Renskav med potatis, morötter och broccoli



Renskav med potatis, morötter och broccoli
(2 personer)

300 gram renskav
2 dl creme fraiche
1 gul lök
½ dl rött vin
2-3 msk soja
1 msk rapsolja
1 tsk salt
½-1 tsk svartpeppar

potatis
morötter
broccoli

  • Skala och finhacka löken.
  • Fräs löken i oljan i en gryta/stor stekpanna. .
  • Tillsätt renskav, stek skaven i några minuter,
  • Tillsätt rött vin och creme fraiche, låt det koka ihop i några minuter.
  • Salta och peppra.
  • Smaka av och tillsätt soja efter eget smak och tycke.
  • Låt koka någon minut. Servera med kokta potatisar, morötter och broccoli.

Kikärtsbiffar med vitkålsallad

Kikärtsbiffar (2 personer)

1 förpackning kikärtor ex Zeta ekologiska
2 morötter
150 gram fetaost
1-2 vitlökskylftor
1 msk rapsolja
ev salt och peppar

  • Häll kikärtorna i ett durkslag, skölj dem under rínnande vatten.
  • Skölj, skala och riv morötterna.
  • Sätt kikärtorna och de rivna morötterna i en bunke, mixa med stavmixer.
  • Finhacka vitlöken.
  • Tillsätt vitlök och fetaost i bunken och blanda ordentligt.
  • Smaka av, salta och peppra vid behov.
  • Värm en stekpanna.
  • Forma biffar och stek dem i olja i några minuter på var sida så biffarna får fin färg.
  • Servera dem med en god vitkålsallad.

Vitkålsallad 

½ vitkålshuvud
2 morötter
1 paprika
3 msk vitvinsvinäger
2 msk rapsolja
2 krm svartpeppar

  • Skölj och strimla vitkål, morötter och paprika, lägg dem i en skål.
  • Blanda vitvinsvinäger, rapsolja och svartpeppar.
  • Häll det över salladen och blanda ordentligt.
  • Låt salladen stå svalt, gärna till nästa dag.


 


Kycklingsallad



Kycklingsallad (2 personer)

2 st tillagade kycklingflieer
2 dl couscous
2 dl kokande vatten
1 äpple
10 körsbärstomater
½ rödlök
  • Häll det kokande vattnet över couscousen, rör om och låt stå.
  • Skär kycklingen i mindre bitar.
  • Skölj och skär äpplet i mindre bitar, halvera tomaterna.
  • Finhacka löken.
  • Blanda allt i en skål.
  • Servera gärna ett gott bröd till.

Morsdagslunch i solen

Passa på att bjuda mamma på en underbar morsdagslunch ute i det härliga vädret. En picknick en dag som denna är aldrig fel.


Räksallad (2 personer)

200 gram skalade räkor
200 gram kokt kall pasta
100 gram fetaost
2 tomater
½ gurka
4 soltorkade tomater
  • Skölj och skär tomaterna och gurkan i mindre bitar.
  • Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
  • Blanda räkor, pasta, fetaost och grönsakerna.
  • Servera gärna ett gott bröd till.

Rödbetssoppa

Rödbetssoppa (2 personer)

4 dl vatten
3 stora rödbetor
1 moröter
½-1 gul lök
1 buljongtärning
1 msk rapsolja
1 krm svartpeppar
ev lite salt

  • Skala och skär löken i tunna skivor.
  • Fräs de i rapsolja i en gryta.
  • Skölj och skala rödbetorna och morötterna, skär dem i småbitar. Ju mindre desto snabbare blir de färdiga. Lägg detta i grytan.
  • Tillsätt vatten, buljong, peppar och ev. salt.
  • Låt soppan koka i ca 10 minuter, tills rotsakerna blivit mjuka.
  • Vill du ha en slät soppa, mixa den med en stavmixer.
  • Späd soppan med lite extra vatten om den känns för tjock.
  • Häll upp i skålar och garnera med en klick yoghurt. 


Nachos med räkor

Nachos med räkor

Tortillachips
Räkor
Avokado
Lime
Salsa
Riven ost


Fördela tortillachipsen i botten av en ugnsfast form.
Häll salsa över chipsen och toppa med riven ost.
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 5 min, eller tills osten fått fin färg.
Häll räkorna i ett durkslag och låt dem rinna av.
Gröp ur avokadon med en sked och tärna den.
Blanda räkor och avokado försiktigt, pressa lite lime över.
Strö räk- och avokadoröran över de varma nachosen.



Frossa i grönsaker såsom tomat, paprika, majs och rödlök till nachosen. Gör gärna en guacamole av avokado, vitlök och creme fraiche och/eller en vitlöksdressing av vitlök, creme fraiche, salt och peppar.


Solskensfrukost

Ibland säger bilder mer än ord. God morgon till er alla och hoppas ni får en bra dag.
















Blåbärsdröm

Blåbärsdröm (1 person)

2 dl yoghurt
1 dl kesella 1%   
1 dl blåbär
1 tsk socker

  • Blanda yoghurt och kesella, häll upp i ett glas.
  • Rör ihop blåbär och socker.
  • Toppa med rårörda blåbär.


Gratinerad tomat och zucchini




Gratinerad tomat och zucchini


4 tomater
1 zucchini
½ röd chili
150 g mozzarella
1 tsk peppar

  • Värm ugnen till 220 grader.
  • Skölj tomaterna och zucchinin, skär dem i ½ cm tjocka skivor.
  • Kärna ur chilin och finhacka den.
  • Varva tomater och zucchini i en ugnsfastform, strö över chili, mozzarella och peppar.
  • Ställ in i ugnen, grädda i ca 10 min eller tills mozzarellan fått lite färg.
  • Servera till kött eller kyckling.


Lunchsallad

Sallad är ett snabbt, enkelt och gott sätt att hinna med lunchen. Du gör din sallad efter det du har hemma, det Du tycker om och det som passar Dig. Förutom att sallader är snabba att göra och kan varieras i oändlighet, så behöver de inte värmas. Du slipper därför vänta på att få värma din mat i lunchrummet.

Sallader behöver inte innehålla fem olika bönor, sju olika salladssorter och åtta olika grönsaker för att vara god och mättande. Pastan som blev över från middagen, en bit salami, lite riven morot, en näve gröna ärtor och en klick vitlöksdressing fungerar lika bra som något annat som du har hemma.


Maggans lunchsallad:
- pasta
- quinoa
- skinka
- avokado
- majs
- paprika
- purjolök
- röd lök
- keso

Voila! Bon Appetit
'

 

 


Bönburgare



Bönburgare (2 personer)

2 st hamburgerbröd
ca 200 gram svarta bönor
1 stor morot
1 gul lök
1 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
1 tsk salt
  • Öppna förpackningen med svarta bönor, skölj dem under rinnande vatten.
  • Skala och riv moroten grovt.
  • Skala och hacka löken. Spara några ringar till serveringen.
  • Blanda svarta bönor, riven morot och lök i en skål.
  • Mixa med stavmixer tills du fått en pasta.
  • Forma burgare.
  • Hetta upp en stekpanna med olja i.
  • Stek burgarna några minuter på varje sida.
  • Servera med bröd och lökringar.



En miss som blev succe

Ibland har man turen med sig. Jag skulle göra ett mellanmål med kesella och jordgubbsylt. Kesellan stod på bordet, nu behövde jag bara sylten. Sträckte in handen i kylskåpet medan jag pratade med gubben min. Slevade upp sylt, rörde om, serverade och åt. Hmmm... något stämde inte. Färgen var rätt men smaken var fel. Jag hade tagit lingonsylt istället för jordgubb. En miss som blev en succe. Himmelskt gott, lite syrligt men fräscht. Tur att alla missar inte är dåliga, det här är nu ett favorit mellanmål hemma hos oss.



Lingonlyx (2 personer)

2 dl kesella 1%
½ dl lingonsylt
  • Blanda kesella och lingonsylt.
  • Servera i glasskålar.
  • Dekorera med hela lingon om du har.

Matigaplättar som mättar

6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
3 ägg
½ tsk salt
smör/margarin till stekningen



Matigaplättar

6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
3 ägg
1 liten burk majs
1 dl röda linser (jag valde Zetas ekologiska röda linser som är färdiga att äta ur förpackningen)
½-1 chilifrukt
1 msk rapsolja
½ tsk salt
ev mer rapsolja till stekningen
  • Blanda mjölk, vetemjöl, ägg, olja och salt väl i en bunke.
  • Rör om tills smeten är slät.
  • Finhacka chilin. Ta bort kärnorna om du inte vill att det ska bli så starkt.
  • Öppna förpackningen med linser, häll av vattnat och skölj väl under rinnande vatten.
  • Öppna majsburken, häll bort vattnet.
  • Tillsätt majs, röda linser och chili.
  • Blanda väl.
  • Hetta upp en stekpanna.
  • Vill du kan du ha i lite mer olja innan du steker plättarna så fastnar de inte i stekpannan.
  • Grädda plättarna några minuter på varje sida.
  • Servera med en keso- och tomatsallad.





Sol ute sol inne...

En härlig grötfrukost ute i solen är aldrig fel. Vilken gröt gillar du? Kanske kan det här bli en favorit!



Havre- och råggröt (2 personer)

8-9 dl vatten
2-3 dl havregryn
2-3 dl rågflingor
2 ägg
1 tsk salt
  • Koka upp vattenet.
  • Häll i grynen och saltet.
  • Knäck i äggen, rör om.
  • Låt koka några minuter, rör om.
  • Servera gröten med sylt och solroskärnor, med eller utan mjölk.



Bacon och stekt potatis



Bacon och stekt potatis (2 personer)

4-6 st kalla kokta potatisar
1 paket bacon
300 gram frysta grönsaker
1 msk rapsolja
ev salt och peppar
  • Klipp baconen i mindre bitar, knaperstek dem i en het stekpanna.
  • Häll bort baconfettet.
  • Stek de frysta grönsakerna i stekpannan med olja i.
  • Skiva potatisen i mindre bitar.
  • Tillsätt dem i stekpannan och stek tills de fått lite färg.
  • Blanda i baconen.
  • Smaka av, salt och peppra om du tycker att det behövs.
  • Ät och njut!

Varför ska man slänga baconfettet?

Fett är en viktig energikälla för oss men det är viktigt att välja rätt sorts fett. Idag finns det många uppfattningar om hur mycket fett och vilken sorts fett man bör äta. Mitt råd är att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket mättat fett kan bl.a. leda till hjärt- och kärlsjukdom. En enkel tumregel är att välja mjukt fett istället för hårt. Man kan säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Byt alltså smöret mot lättmargarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat om du vill äta hälsosamt!
Det finns olika typer av fett: mättat-, enkelomättat- och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna är uppbyggda.
Mättat fett: Är hårt i rumstemperatur. Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Finns bl.a. i :
fet mjölk och fil
smör och Bregott
ost
fett kött och charkprodukter som korv och bacon
grädde, glass och bakverk
Därför ska du slänga baconfettet efter stekning. Du minskar intaget av mättatfett.
Enkelomättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Enkelomättat fett hjälper till att minska halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet vilket kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Finns bl.a. i:
olivolja och oliver
rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
avokado
kyckling
Fleromättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Fleromättat fett innehåller livsnödvändiga essentiella fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka. De viktigaste fleromättade fetterna är omega 3 och omega 6.
Finns bl.a. i:
fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner
rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
sesamfrö och sesamfröolja
linfrö och linfröolja
valnötter
Fett är en viktig energikälla för oss men det är viktigt att välja rätt sorts fett. Idag finns det många uppfattningar om hur mycket fett och vilken sorts fett man bör äta. Mitt råd är att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket mättat fett kan bl.a. leda till hjärt- och kärlsjukdom. En enkel tumregel är att välja mjukt fett istället för hårt. Man kan säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. Byt smör mot lättmargarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat om du vill äta hälsosamt!

Det finns olika typer av fett: mättat-, enkelomättat- och fleromättat fett. Skillnaden mellan dem är sättet på vilket fettsyrorna är uppbyggda.

Mättat fett: Är hårt i rumstemperatur. Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.
Finns bl.a. i :
  • fet mjölk och fil
  • smör och Bregott
  • ost
  • feta kött- och charkprodukter såsom korv och bacon
  • grädde, glass och bakverk
Därför ska du slänga baconfettet efter stekning. Du minskar intaget av mättat fett.

Enkelomättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Enkelomättat fett hjälper till att minska halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet vilket kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.
Finns bl.a. i:
  • olivolja och oliver
  • rapsolja
  • mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
  • avokado
  • kyckling
Fleromättat fett: Är mjukt vid rumstemperatur. Fleromättat fett innehåller livsnödvändiga (essentiella) fettsyror som kroppen inte själv kan tillverka. De viktigaste är omega 3 och omega 6.
Finns bl.a. i:
  • fet fisk såsom lax, makrill, sill, strömming och sardiner
  • rapsolja
  • sesamfrö och sesamfröolja
  • linfrö och linfröolja
  • valnötter

Exotisksmoothie

Ta en till frukost, mellanmål, före träningen eller efter. En smoothie som är fullproppad med en massa nyttigheter såsom vitaminer, mineraler och antioxidanter. En bättre vitaminbomb får man leta länge efter. Kombinera gärna med en näve nötter för lite knaprigt tuggmotstånd och samtidigt får du i dig bra fetter.




Exotisksmoothie

- Mango
- Ananas

  • Skala frukterna och skär dem i bitar, lägg dem i en tillbringare.
  • Mixa med en stavmixer tills smoothien är slät.
  • Om du tycker att den är för tjock, häll i lite kallt vatten eller några isbitar som du låter smälta innan du dricker smoothien.


Hjärtegott

"God morgon, god morgon, hör fåglar sjunga glatt..." Visst är det härligt att stiga upp på morgonen och se solen, höra fåglarna och känna lukten av vår. Starta dagen med en god frukost i magen och livet känns på en gång lite lättare.

Ett tips är att koka några ägg åt gången, förvara dem i kylen och du kan snabbt fixa frukost, mellanmål eller efter träningsmål. En kopp kaffe, te eller ett glas mjölk till samt en frukt och du håller dig mätt och nöjd ett bra tag framöver.

Välj ett grovt bröd, du får i dig fler vitaminer, mineraler och fibrer. När man äter ett grovt bröd får hela kroppen arbeta; tänderna, magen och tarmen. Det mår vi gott av.



Hjärtegott

En skiva grovt bröd, jag hade ett råg- och havrebröd
1 ägg
Kaviar
Smörgåsfett
Frukt, jag hade en kiwi
En nykokt kopp starkt, varmt, härligt kaffe




Snabbpytt


Snabbpytt
(2 personer)

2 kryddstarka korvar exempelvis chorizo
½ aubergin
½ zucchini
1 liten burk majs
1 msk rapsolja
ev salt och peppar
  • Skölj och skär grönsakerna i mindre bitar.
  • Skär korven i ca 1 cm tjocka skivor.
  • Häll bort vattnet från majsen.
  • Hetta upp en stekpanna med oljan i.
  • Tillsätt grönsakerna, korven och majsen.
  • Stek i några minuter, rör om.
  • Smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt och/eller peppar.
  • Servera gärna med en klick turkisk eller grekisk yoghurt om du har.
Bon appetit!



RSS 2.0