Ingefärelax med ris

Ingefärelax med ris (2 personer) 
2 st. laxfiléer
200 gram frysta wokgrönsaker
1 st. kokosmjölk
1-2 cm ingefära
2 msk rapsolja
1-2 tsk salt
 
2 st. portioner kokt ris
 
  • Skala och finhacka ingefäran.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Stek laxen snabbt på båda sidorna.
  • Tillsätt grönsakerna och stek allt i några minuter.
  • Riv ingefäran, tillsätt det och salt.
  • Häll i kokosmjölken. Låt koka upp och koka några minuter till laxen är färdig.
  • Servera med nykokt ris.
 
 
 
 
 

Plättar med cashewnötter och banan

Plättar med cashewnötter och banan
6 dl mjölk, funkar lika bra med soya-, ris- eller havredryck
3 st. ägg 
3 dl vetemjöl
½ dl cashewnötter
1 st. banan
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
ev. mer rapsolja till stekningen
  • Blanda mjölk, ägg, mjöl, olja och bakpulver väl i en bunke.
  • Kör cashewnötterna i en matberedare eller mixer så de blir mindre bitar.
  • Tillsätt nötmixet i smeten.
  • Mosa bananen och rör ner det i smeten, blanda smeten väl.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera ev.med frukt och grädde.
 
 
 
 
 

Husmanskost med stort H

 

Viltgryta med kokt potatis (2 personer)

300 gram viltkött
1 st. morot
½-1 st. gul lök
en bit kålrot
2 dl matlagningsgrädde
1 msk rapsolja
1 msk kryddblandningen ”Vilda fantasier” (innehåller bl.a. rosépeppar)
1 tsk soja
salt

  • Skölj och hacka morot, lök och kålrot.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Fräs grönsakerna en kort stund.
  • Tillsätt köttet.
  • Krydda med Vilda fantasier , soja och salt.
  • Tillsätt matlagningsgrädde och låt koka ihop.
  • Smaka av och krydda eventuellt mer.
  • Servera med potatis och råkostsallad.
 
 
 

Mannagrynsgröt med russin

Mannagrynsgröt med russin (2 personer)

4 dl mjölk
½ dl russin
4 msk mannagryn
1 nypa salt

  • Koka upp mjölk och salt i en kastrull.
  • Rör ner mannagrynen och låt gröten koka upp.
  • Tillsätt russinen.
  • Låt gröten sjuda på svag värme i 4 minuter, rör om.
  • Servera med kall mjölk och ev. sylt.
 

Krämig skinksås

Krämig skinksås (2 personer)

2 st. portioner spagetti
300 gram strimlad röktskinka 
200 gram frysta blandade grönsaker exempelvis Vietnamesisk wok
2 dl matlagningsgrädde
2 msk tomatpuré
½ st. gul lök
1 msk rapsolja
salt
peppar
  • Koka spagetti enligt anvisningen på förpackningen.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Skala och hacka löken.
  • Tillsätt löken i stekpannan. Fräs runt det någon minut.
  • Tillsätt grönsakerna och skinkan. Stek några minuter.
  • Häll i matlagningsgrädden och tomatpurén.
  • Salta och peppra..
  • Låt koka upp och koka några minuter.
  • Smaka av, tillsätt eventuellt salt och peppar.
  • Servera med spagetti.
 
 
 
 
 

Tonfisksallad

Tonfisksallad (2 personer)
 
1 st. burk tonfisk
4 st kokta ägg
2 dl kokt matvete
1 st. paprika
1 stor knippe gräslök
salt
peppar
 
  • Öppna tonfiskburken, häll bort vattnet eller oljan.
  • Skala äggen, skär dem i mindre bitar.
  • Skölj och skär paprikan i mindre bitar. 
  • Blanda tonfisk, matvete och paprika.
  • Klipp över lite gräslök.
  • Strö ev. över lite salt och peppar.
  • Servera med creme fraicehdressing och bröd.
     

Paprikakyckling

Paprikakyckling med pasta (2 personer)
 
2 st. kycklingfiléer
1 st. röda paprikor 
1-2 dl grädde
½ st chili
1-2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
peppar
en knippe gräslök
 
2 st. portioner pasta
 
  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Tillsätt kycklingen, stek den i några minuter.
  • Strimla paprikorna och tillsätt dem i stekpannan.
  • Finhacka chilin.
  • Tillsätt chili, paprikapulver, salt och peppar.
  • Häll på grädden och låt koka upp. Koka tills kycklingen är färdig.
  • Hacka gräslöken och strö över.
  • Servera med nykokt pasta.
 

3 st. snabba mellanmål med bara 3 st. ingredienser

Fil med mango och rostade mandelflan
 
 
 
Blåbärssmoothie med blåbär, yohurt och mjölk.
 
 
Hårt bröd med smör och mosad avokado

Husmorstips

Grönsaker i alla dess former är gott och nyttigt. Ett litet tips är att ta fram frysta grönsaker i tid och låt de tina antingen i kylskåpet eller på bänken.  Snabbt och enkelt har du sedan gjort en sallad eller slängt grönsakerna i en gryta. Du slipper förlora några vitaminer eller mineraler i och med att du inte kokar dem.

 

Lördagsmys

Lördagkväll och det suger lite så där extra i magen. Man vill ha nå gott men skåpen ekar tomma. Vad gör man då? Jo man gör gräddigbanan.Vill man inte lyxa och unna sig en gräddigbanan, då tar man bara en vanlig banan. Nästan lika gott, men bara nästan....
 
Gräddigbanan (2 personer)
 
2 st. bananer
1½-2 dl havregrädde
  • Skala och mosa bananerna.
  • Blanda bananmoset med havregrädden.
  • Ställ i frysen i ca 5 minuter.
  • Rör om och servera.
 
 

Kycklinggryta med kokosmjölk

Kycklinggryta med kokosmjölk (2 personer)

1 st. burkar kokosmjölk
2 st. kycklingfiléer
150 gram blandade grönsaker
1 dl soya bönor
1-3 tsk green curry paste
1 msk rapsolja

2 st. portioner nudlar

  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
  • Lägg i de blandade grönsakerna och soya bönorna, stek dem i några minuter.
  • Häll ner kokosmjölken och tillsätt green curry paste, rör om väl. Låt koka i några minuter.
  • Servera med nykokta nudlar.
 
 
 

Pumpasoppa

Pumpasoppa (2 personer)
 
1 liter kokande vatten
½ st pumpa
1 st. gul lök
1 st buljongtärningar
1 msk rapsolja
 
  • Skala och skär pumpan i mindre bitar.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en kastrull med oljan i.
  • Fräs löken i någon minut.
  • Häll på kokande vatten och tillsätt buljongtärningar och pumpan.
  • Koka tills pumpan blivit mjuk.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer.
  • Servera med ett gott bröd till.
My visar stolt upp sin egen odlade pumpa.
 
Att få vara med från början med att så ett frö, till att se pumpan växa och till slut hamna i magen det gillade My.
 
 

Gul morgon...

... man skulle kunna tro att stavfelsnisse har varit framme men icke sa nicke. Har ni tänkt på vad härligt det är att stiga upp på morgonen, titta ut genom fönstret och se alla härliga höstfärger. Vissa mornar har man mer tid att reflektera över saker. Jag hade en sådan morgon nyligen då jag satt och njöt av färgglada höstlöv som virvlade runt på vägen. Leende tittar jag ner på min frukost och den är lika färgglad som löven utanför. Lite roligt måste jag erkänna.

Gul morgon (2 personer)

4 dl keso
4 st. gula plommon
10-15 st. physalisar

  • Häll upp keso I skålar.
  • Skölj och dela plommonen i mindre bitar.
  • Toppa keson med plommon och physalis.
Hoppas även gula mornar är goda.
 
 
 

Solroskakor

Solroskakor
 
3½ dl havregryn
1 dl socker
½ dl solrosfrön
100 gram smör/margarin
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Blanda havregryn, socker och solrosfrön.
  • Smält fettet, häll det hett över havregrynsblandningen.
  • Klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter, eller tills de fått lite färg.
  • Kakorna kommer att flyta ut. Antingen kan du göra små kakor eller stora som du sedan skär i mindra bitar.
Mina kakor blev stora. Njut av hela själv eller dela den med någon du tycker om.
 
 

Majsbiffar

Majsbiffar

1 st. stor burk eller 2 st. små burkar  majs
10 cm purjolök
½ st. chilifrukt
1 st. ägg
2 msk majsmjöl
2 msk rapsolja
salt
peppar

  • Mixa hälften av majsen med en mixerstav.  
  • Knäck i ägget och rör ihop med majsen.
  • Tillsätt resten av majsen, majsmjöl, salt och peppar.
  • Skölj och finhacka purjolöken och chilin, blanda i.
  • Stek biffarna i olja i en het stekpanna.
  • Servera gärna med en sallad och salsa.
 
My hade svårt att hålla fingrarna i styr.
 
 
 
 

RSS 2.0