Blåbärskvarg och plättar

Blåbärskvarg och plättar
 
6 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
3 st. ägg
3 dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1-2 st.  banan
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
ev. mer rapsolja till stekningen
 
blåbär
kvarg
  • Mosa bananen.
  • Bland bananmoset med mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, olja och bakpulver i en skål.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Blanda blåbär och kvarg.
  • Servera plättarna med en klick blåbärskvarg.
 

Fyllda paprikor med fetaostknyten och kall vitlöksdressing

Fyllda paprikor med fetaostknyten och kall vitlöksdressing (2 personer)
 
1 st. paprika
100 gram skinka
50 gram fetaost
peppar
 
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Skölj, dela och gröp ur paprikan.
  • Fyll den med strimlad skinka och fetaost.
  • Peppra.
  • Tillaga i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg.
  • Servera med fetaostknyten och kall vitlöksdressing gjord på crème fraiche, finhackad vitlök, salt och peppar.
 Recept på fetaostknyten hittar du under fliken Vegetariskt.
 

Pizza med bacon, ägg och tomater

Pizza med bacon, ägg och tomater 

1 st. färdig pizzadeg
2 st. paket bacon
4 st. ägg
2 dl riven ost
kvist tomater
pureade tomater
soltorkade tomater
oregano

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Rulla ut pizzadegen.
  • Bred på pureade tomater.
  • Lägg sedan på tärnad bacon, ägg, soltorkade tomater i bitar och riven ost.
  • Lägg kvist tomaterna på pizzan.
  • Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.
  • Toppa med färsk oregano.
  • Servera med egengjord pizzasallad.
 Färdig pizzadeg gör att det går snabbt men inget slår en egengjord deg. har du lite tid över, knåda snabbt ihop din deg med vatten, mjöl, bakpulver och lite salt. 
 
 

Glad Midsommar Alla!

 

Minutkaka

Snabbare än så här går det inte att baka.
 
Minutkaka
 
2 st. ägg
1 dl kvarg
½-1 dl vetemjöl
2-3 msk kakao
1 msk socker
1 tsk bakpulver
  • Knäck äggen och blanda dem med kvarg.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en slät smet.
  • Häll upp i formar.
  • Ställ in i mikrovågsugnen och kör i 30-35 sekunder, beroende på hur kladdig du vill att kakan ska vara.
  • Servera med hackade nötter och grädde.
 

Chiagröt med frukt och bär

Det här receptet är så enkelt (och gott) så även om tiden är lite mer än en kvart från start tills man kan äta den så krävs det minimalt med arbete, därför får den plats här på En kvart i köket.
 
Det här är verkligen en superfrukost. Fullpackad med nyttigheter som håller dig mätt länge. Det bästa är att när du stiger upp på morgonen är den färdig, det enda du behöver göra är att tillsätta frukt och bär.
 
Chiagröt med frukt och bär (2 personer)
 

3-4 dl sojadryck
4 msk chiafrön

  • Blanda chiafrön och sojadryck.
  • Ställ i kylen över natten.
  • Servera med frukt och bär.
Hallon och banan blir en grym kombo tillsammans med gröten.
 
 

Quesadillas

Quesadillas (2 personer)

6 st. tortillabröd
12 st. skivor kalkon
2 dl riven ost
1 dl hackad purjolök
2 msk finhackad chili

  • Lägg ett tortillabröd som botten.
  • Strö över riven ost, purjolök och chili.
  • Lägg på 4 st. skivor kalkon.
  • Lägg ett till tortilla bröd över.
  • Stek dem i en torr, het stekpannan några minuter på var sida.
  • Skär upp i bitar och servera med mosad avokado och/eller salsa.
 
 



Chocoplättar med fruktsallad

 
Chocoplättar med fruktsallad
 
6 dl mjölk, soja-, havre- eller risdryck
3 st. ägg
3 dl mjöl (för glutenfritt välj ex kokos- eller mandelmjöl)
1 st.  banan
2 msk kakao
1 msk rapsolja
1 tsk bakpulver
ev. mer rapsolja till stekningen
 
fruktsallad
  • Mosa bananen.
  • Bland banan moset med mjölk, soja-, havre- eller risdryck, ägg, mjöl, kakao, olja och bakpulver i en skål.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med fruktsallad och ev. grädde.
 
 
 

Kall jordgubbssoppa med kesella

 
Kall jordgubbssoppa med en klick vaniljkesella (2 personer)
 
500 gram färska jordgubbar
1 dl vaniljkesella
en skvätt ananasjuice
  • Skölj och snoppa jordgubbarna.
  • Mixa jordgubbarna med en stav mixer tills det blir en soppa.
  • Tillsätt ananasjuicen om du vill ha soppan lite lösare.

  • Servera med en klick vaniljkesella.

 

Inte sött nog? Tillsätt lite honung innan du mixar så får du den sötare.
 
 
 

Återhämtning efter Vår Ruset

God återhämtningsdryck efter Vår Ruset som sprangs här i Umeå igår kväll.
 
Choco-shake (2 personer)
 
5 dl mjölk
2 st. bananer
2 st. ägg
4 msk jordnötsmör
2 msk kakao
  • Lägg alla ingredienser i en tillbringare.
  • Mixa shaken med en stavmixer.
  • Drick och njut.
Tål du inte nötter? Gör shaken utan jordnötssmör.
Dricker du inte vanlig mjölk? Välj berikade drycker av soja, ris eller havre.

Vardagslyx

En lyxig matlåda för att sätta guldkant på måndagen.
 
 
 
 
Lyxig måndags-matlåda 
Parmaskinka
Potatissallad
Äpple
Paprika
Gurka
  • Skölj och dela grönsakerna och frukten i lämpliga bitar.
  • Servera salladen med parmaskinka och potatissallad.
 

RSS 2.0