Gott Nytt År
Gott Nytt År önskar Margareta och En kvart i köket Er alla!










Get up and go-smoothie
Get up and go-smoothie
(2 personer)
4 dl mjölk
2 st. bananer
2 st. ägg
1 dl kvarg
1 dl blåbär
3-4 st. kuber med fryst hackad spenat
- Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
- Mixa slätt med en stavmixer.
- Drick och njut!

God Jul
En riktigt God Jul önskar Margareta och En kvart i köket Dig och Din familj

Krämig pasta med bacon och äpple

Krämig pasta med bacon och äpple (2 personer)
2 st. portioner spagetti
1 paket bacon
1 dl crème fraiche
1 st. äpple
ca 10 cm purjolök
1 tsk rapsolja
paprikapulver
salt
peppar
1 paket bacon
1 dl crème fraiche
1 st. äpple
ca 10 cm purjolök
1 tsk rapsolja
paprikapulver
salt
peppar
- Koka spagettin eller använd resterna från gårdagen.
- Skölj och hacka purjolöken.
- Skölj och dela äpplet i mindre bitar.
- Skiva baconet.
- Hetta upp en stekpanna och stek baconet knaprigt.
- Ta baconet ut pannan och låt det rinna av på hushållspapper.
- Häll i oljan i stekpannan, stek purjolök och äpple tillsammans med paprika pulver.
- Ta ur dem ur stekpannan. Blanda ihop dem med baconet.
- Lägg i spagettin i stekpannan, tillsätt crème fraiche och rör runt. Låt det bli varmt.
- Krydda spagettin med lite paprikapulver, peppar och salt.
- Servera den krämiga pastan med bacon- och äppleblandningen.


Chiagröt med kokos
Chiagröt med kokos (2 personer)
4 dl mjölk eller dylikt
½ dl riven kokos
4 msk chiafrön
- Blanda chiafrön och mjölk.
- Ställ i kylen över natten.
- Ta fram, rör runt.
- Blanda i riven kokos.
Min fantastiska arbeteskompis gav mig några torkade äppelrullar, passade på att klippa ner dem i gröten. Supergott!


Älgskavsgryta med potatis
Älgskavsgryta med potatis (2 personer)
200 gram älgskav
2 dl grädde
1 st. morot
½ st. gul lök
en liten bit kålrot
1-2 msk kryddblandningen ”Vilda fantasier” (innehåller bl.a. rosépeppar)
1-2 tsk soja
en klick smör
ev. salt
- Skölj och hacka morot, lök och kålrot.
- Hetta upp en stekpanna med smöret i.
- Fräs grön- och rotsakerna en kort stund.
- Tillsätt älgskav.
- Krydda med Vilda fantasier och soja.
- Tillsätt grädde och låt koka ihop.
- Smaka av och krydda eventuellt mer.
- Servera med potatis och grönsaker.


Chiliräkor med stekta nudlar
Chiliräkor med stekta nudlar (2 personer)
2 st. portioner kokta nudlar
200 gram frysta grönsaker (jag hade Delhi Style från Findus)
1 st. bruk räkor i lake
½ st. färsk chili
1 msk rapsolja
- Häll räkorna i ett durkslag, låt dem rinna av.
- Hetta upp en stekpanna med oljan i.
- Stek de frysta grönsakerna tills de börjar mjukna.
- Finhacka chilin.
- Tillsätt chilin till grönsakerna.
- Vänd ner nudlarna, rör om.
- Precis innan servering tillsätter du räkorna, rör om och servera.


Ananassmoothie
Ananas-smoothie (2 personer)
4 dl ananasjuice
2 dl kvarg
1 st. ägg
- Tillsätt alla ingredienser i en tillbringare.
- Mixa slätt med en stavmixer.
- Drick och njut!

Kebabgryta med ris
Kebabgryta med ris (2 personer)
200 gram kebabkött
250 gram crème fraiche
250 gram crème fraiche
1 st. mindre paprika
1 st. morot
en bit palsternacka
1 st. morot
en bit palsternacka
½ st. gul lök
1-2 st. vitlöksklyftor
2 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
salt
peppar
- Skölj och hacka paprika, morot, palsternacka, lök och vitlök.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Fräs grönsakerna en kort stund.
- Tillsätt kebabköttet.
- Krydda med paprikapulver, salt och peppar.
- Tillsätt crème fraiche och låt koka ihop.
- Smaka av och krydda eventuellt mer.
- Servera med ris.

Kycklingwok med nudlar
Kycklingwok med nudlar (2 personer)
1 st. burk kokosmjölk
2 st. kycklingfiléer
200 gram frysta wokgrönsaker
10 cm purjolök
1-2 tsk red curry paste
1 msk rapsolja
salt
2 st. portioner nudlar
- Skär kycklingen i mindre bitar.
- Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen i oljan.
- Skölj, skala och skär purjolöken i mindre bitar.
- Tillsätt de frysta wokgrönsakerna samt purjolöken i stekpannan och stek dem i några minuter.
- Häll ner kokosmjölken och tillsätt red curry paste, rör om väl. Låt koka i några minuter.
- Smaka av och salta ev.
- Servera med nykokta nudlar.

Vegansk currygryta
Vegansk currygryta(2 personer)
1 st. burk kokosmjölk
5 dl kokande vatten
1 dl torkade sojastrimlor
1 dl jordnötter
1 st. morot
1 st. liten bit vitkål
1 st. bit palsternacka
½ st. gul lök
1 msk rapsolja
1-2 tsk curry
salt
peppar
1 st. burk kokosmjölk
5 dl kokande vatten
1 dl torkade sojastrimlor
1 dl jordnötter
1 st. morot
1 st. liten bit vitkål
1 st. bit palsternacka
½ st. gul lök
1 msk rapsolja
1-2 tsk curry
salt
peppar
- Häll det kokande vattnet över de torkade sojastrimlorna och låt de svälla.
- Skölj, skala och hacka morot, vitkål, palsternacka och lök.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Tillsätt curryn och rör om.
- Vänd ner rotsakerna och fräs dem några minuter.
- Häll bort vattnet från sojastrimlorna och låt dem rinna av.
- Tillsätt sojastrimlorna och kokosmjölken.
- Låt koka upp och små koka en stund.
- Smaka av och krydda efter smak med salt och peppar.
- Strö jordnötterna över precis innan servering.
- Servera med ris.


Hälsosam blåbärssmoothie
Hälsosam blåbärssmoothie (2 personer)
4 dl mjölk (kan bytas ut mot ex sojadryck)
1-2 st. bananer
1 st. ägg
2 dl blåbär, gärna frysta
1½ msk hela linfrön
1-2 st. bananer
1 st. ägg
2 dl blåbär, gärna frysta
1½ msk hela linfrön
- Lägg alla ingredienser i en tillbringare.
- Mixa smoothien slät med en stavmixer. Drick och njut!

Krämig skinksås med pasta
Krämig skinksås med pasta(2 personer)
200 gram strimlad rökt skinka
2 dl grädde
10 cm purjolök
1 msk paprikapulver
10 cm purjolök
1 msk paprikapulver
1 msk rapsolja
salt
peppar
2 st. portioner spagetti
- Koka spagetti enligt anvisningen på förpackningen.
- Hetta upp en stekpanna med olja i.
- Skala och hacka löken.
- Tillsätt löken i stekpannan.
- Fräs runt det någon minut.
- Tillsätt skinkan, stek ytterligare några minuter.
- Häll i grädden.
- Krydda med paprikapulver, salta och peppra.
- Låt koka upp och koka några minuter.
- Smaka av, tillsätt eventuellt salt och peppar.
- Servera med spagetti och en sallad.

