetan i ca 5 minuter eller tills den blivit mjuk. 
  • Häll kikärtorna i ett durkslag och skölj under riktigt med rinnande vatten.
  • Skala vitlöken.
  • Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer tills hummusen är slät.
  • Ställ svalt tills servering.
  • Passar utmärkt till falafel.
 
 

Lussesemla, de bästa av två världar

Lussesemla, de bästa av två världar helt enkelt. Det gottiga innehållet som finns i en semla i kombo med en saftig saffranskatt. Win-Win, 
 
Lussesemla
 
Lussekatter
Grädde
Mandelmassa
Floesocker
  • Vispa grädden, spara ovispat till fyllningen.
  • Dela en lussekatt på längden.
  • Gröp ur lite av botten och blanda med mandelmassa och en liten skvätt ovispad grädde.
  • Lägg på mandelmasseröran och toppa med vispad grädde.
  • Lägg locket på och pudra lite florsocker över.
  • Njut med en varm kopp kaffe, te eller glögg.
 
 

Räksoppa

Räksoppa (2 personer)
 
1 st. burk kokosmjölk
2 dl skalade stora räkor
1 st. bit blomkål
1 st. morot
5-10 cm purjolök 
1 st. grönsaksbuljongtärning 
1 tsk olja
  • Skölj, skala och skär blomkål,  morot och purjolök i mindre bitar. 
  • Hetta upp oljan i en kastrull. 
  • Fräs blomkål,  morot och purjolök en kort stund. 
  • Tillsätt kokosmjölk och buljongtärning.
  • Låt koka tills grönsakerna mjuknat.
  • Rör ner räkorna och låt dem värmas. 
  • Servera med ett gott bröd. 
 

Krämig veggopasta

Krämig veggopasta (2 personer)
 
1 st. burk kokosmjölk
1 st. portion kokt pasta
1 dl gröna linser
1 st. stor morot
en bit purjolök 
1 tsk rapsolja
1 st. grönsaksbuljongtärning 
 
  • Skala och hacka löken.
  • Skölj, skala och skär moroten i mindre bitar.
  • Hetta upp en kastrull med olja i.
  • Fräs lök och morot i någon minut under omrörning.
  • Tillsätt kokosmjölk, linser och buljongtärningen, låt koka i ca 5 minuter. 
  • Tillsätt pastan och låt dem värmas. 
  • Ät och njut! 
 
 

Stekt råkostsallad

Stekt råkostsallad (2 personer)

2 dl kokt quinoa
2 st. morötter
1 st. liten burk majs
1 st. påse sockerärtor
½ st. lök
3 msk turkisk yoghurt
1 tsk sambal oelek
en skvätt olja
salt
peppar

  • Skala och riv lök och morötter grovt.
  • Häll bort vätskan från majsen.
  • Hacka sockerärtorna.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i och fräs ihop lök, morötter, majs, sockerärtor och quinoa i några minuter.
  • Salta och peppra.
  • Blanda turkisk yoghurt med sambal oelek och servera tillsammans med den stekta råkostsalladen. 
Ibland missar man att fota maten men vad gör det när min medhjälpare kan pryda omslaget. 
 

Havets goda

Fredagsmyset blir nog inte bättre än så här. 
 
Havets goda (2 personer)
 
3 dl crème fraiche 
2 dl räkor, tinade
1 msk finhacka röd lök
salt
peppar
 
  • Låt räkorna rinna av.
  • Blanda ihop alla ingredienser.
  • Ställ i kylen en stund så det får gotta ihop sig.
  • Servera med bröd och grönsaker. 
  • Njut och ha en härlig fredagskväll. 
 
 



RSS 2.0