Den fredagsmysigaste pajen
Tacopaj
400 gram tacokryddad köttfärs
200 gram Philadelphia ost
200 gram Philadelphia ost
2 dl riven ost
1 st. liten burk majs
1 st. paprika
1 st. rödlök
10 st. körsbärstomater
oregano
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skölj och hacka paprika och lök.
- Låt majsen rinna av i ett durkslag.
- Bred ut köttfärsen i botten på en ugnsfast form.
- Strö grönsakerna över.
- Bred på Philadelphia ost.
- Toppa med riven ost och oregano.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, eller tills osten fått färg.
Tacopaj med nachochips och salsa.

Lätt som en plätt med omelett
Omelett (2 personer)
4 st. ägg
1 dl kokt kallt matvete eller dylikt
½ st. rödlök
1 dl kokt kallt matvete eller dylikt
½ st. rödlök
½ st. färsk chili
salt
salt
peppar
en skvätt mjölk/sojadryck eller dylikt
olja till stekning
en skvätt mjölk/sojadryck eller dylikt
olja till stekning
- Knäck äggen i en skål.
- Blanda ägg med mjölk/sojadryck.
- Finhacka lök och chili.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Fräs lök, chili och matvete som snabbast.
- Ta ur hälften.
- Häll lite av äggsmeten i stekpannan.
- Stek omeletten tills den börjat stelna.
- Vill du ha den vändstekt, ta hjälp av en tallrik eller ett lock för att vända på omeletten.
- Stjälp försiktigt omeletten över på en tallrik.
- Strö på lite riven ost om du vill och servera med en sallad.
- Gör likadant med resten.
Ibland är man så hungrig så man glömmer att fota tallriken. Idag var en sådan dag.

Grönahissen-smoothie
Grönahissen-smoothie (2 personer)
2 st mogna bananer
2 st. gröna kiwi
250 gram kvarg
1-2 dl mjölk
1 dl havregryn
- Lägg banan, kiwi, kvarg, mjölk och havregryn i en tillbringare.
- Mixa med stavmixer till smoothien är slät.
- Servera smoothien med pumpafrön.
Mustig linssoppa
Mustig linssoppa(2 personer)
500 gram krossade tomater
1 st. förpackning ekologiska röda linser
1 st. gul lök
ev. ½-1 dl vatten
1-2 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 st. grönsaksbuljongtärning
1 st. förpackning ekologiska röda linser
1 st. gul lök
ev. ½-1 dl vatten
1-2 st. vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 st. grönsaksbuljongtärning
- Skölj, skala och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp en kastrull med olja i botten.
- Fräs lök och vitlök som snabbast.
- Skölj linserna under rikligt med vatten.
- Tillsätt de krossade tomaterna, linserna och buljongtärningen.
- Rör om och låt små koka i ca 5 minuter.
- Smaka av och krydda ev. mer.
- Mixa soppan slät med en stavmixer, späd den med lite mer vatten om den blir för tjock.
- Servera en tomat-getostbaguette till soppan.
Tomat-getostbaguette gör du enkelt. Dela en baguette och varva tomat och getost, grädda mitt i ugnen i några minuter i 200 grader.


Blodpudding med apelsinsallad
Blodpudding med apelsinsallad (2 personer)
Stekt blodpudding
Apelsinsallad
Apelsinsallad
1 st. apelsin
1 st. stor morot
en gnutta färsk riven ingefära
1 st. stor morot
en gnutta färsk riven ingefära
- Skala och dela apelsinen i mindre bitar.
- Skala och riv moroten grovt på ett rivjärn.
- Blanda ihop allt tillsammans med en gnutta riven ingefära.

Räksoppa
Räksoppa (2 personer)
1 liter vatten
4 dl räkor
3 st. potatisar
1-2 st morötter
en bit färsk blomkål
5 cm purjolök
1-2 st morötter
en bit färsk blomkål
5 cm purjolök
1 st. grönsaksbuljongtärning
ev salt och peppar
-
Skala och skölj potatisarna och moroten, tärna de smått.
-
Skölj och dela blomkålen.
-
Skölj och hacka purjolöken.
-
Koka upp vattnet med buljongtärningen i.
-
Lägg i potatisen och moroten, låt koka tills de börjar mjukna.
-
Lägg i blomkål och purjolök, låt koka en kort stund.
-
Precis innan servering tillsätt räkorna.
-
Smaka av, salta och peppra om du tycker det behövs.
-
Servera gärna med ett gott bröd.
Falafel med stekt potatis och jalapeñotzatziki
Falafel med stekt potatis och jalapeñotzatziki(2 personer)
1 st. burk kikärtor
½ st. gul lök
en näve bladspenat
½ st. gul lök
en näve bladspenat
1-2 st. vitlöksklyftor
2 msk majsstärkelse
1 msk paprikapulver
2 msk majsstärkelse
1 msk paprikapulver
1 + 1 msk rapsolja
salt
peppar
salt
peppar
- Har du en matberedare plocka fram den och låt den göra jobbet. Har du inte en, ta fram din bästa kniv och hacka lös.
- Skölj kikärtorna noggrant under rinnande vatten, låt de rinna av i ett durkslag.
- Skölj spenaten.
- Skala och dela lök och vitlök.
- Sätt allt i matberedaren.
- Tillsätt majsstärkelse och 1 msk rapsolja.
- Kör tills du fått en klibbig massa.
- Blöt händerna och forma bollar.
- Stek falaflarna i en het stekpanna med 1 msk rapsolja i några minuter på varje sida.
Jalapeñotzatziki
2 dl crème fraiche
en gurkbit
2-3 st. jalapeños
2-3 st. jalapeños
1-2 st. vitlöksklyftor
salt
peppar
- Skölj och riv gurkan grovt på ett rivjärn.
- Pressa ur vattnet med handen.
- Grovhacka jalapeños.
- Skala och finhacka vitlöken.
- Blanda gurka, jalapeños och vitlök med crème fraiche, krydda med lite salt och peppar.
- Låt stå och gotta ihop sig i kylen tills servering.
Servera falafeln med stekt potatis, jalapeñotzatziki och bladspenat

Avokadosmör
Avokadosmör(1 person)
1 st. avokado
1 tsk kallpressad olivolja
1 nypa flingsalt
- Dela och gröp ur avokadon.
- Lägg avokado, olivolja och flingsalt i en skål.
- Rör om ordentligt med en gaffel.
- Stryk på smörgåsen och toppa med krasse.

Kycklinggryta med cashewnötter
Kycklinggryta med cashewnötter (2 personer)
1 st. burk kokosmjölk
1-2 st. kycklingfiléer
1 dl gröna ärtor
en näve babyspenat
1 st. tomat
10 cm prujolök
½ st. färsk chili
cashewnötter
1 msk rapsolja
salt
peppar
2 st. portioner nudlar
- Skär kycklingen i mindre bitar.
- Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
- Skala och hacka purjolöken.
- Skölj och skär tomaten i mindre bitar.
- Tillsätt grönsakerna i stekpannan och stek dem med kycklingen.
- Finhacka chilin
- Tillsätt ärtor, babyspenat och chili. Rör om.
- Häll ner kokosmjölken, salta och peppra. Låt koka i några minuter.
- Smaka av, krydda ev. mer.
- Toppa med rostade cashewnötter.
- Servera kycklinggrytan med nykokta nudlar.


Lax- och räksoppa
Lax- och räksoppa (2 personer)
1 liter vatten
200 gram lax
2 dl räkor
2 dl räkor
2 st. potatisar
1 st morot
några små blomkålsbuketter
5 cm purjolök
1 st morot
några små blomkålsbuketter
5 cm purjolök
1 st. grönsaksbuljongtärning
ev salt och peppar
-
Skala och skölj potatisarna och moroten, tärna de smått.
-
Skölj blomkålen.
-
Skölj och hacka purjolöken.
-
Koka upp vattnet med buljongtärningen i.
-
Lägg i potatisen och moroten, låt koka tills de börjar mjukna.
-
Skär laxen i mindre bitar.
-
Lägg i lax, blomkål och purjolök, låt koka en kort stund.
-
Precis innan servering tillsätt räkorna.
-
Smaka av, salta och peppra om du tycker det behövs.
-
Servera gärna med ett gott bröd.
Grillad korv med tillbehör
Vår, sol, ledighet kan bara betyda en sak; massa utetimmar. Grillad korv med olika tillbehör är både smidigt och gott att ha med sig.
Tzatziki
2 dl creme fraiche
en gurkbit
1-2 st. vitlöksklyftor
salt
peppar
- Skölj och riv gurkan grovt på ett rivjärn.
- Pressa ur vattnet med handen.
- Skala och finhacka vitlöken.
- Blanda gurka och vitlök med creme fraiche, krydda med lite salt och peppar.
- Låt stå och gotta ihop sig i kylen tills servering.


Gurksallad
2 dl bostongurka
1 dl majonäs
1 dl creme fraiche
1-2 tsk curry
citronjuice
salt
peppar
- Blanda ihop bostongurka, majonäs och creme fraiche.
- Krydda med curry, salt och peppar.
- Tillsätt en skvätt citronjuice.
- Låt stå svalt tills servering, gör gärna den dagen innan.