Gott Nytt År

Gott Nytt År önskar Margareta och En kvart i köket dig och din familj
 

Piffa till julmaten

Nu är nog de flesta av oss less på julmat men när man öppnar kylskåpet stirrar sill, korv, skinka och lax rakt på en.  Släng inte maten,  piffa till den med andra smaker och helt plötsligt så är "julmaten" uppäten.  
 
Gravlaxrullar

250 gram gravad lax i skivor
100 gram färsk ost med pepparsmak
lite finhackad dill
  • Lägg ut ett ark plastfolie på bänken. 
  • Blanda färskost och dill.
  • Lägg laxskivorna omlott på plasten. 
  • Bred ostfyllningen på laxskivorna. 
  • Rulla ihop till en tajt rulle.  
  • Ställ svalt tills servering. 
  • Skär rullen i ca 1, 5 cm tjocka skivor. 
 

God Jul

God Jul önskar Margareta och En kvart i köket dig och din familj.
 

Ett avbrott i julmaten

Matig sallad (2 personer)

1 st. förpackning blandade bönor
2 dl matvete
50 gram fetaost
1 st. morot
½-1 st. röd lök
5 cm gurka
5 st. körsbärstomater

  • Koka matvete enligt anvisningen på förpackningen.
  • Häll bönorna i ett durkslag, skölj dem väl.
  • Skala och dela moroten i mindre bitar.
  • Hacka löken och gurkan.
  • Dela körsbärstomaterna i halvor.
  • Häll av vattnet från matvetet.
  • Blanda bönor och matvete, låt stå en stund så bönorna värms något.
  • Tillsätt grön- och rotsakerna.
  • Toppa med fetaost.
  • Servera med en vitlöksdressing gjord på vitlök, crème fraiche, salt och peppar samt bröd.
 
Gillar du inte bönblandningar? Välj något annat, kikärtor eller varför inte röda linser;
 
 

Plättar såsom min far, Armas gjorde dem

När jag var liten åts det mycket ordentlig husmanskost; potatis och fisk, potatis och kött, potatis och korv, potatis och ja man kan nog säga potatis. Men ibland kunde min potatisälskande far, Armas chocka oss och göra plättar. Plättarna serverades med massor av strösocker, det knastrade när man åt dem. Både roligt och gott tyckte jag som barn.
Hur det kom sig att de alltid skulle ätas med socker vet jag inte riktigt men jag gissar att det kommer från tiden i Finland då livet var tuffare och den här rätten såg som lyx. Sedan var min far en gottegris, även om han aldrig skulle ha erkänt det.
 
Som sagt, varsågod, här är en del av min "barndoms-mat".
 
 
 
Plättar såsom jag åt dem när jag var barn

6 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 st. ägg
1 msk rapsolja ev mer rapsolja till stekning
  • Blanda mjölk, vetemjöl, ägg och olja väl i en bunke. Rör om tills smeten är slät.
  • Hetta upp en stekpanna, vill du, kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med mycket socker på Armas vis.
 
 
 

Äppelstart

Äppelstart (2 personer)

4 dl yoghurt
2 st. äpple
1 dl pumpakärnor
1 dl solrosfrön
ev. lite honung

  • Häll upp yoghurt i skålar.
  • Riv äpplena grovt.
  • Fördela det äppelrivet i skålarna.
  • Toppa med pumpakärnor och solrosfrön.
  • Ringla ev. lite honung över.
  • Ät, njut och få en bra start på dagen.
 
 
 

Västerbottningen

Missa inte Västerbottningen; kan finnas med någon du känner eller känner igen
 
 

Egg fried rice

Egg fried rice (2 personer)

2 st. portioner restris
1 st. paket bacon
1 bit vitkål
5 cm purjolök
1 st. ägg
paprikapulver
peppar

  • Skölj och strimla vitkål och purjolök.
  • Hetta upp en stekpanna och klipp baconet i mindre bitar.
  • Stek baconet i några minuter.
  • Blir det mycket baconfett, häll bort det.
  • Tillsätt vitkål, purjolök och ris.
  • Knäck ägget i en skål, vispa ihop det.
  • Häll i ägget och rör om.
  • Krydda med peppar och paprikakrydda.
  • Smaka av, krydda ev. mer.
 
 
 
 
 

Chilibiffar

Chilibiffar (2 personer)
 
400 gram köttfärs
 ½ st. gul lök
1 st. ägg
½-1 dl sweet chilisås
2 msk rapsolja
salt
peppar
  • Knäck ägget i en skål.
  • Finhacka löken.
  • Blanda ihop köttfärs, ägg, sweet chili och lök.
  • Salta och peppra efter smak.
  • Forma biffar.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Stek biffarna tills de är färdiga.
  • Servera med potatis och gröna ärtor.
 
 

Tortellinigratäng

 

 

Tortellinigratäng (2 personer)

1 st. förpackning fyllda tortellinis
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
5 cm purjolök
salt
peppar

  • Värm ugnen till 200 grader. '
  • Koka upp vatten i en vattenkokare.
  • Lägg tortellinis i en skål.  
  • Häll på kokande vatten, låt dra i ca 3 minuter.
  • Hacka purjolöken.
  • Häll tortellinis i ett durkslag, låt rinna av.
  • Blanda tortellinis och purjolök i en ugnsfast form.
  • Häll på grädden och toppa med riven ost.
  • Salt och peppra.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills gratängen fått fin färg.
  • Servera med sallad.
 
 
 
 

Romsås

 

 

 

Romsås (2 personer)

1½-2 dl crème fraiche
2-3 msk rom
en nypa citronpeppar lite rivet citronskal

  • Blanda crème fraiche och rom.
  • Strö på lite citronpeppar.
  • Toppa med rivet citronskal.
  • Ställ svalt en stund innan serveringen så det hinner gosa ihop sig lite.
  • Perfekt till lax.
 
 
 

Sallad som passar till nästan allt

 

 

Sallad

1 st. förpackning babyspenat
1 st. förpackning körbärstomater
1 st. morot
1 st. näve groddar
1 dl pumpakärnor

  • Skölj och skala moroten, riv den grovt.
  • Skölj och dela tomaterna.
  • Blanda babyspenat, morot, tomater och groddar i en skål.
  • Strö pumpakärnorna över.
  • Servera till måltiden.
 
 

Chokladmuffins

Chokladmuffins
 
3 dl vetemjöl
2 ägg
1½ dl socker
50 gram flytande margarin
50 gram choklad
1½ tsk bakpulver
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Vispa ägg och socker poröst.
  • Tillsätt flytande margarin.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver, tillsätt det i smeten och blanda väl.
  • Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna ungefär till hälften.
  • Dela chokladen och fördela den i formarna.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  • Låt svalna innan du serverar dem.
 

RSS 2.0