Fredagsmys med Quesadillas
Fredagsmys när det är som bäst, enligt mig, är när hela familjen är samlad, vi gör mat tillsammans i lugn och ro, skrattar och skojar. Quesadillas är perfekt mysmat, du kan ha de smaker som du gillar och det är lätt att göra.
Quesadillas (2 personer)
6-8 st. tortillabröd
12-16 st. skivor kalkon
6-8 st. skivor ost
peppar
Tomatsalsa
2 st. tomater
1 st. liten burk majs
½ st. rödlök
½ st. chili
en skvätt balsamicovinäger
- Skölj och dela tomaterna.
- Skala och finhacka löken.
- Finhacka chilin.
- Öppna majsburken och häll ur vattnet.
- Blanda tomat, majs, lök och chili.
- Häll över en skvätt balsamicovinäger, rör om och låt stå en stund.
- Lägg ett tortillabröd som botten.
- Lägg på 4 st. skivor skinka och 2 st. skivor ost..
- Lägg ett till tortilla bröd över.
- Stek dem i en torr, het stekpannan några minuter på var sida.
- Skär upp i bitar och servera med tomatsalsa och mosad avokado.

Kycklinggryta med blomkål och purjolök
Kycklinggryta med blomkål och purjolök (2 personer)
1 st. burk kokosmjölk
2 st. kycklingfiléer
½ st. litet blomkålshuvud
1 st. liten majsburk
10 cm prujolök
1 msk rapsolja
½ msk curry
½ msk paprikapulver
salt
peppar
2 st. portioner nudlar
- Skär kycklingen i mindre bitar.
- Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
- Skölj och dela blomkålen i mindre bitar.
- Skölj, skala och hacka purjolöken.
- Häll ur vätskan från majsen.
- Tillsätt blomkål, majs och purjolök samt curry och paprikapulver till kycklingen. Stek några minuter.
- Häll ner kokosmjölken, salta och peppra. Låt koka i några minuter.
- Smaka av, krydda ev. mer.
- Servera kycklinggrytan med nykokta nudlar.


Nyttiga chokladbollar
1 st. banan, gärna mogen för sötma
3 msk kvarg 1%
2 msk jordnötsmör
- Blanda alla torra ingredienser , ej kokos,i en bunke.
- Mosa bananen.
- Blanda all det torra med mosad banan, kvarg och jordnötssmör.
- Forma smeten till bollar och rulla dem i rivet kokos.


Grillad paprika med linsfyllning
Grillad paprika med linsfyllning (2 personer)
2 st. paprikor
1 st. förpackning röda linser, gärna ekologiska
1-2 st. klyftor vitlök
ost, gärna cheddar
paprikapulver
svartpeppar
salt
- Grillad paprika kan göras på grillen eller i ugnen. Gör du den i ugn, värm ugnen till 200grader.
- Skölj, kärna ur och dela paprikorna i halvor.
- Skölj linserna under rinnande vatten, låt dem droppa av.
- Finhacka vitlöken.
- Blanda linser, vitlök och kryddor.
- Fyll paprikahalvorna med linsröran och lägg lite ost över.
- Grilla paprikorna på grillen eller i ugnen tills osten smält.
- Servera med salsa.


Chiapudding med dadlar, kokos och vinbär
- Mixa kokosdryck och dadlar tills drycken är slät.
- Tillsätt riven kokos och chiafrön.
- Låt svälla i ca 10 minuter eller över natten. Rör om då och då.
- Varva chiapudding, müsli och vinbär i en skål.
- Ät och njut!

Tonfiskgratäng
2 st tonfiskburkar
3 dl blandade frysta grönsaker ex broccoli, majs och ärtor
2 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
3 msk chilisås
salt
peppar
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blamda tonfisk, pasta och frysta grönsaker i en ugnsfast form.
- Blanda matlagningsgrädde och chilisås, häll över det i formen.
- Salta och peppra efter smak.
- Toppa med riven ost.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg.

Kiwi- och spenatsmoothie
2 st. nävar spenat
ev några isbitar
- Tillsätt alla ingredienser i en tillbringar eller mixer och mixa tills smoothien är slät.
- Drick och njut!
