Vinbärssmoothie

- Skala bananen.
- Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
- Mixa slätt med en stavmixer.
- Servera gärna med en god smörgås.

Godaste wooken

- Skölj och strimla vitkålen.
- Skölj och bryt blomkålen i mindre bitar.
- Skala och hacka löken.
- Hetta upp en wok- eller stekpanna med rapsolja i.
- Woka kålen och löken i några minuter.
- Tillsätt sweet chilisås efter smak. Woka några minuter till.
Har du kvar köttbullar eller falafel från dagen innan, dela dem och tillsätt de i woken. Servera med ris.

Snabba efterträningsmål
Kesella/kvarg med müsli

Chokladmjölk med en smörgås

Smoothie med kesella/kvarg, frukt och havregryn

Härliga höstdagar

Vad passar bättre en höstdag än kaffe, en smörgås med banan och ett ägg. Gott, mättande och värmande.

Krusbär

Inlagda krusbär
1 liter krusbär
3/4 liter vinättika
3 dl socker
4 kryddnejlikor
Snoppa krusbären och rulla dem över ett rivjärn så att de blir naggade.
Blanda vinättika, socker och kryddnejlikor, låt det koka upp.
Lägg i krusbären och låt dem sakta koka på svag värme 5-10 min, tills de är mjuka.
Skaka kastrullen då och då.
Ta kastrullen från plattan och skumma av.
Häll upp i varma burkar och förslut genast.
Förvaras svalt.
Passar utmärkt till både fågel och vilt.

Kokosvåfflor

Kokosvåfflor (8 stycken)
- Mixa kokosflingor och hasselnötter till ett fint mjöl.
- Vispa ner äggen, havregrädden och rapsoljan.
- Grädda i ett våffeljärn, smörj eventuellt järnet med lite extra rapsolja innan första gräddningen.
- Servera med vispad havregrädde och jordgubbar.

Pastasallad

Pastasallad
- Skölj och skär alla grönsaker i mindre bitar.
- Strimla skinkan.
- Blanda pasta, skinka och grönsaker.
- Riv mozzarella över.
- Blanda dressingen.
- Ät, njut och skratta tillsammans.

Söndagsmys

På vårt bord kunde man gotta sig i:
- soygurt med krusbär och jordgubbar

Ha en toppen dag alla!
God ugnsfalu med couscous

God ugnsfalu med couscous (2 personer)
400 gram falukorv
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skölj och skär blomkål, paprika och körsbärstomater i mindre bitar.
- Skala och grov hacka rödlöken.
- Snitta falukorven och lägg den i en ugnsfast form.
- Häll krossade tomater runt korven och strö över paprika, körsbärstomater och rödlök.
- Peppra efter smak och tycke.
- In i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Tillaga couscous enligt anvisningen på förpackningen.

Melonsmoothie

Melonsmoothie
1 cantaloupe melon eller annan sort
1 mango
- Gröp ur melonen.
- Skala och skär mangon.
- Mixa tills smoothien är slät.

Kräftor

Det är roligt ett tag att pillra och skala kräftorna men så mätt blir man inte om man inte har något till. Paj eller en matig sallad med bröd passar bra men min underbara kräfttoast passar bättre.
- Häll kräftstjärtarna i ett durkslag, låt rinna av.
- Finhacka röd löken.
- Grov hacka kräftstjärtarna.
- Blanda kräftorna och rödlöken med crème fraiche.
- Krydda med svartpeppar, smaka av och krydda ev. mer.
- Ställ svalt tills det ska ätas.
- Rosta bröd och servera kräftröran på.


Grönt är skönt
Något gott på smörgåsen eller som dip, du väljer!
Avokado- och ärtröra
1 avokado
1 dl gröna ärtor
Gröp ur avokadon.
Mixa avokado och ärtor.
Vill du kan du ha i lite vitlök.
Servera på smörgås eller som dip.
Snabba havrekakor

Snabba havrekakor
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blanda havregryn och socker.
- Smält fettet, häll det hett över havregrynsblandningen.
- Klicka ut smeten i formar.
- In med plåten i mitten av ugnen i ca 5 minuter om du har små formar, några minuter extra om du har större. Kakorna ska smälta ihop och få lite fin färg.
Har du inte fullt så brottom, riv gärna i lite apelsinskal. Tänk bara på att tvätta apelsinen noga. Använd gärna en ekologisk apelsin, den har mindre bekämpningsmedel på sig.
Fina fisken

Grillad abborre
Rensade och saltade abborrar
- Vänta tills grillen fått en härlig varm glöd.
- Lägg abborrarna på gallret.
- Grilla fiskarna några minuter på varje sida. Ju tjockare fisken är desto längre tid behöver den.
- Servera med färsk potatis, creme fraiche och dill eller lägg fisken på hårt tunnbröd.

Ett tips: När ryggfena lossnar från fisken, då är den färdig.

Smarriga smultron

Smarriga smultron (2 personer)
- Gröp ur melonen och skär i mindre bitar.
- Servera en klick kesella med melon och strö över smultronen.
