Gott Nytt År

Gott Nytt År önskar Margareta och En kvart i köket Er alla!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Get up and go-smoothie

Get up and go-smoothie
(2 personer)
 
4 dl mjölk
2 st. bananer
2 st. ägg
1 dl kvarg
1 dl blåbär
3-4 st. kuber med fryst hackad spenat
 
 
  • Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa slätt med en stavmixer.
  • Drick och njut!
 
 
 

God Jul

En riktigt God Jul önskar Margareta och En kvart i köket Dig och Din familj
 

Krämig pasta med bacon och äpple

 
Krämig pasta med bacon och äpple (2 personer)
 
2 st. portioner spagetti
1 paket bacon
1 dl crème fraiche
1 st. äpple
ca 10 cm purjolök
1 tsk rapsolja
paprikapulver
salt
peppar
 
  • Koka spagettin eller använd resterna från gårdagen.
  • Skölj och hacka purjolöken.
  • Skölj och dela äpplet i mindre bitar.
  • Skiva baconet.
  • Hetta upp en stekpanna och stek baconet knaprigt.
  • Ta baconet ut pannan och låt det rinna av på hushållspapper.
  • Häll i oljan i stekpannan, stek purjolök och äpple tillsammans med paprika pulver.
  • Ta ur dem ur stekpannan. Blanda ihop dem med baconet.
  • Lägg i spagettin i stekpannan, tillsätt crème fraiche och rör runt. Låt det bli varmt.
  • Krydda spagettin med lite paprikapulver, peppar och salt.
  • Servera den krämiga pastan med bacon- och äppleblandningen.
 
 
 

Chiagröt med kokos

Chiagröt med kokos (2 personer)

4 dl mjölk eller dylikt
½ dl riven kokos 
4 msk chiafrön

  • Blanda chiafrön och mjölk.
  • Ställ i kylen över natten.
  • Ta fram, rör runt.
  • Blanda i riven kokos.
Min fantastiska arbeteskompis gav mig några torkade äppelrullar, passade på att klippa ner dem i gröten. Supergott!
 
 

Älgskavsgryta med potatis

Älgskavsgryta med potatis (2 personer)

200 gram älgskav 
2 dl grädde
1 st. morot 
½ st. gul lök
en liten bit kålrot  
1-2 msk kryddblandningen ”Vilda fantasier” (innehåller bl.a. rosépeppar)  
1-2 tsk soja
en klick smör 
ev. salt

  • Skölj och hacka morot, lök och kålrot.
  • Hetta upp en stekpanna med smöret i.
  • Fräs grön- och rotsakerna en kort stund.
  • Tillsätt älgskav.
  • Krydda med Vilda fantasier och soja.
  • Tillsätt grädde och låt koka ihop.
  • Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Servera med potatis och grönsaker.
 
 

Chiliräkor med stekta nudlar

Chiliräkor med stekta nudlar (2 personer)
 
2 st. portioner kokta nudlar
200 gram frysta grönsaker (jag hade Delhi Style från Findus)
1 st. bruk räkor i lake
½ st. färsk chili
1 msk rapsolja
 
  • Häll räkorna i ett durkslag, låt dem rinna av.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Stek de frysta grönsakerna tills de börjar mjukna.
  • Finhacka chilin.
  • Tillsätt chilin till grönsakerna.
  • Vänd ner nudlarna, rör om.
  • Precis innan servering tillsätter du räkorna, rör om och servera.
 
 
 

Ananassmoothie

Ananas-smoothie (2 personer)
4 dl ananasjuice
2 dl kvarg
1 st. ägg
 
  • Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa slätt med en stavmixer.
  • Drick och njut!

Kebabgryta med ris

Kebabgryta med ris (2 personer)
 
200 gram kebabkött
250 gram crème fraiche
1 st. mindre paprika
1 st. morot
en bit palsternacka
½ st. gul lök
1-2 st. vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
peppar
 
  • Skölj och hacka paprika, morot, palsternacka, lök och vitlök.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs grönsakerna en kort stund.
  • Tillsätt kebabköttet.
  • Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
  • Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop.
  • Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Servera med ris.
 

Kycklingwok med nudlar

Kycklingwok med nudlar (2 personer)

1 st. burk kokosmjölk
2 st. kycklingfiléer
200 gram frysta wokgrönsaker
10 cm purjolök
1-2 tsk red curry paste
1 msk rapsolja
salt

2 st. portioner nudlar

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
  • Skölj, skala och skär purjolöken i mindre bitar.
  • Tillsätt de frysta wokgrönsakerna samt purjolöken i stekpannan och stek dem i några minuter.
  • Häll ner kokosmjölken och tillsätt red curry paste, rör om väl. Låt koka i några minuter.
  • Smaka av och salta ev.
  • Servera med nykokta nudlar.
 

Vegansk currygryta

Vegansk currygryta(2 personer)

1 st. burk kokosmjölk
5 dl kokande vatten
1 dl torkade sojastrimlor
1 dl jordnötter
1 st. morot
1 st. liten bit vitkål 
1 st. bit palsternacka
½ st. gul lök
1 msk rapsolja
1-2 tsk curry
salt
peppar
  • Häll det kokande vattnet över de torkade sojastrimlorna och låt de svälla.
  • Skölj, skala och hacka morot, vitkål, palsternacka och lök.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Tillsätt curryn och rör om.
  • Vänd ner rotsakerna och fräs dem några minuter.
  • Häll bort vattnet från sojastrimlorna och låt dem rinna av.
  • Tillsätt sojastrimlorna och kokosmjölken.
  • Låt koka upp och små koka en stund.
  • Smaka av och krydda efter smak med salt och peppar.
  • Strö jordnötterna över precis innan servering.
  • Servera med ris.
 
 

Hälsosam blåbärssmoothie

Hälsosam blåbärssmoothie (2 personer)
 
4 dl mjölk (kan bytas ut mot ex sojadryck) 
1-2 st. bananer  
1 st. ägg
2 dl blåbär, gärna frysta
1½ msk hela linfrön
  • Lägg alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa smoothien slät med en stavmixer. Drick och njut!

Krämig skinksås med pasta

Krämig skinksås med pasta(2 personer)
200 gram strimlad rökt skinka  
2 dl grädde  
10 cm purjolök
1 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
peppar
 
2 st. portioner spagetti
  • Koka spagetti enligt anvisningen på förpackningen.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Skala och hacka löken.
  • Tillsätt löken i stekpannan.
  • Fräs runt det någon minut.
  • Tillsätt skinkan, stek ytterligare några minuter.
  • Häll i grädden.
  • Krydda med paprikapulver, salta och peppra.
  • Låt koka upp och koka några minuter.
  • Smaka av, tillsätt eventuellt salt och peppar.
  • Servera med spagetti och en sallad.
 
 

RSS 2.0