Curryfisk med potatis

Curryfisk med potatis
400 gram vitfisk ex torsk, sej
250 gram crème fraiche
250 gram crème fraiche
1-3 msk curry
1 msk rapsolja
1 msk rapsolja
salt
peppar
färska örtkryddor
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Tillsätt curryn och fräs runt det i några sekunder.
- Tärna fisken och tillsätt den i stekpannan.
- Häll på crème fraiche. Låt koka upp.
- Salta och peppra. Smaka av och krydda ev. mer.
- Precis innan servering, strö över finhackade örtkryddor ex gräslök, oregano.
- Servera med potatis och grönsaker.

Kebabgryta med ris

Kebabgryta med ris
300 gram kebabkött
1 st. zucchini
1 st. stor morot
1 st. stor morot
1 st. gul lök
1-3 st. vitlöksklyftor
250 gram crème fraiche
250 gram crème fraiche
2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
salt
peppar
- Skölj och hacka zucchini, morot, lök och vitlök.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Fräs grönsakerna en kort stund.
- Tillsätt kebabköttet.
- Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
- Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop.
- Smaka av och krydda eventuellt mer.
- Servera med ris.

Picknick i solen
För oss är underbara soldagar = utedagar. Vi går ut tidigt, My står ofta redo vid dörren vid kl 7. Efter lite övertalning lugnar hon sig oftast men resten av dagen spenderas ute. I princip äter vi även alla måltider ute, grillen och murikkan får jobba hårt.
Här är en favorit från min barndom som även är en hit i vår lilla familj.
Pinnbröd
3 dl mjöl
1 dl vatten
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
- Blanda ihop alla torra ingredienser.
- Tillsätt vatten.
- Knåda ihop tills degen är slät.
- Rulla ut längder och trä dem runt en korv eller en pinne.
- Grilla dem tills de är färdiga.

Falafel med couscous och basilikasås

2 burkar kikärtor
1 st. gul lök
1 st. gul lök
1 kruka basilika
2-4 st. vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
- Har du en matberedare plocka fram den och låt den göra jobbet. Har du inte en, ta fram din bästa kniv och hacka lös.
- Låt kikärtorna rinna av i ett durkslag, skölj dem noggrant under rinnande vatten.
- Skala och dela löken och vitlöken.
- Klipp av basilikan, spara lite till såsen.
- Sätt allt i matberedaren.
- Tillsätt 2 msk rapsolja.
- Kör tills du fått en klibbig massa.
- Blöt händerna och forma bollar.
- Stek dem i en het stekpanna med olja i några minuter på varje sida.
- Servera falaflarna med couscous och basilikasås, toppa med fetaost.
Basilikasåsen gör du enkelt med några basilikablad, grekiskyoghurt, salt och peppar.

Hard training requires the right kind of food

Energi-smoothie (2 personer)
1 st mogen banan
2 st. kiwi
250 gram kvarg/kesella 1%
1-2 dl mjölk
1 dl havregryn
- Lägg banan, kiwi, kvarg/kesella, mjölk och havregryn i en tillbringare.
- Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
- Servera smoothien med pumpafrön.
Go morgon-müsli

Go morgon-müsli
3 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl mandlar
½ dl valnötter
½ dl russin
2 msk honung
-
Hetta upp en torr stekpanna.
-
Blanda havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, mandlar och valnötter.
-
Rosta dem i några minuter, rör om.
-
Ringla över honung.
-
Låt svalna och tillsätt russin.
-
Förvara i en lufttät burk.
Paneradspätta med potatis och grönsaker
Paneradspätta med potatis och grönsaker
400 gram rödspätta
2 st ägg
2-3 dl mjöl
2 msk citronpeppar
2 msk rapsolja
- Knäck äggen i en skål, vispa ohop.
- Blanda mjöl och citronpeppar, strö ut det på en bricka/fat.
- Doppa rödspättan i ägget, vänd sedan runt i mjölet.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Stek fisken några minuter på var sida.
- Servera med kokt potatis och grönsaker. En crème fraichesås gjord på crème fraiche, salt och peppar är gott till.



Exotisksmoothie

1 st mogen mango
1 st mogen banan
250 gram kvarg/kesella 1%
1 st mogen banan
250 gram kvarg/kesella 1%
1-2 dl mjölk, soja- eller havredryck
- Lägg mango, banan, kvarg/kesella och mjölk, soja- eller havredryck i en tillbringare.
- Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
- Servera smoothien med blandade nötter och frön.

Köttbullar med smaka av citron och basilika

Köttbullar med smaka av citron och basilika (2 personer)
16 st. köttbullar
2 portioner spagetti
2 dl crème fraiche
2 portioner spagetti
2 dl crème fraiche
½ st påse bladspenat
1 st citron
1 st kruka basilika
1 msk rapsolja
salt
peppar
- Koka spagettin enligt anvisningen på förpackningen.
- Hetta upp en stekpanna med oljan i.
- Stek köttbullarna i några minuter, rör runt dem.
- Tillsätt crème fraichen. Låt koka upp.
- Krydda med salt och peppar.
- Tvätta citronen noggrant och riv skalet. Strö det över köttbullarna.
- Servera köttbullarna med spagetti och spenat, toppa med färsk basilika.

Räksallad

Räksallad (2 personer)
2-3 st. kokta ägg
300 gram skalade räkor
300 gram färsk bladspenat
1 st. salladslök
1 st. citron
-
Skala äggen, skär dem i mindre bitar.
-
Låt räkorna rinna av i ett durkslag.
-
Skölj och hacka löken.
-
Blanda räkor, ägg, spenat och salladslök.
-
Tvätta citronen noggrant och riv skalet, strö det över salladen.
-
Vill du kan du servera couscous, crème fraichedressing och bröd till salladen.
Söta smaker som passar perfekt till grillat
Den här färg- och smakbomben passar perfekt till allt grillat. Testa, du kommer inte att ångra dig.

Du behöver:
2 st. äpplen
1 st mogen mango
½ st gurka
½ st förpackning färska jordgubbar
3 st salladslökar
-
Skölj, hacka, dela, blanda och ät.
Söndagsvåfflor
Söndagsvåfflor (ca 8 stycken)
4 st. ägg
3-4 dl mjöl
3-4 dl mjöl
2 dl havregrädde
1 msk rapsolja
- Vispa ihop äggen.
- Rör ner mjöl, havregrädde och rapsolja.
- Låt dra någon minut.
- Grädda i ett våffeljärn, smörj eventuellt järnet med lite extra rapsolja innan första gräddningen.
- Servera med hjortronsylt.


Fetaosttoppad lax
Fetaosttoppad lax (2 personer)
2 st. portionsbitar lax
100 gram rökt fetaost
1 msk rapsolja
salt
peppar
-
Värm ugnen till 200 grader.
-
Lägg laxbitarna i en ugnsfastform med olja i.
-
Salta och peppra.
-
Smula och toppa laxen med rökt fetaost
-
Tillaga i ugnen i ca 12 minuter, eller tills laxen är färdig.
-
Servera med potatis, fetaostkräm och haricots verts.
Fetaostkrämen gör du enkelt med crème fraiche, resten av fetaosten, salt och peppar. Rör ihop och ställ svalt tills servering.