Hummus
Hummus (2 personer)
2 dl kikärtor
1-2 st. vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk paprikapulver
1 msk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 st. morötter
1 st. stor broccolibukett
1 st. Mozzarellakula
2 st. grova bullar eller skivor bröd
- Skölj kikärtorna under rinnande vatten.
- Låt de rinna av.
- Skala vitlöken.
- Mixa kikärtor och vitlök, smaka av.
- Krydda med paprika- och chilipulver, smaka av.
- Rör ned rapsolja.
- Ställ svalt medan du gör resten.
- Skölj och skala morötterna.
- Skölj broccolin och skär den i mindre bitar.
- Välj om du vill ha grönsakerna varma eller kalla. Vill du ha dem varma stek dem snabbt i en het stekpanna med 1 msk rapsolja. Vill du ha dem kalla, lägg upp dem på en tallrik. Smula mozzarella över grönsakerna.
- Ta fram hummusen och bred ett tjockt lager på smörgåsarna. Servera med grönsakerna.

Linssoppa med grönkål
Jag fick en mycket trevlig present av grannen Kristina; ett stort varmt, nybakt bröd.
Nybakt bröd och soppa är nog bland det bästa man kan äta, speciellt om man varit ute i kylan innan.
Linssoppa med grönkål (2 personer)
500 gram krossade tomater
1st. förpackning röda linser
1/2 st. gullök
5 st. kuber hackad grönkål, fryst
1-2 st. vitlöksklyftor
1 tsk rapsolja
salt
peppar
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp en kastrull med olja i.
- Fräs lök och vitlök.
- Häll i krossade tomater.
- Skölj linserna noggrant under rinnande vatten.
- Tillsätt linser och grönkål.
- Koka soppan i några minuter.
- Mixa soppan slät med en stavmixer.
- Salta och peppra.
- Servera soppan med nybakt bröd.


Blåbärsmellanmål
Blåbärsmellanmål (2 personer)
2½ dl kvarg elelr skyr, naturell
1 dl blåbässylt eller blåbär
1 dl havregryn
½-1 msk honung
- Hetta upp en torr stekpanna och rosta havregrynen.
- Ta bort stepannan från plattan, ringla över honung och rör om. Låt svalna.
- Varva kvarg/skyr och blåbärsylt/blåbär i ett glas.
- Toppa med rostade havregryn.

Piroger med parmaskinka och keso
Piroger med parmaskinka och keso (2 personer)
1 st. rulle med smördeg
1 st. förpackning parmaskinka
250 gram keso
1 st. förpackning parmaskinka
250 gram keso
1 st. ägg
2 msk hackade soltorkade tomater
2 msk hackade soltorkade tomater
- Värm ugnen till 225 grader.
- Rulla ut smördegen och dela den i sex bitar.
- Fördela parmaskinka, keso och soltorkade tomater över degen.
- Vik ihop och tryck till kaneterna med en gaffel.
- Vispa upp ägget och pensla pirogerna.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills progerna fått fäg.
- Servera gärna priogen med grönsaker.

Ägglatte
Ägglatte (1 person)
2 dl kokt kaffe
1 st. ägg
1/2 tsk kokosolja
en nypa mald/mortlad kardemumma
- Knäck ägget.
- Tillsätt kokosolja och kardemumma.
- Mixa en kort stund.
- Tillsätt kaffe, helst inte kokhett.
- Mixa några sekunder.
- Häll upp i en kopp och njut!
-27 ute, då sitter en kopp fin fint.


Kokosmjölkssoppa med bönpasta och broccoli
Kokosmjölkssoppa med bönpasta och broccoli (2 personer)
1 st. burk kokosmjölk
1 st. färsk stor brocclibukett
2 st. nävar bönpasta
1 st. gul lök
1 tsk red curry paste
1 tsk rapsolja
salt
- Skala och hacka löken.
- Skölj och dela broccolin i mindre bitar.
- Hetta upp en kastrull med olja i.
- Fräs löken.
- Tillsätt broccoli och häll i kokosmjölken.
- Låt koka upp och tillsätt bönpasta.
- Tillsätt red curry paste och lite salt.
- Koka i några minuter.
- Smaka av och krydda ev. mer.
